به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قزوین، «ربابه توکل» در همایش مدیریت زلزله و سیل که امروز (دوشنبه ۳ دی) در سالن جلسات استانداری قزوین برگزار شد، بیان کرد: گسل باعث به وجود آمدن زلزله می شود، ولی فواید بسیاری هم دارد به طوری که باعث ایجاد منابع و معادن، چشمه و آبادانی در منطقه می شود و از همین رو در نقاطی که گسل وجود دارد، جمعیت ساکن هستند به طوری که ۹۰ درصد شهرهای کشور ما در کنار گسل ها بنا شده اند.
کارشناس مدیریت بحران استانداری قزوین ادامه داد: در ایران زلزله های بزرگی رخ داده که زلزله های مهلک ایران شامل زلزله تبریز، رودبار، بم و غیره بوده است و در استان قزوین هم زلزله سال ۱۳۴۱ بوئین زهرا جزو بزرگترین زمین لرزه های ایران و استان در ۵۰ سال اخیر است و این زلزله به واسطه حرکت گسل در جنوب بوئین زهرا رخ داد که این گسل از نوع فعال است و احتمال حرکت آن در آینده بالا است.
وی عنوان کرد: گسل شمال قزوین در ۱۲ کیلومتری شهر واقع است که گسل بزرگ قزوین بوده و گسل فعالی است و اگرچه در حال حاضر خاموش است ولی اگر جنبان شود، زلزله هفت تا هفت و ۲ دهم ریشتری رخ خواهد داد که با توجه به اینکه به ساخت و سازها در قزوین نزدیک است، خطرساز و تهدید کننده است.
توکل اعلام کرد: گسل جنوب قزوین هم گسل های فعالی هستند، البته شبکه لرزه نگاری در استان وجود دارد که توسط پنج ایستگاه لرزه نگاری در شهرستان ها حرکات گسل ها را تحت کنترل داریم و اگر ناهنجاری در این حرکت ها ببینیم به ما زنگ خطری می دهد و ما به مسئولان هشدار آماده باش را می دهیم.
وی افزود: بزرگی زلزله با ریشتر سنجیده می شود که با افزایش هر ریشتر ۳۲ برابر انرژی آزاد شده، بیشتر است و قدرت تخریب زلزله ۱۰ مرتبه افزایش می یابد و بزرگترین زلزله ۹ و ۲ دهم ریشتر در شیلی بوده است.
کارشناس مدیریت بحران استانداری قزوین توضیح داد: پیامدهای زلزله شامل رانش زمین، سونامی و آتش سوزی است و یکی از مشکلات در تهران که در خصوص وقوع زلزله هراس از انفجار گازدر لوله کشی ها در زیرزمین است زیرا لوله های گاز خشک است و نشت پیدا کرده و باعث انفجار می شوند.
وی در خصوص پیش بینی زلزله اضافه کرد: امروزه تا حدود زیادی می توانند زلزله را پیش بینی کرد که پایش ماهواره ای گسل ها، پایش زمینی گسل ها، تغییرات در خروج گازها، تغییر در سطح آب چاه ها، تغییر در دمای چاه ها، خشک شدن ناگهانی چشمه ها و غیره از جمله اقدامات برای این پیش بینی است.
توکل گفت: روش های نوینی هم در این خصوص وجود دارد و با استفاده از جانواران است که با بهره گیری از حس بسیار قوی جانوارانی نظیر گربه ماهی و سوسک حمام زلزله را پیش بینی می کنند.
وی در ادامه اظهار کرد: شایعاتی در فضای مجازی دیده می شود مبنی بر اینکه وقوع زلزله را به پدیده هایی مانند هارپ و یا آزمایش های هسته ای ارتباط می دهند در حالی که پدیده هارپ کنترل امواج در جو هست و در زلزله هفت ریشتری که در کرمانشاه رخ داد، انرژی آزاد شده معادل ۴۰ میلیون تن تی ان تی بوده و این امر فراتر از آن چیزی است که بخواهد با هارپ و یا آزمایش های هسته ای به وجود آید.
کارشناس مدیریت بحران استانداری قزوین به اهمیت مدیریت بحران در هنگام وقوع حوادث غیرمترقبه اشاره کرد و افزود: مدیریت بحران دارای مراحل پیش بینی، پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی و بازتوانی است؛ زلزله قابل پیشگیری نیست ولی خسارات و تلفات ناشی از آن را می توانیم کاهش دهیم و نخستین کار در پیشگیری فرهنگ سازی و آموزش است که این کار با ساخت انیمیشن و برنامه های آموزشی، برگزاری مانورهای سراسری، مسابقات و برنامه های جذاب فرهنگی ممکن است.
وی تأکید کرد: اقدام دیگر انجام مطالعات پهنه بندی و ارزیابی ریسک لرزه ای است که این مطالعه را اداره کل مدیریت بحران استان به کمک شرکت ایرانی و فرانسوی با هزینه بالایی انجام داده و پهنه بندی لرزه ای شهر قزوین را در اختیار داریم.
توکل اضافه کرد: جلوگیری و اجتناب از گسترش ساخت و سازها در مناطق پرخطر و حریم گسل ها، اجرای دقیق مقررات ملی ساختمان، استفاده از مصالح مناسب و استاندارد و سبک سازی سازه ها، مقاوم سازی سازه ها، ایمن سازی غیر سازه ای، اصلاح هندسی معابر و گلوگاه ها برای امدادرسانی و بسترسازی برای حوزه بیمه از دیگر اقدامات پیشگیرانه از بروز خسارات و تلفات ناشی از زلزله است.
وی خاطر نشان کرد: از مشکلات بزرگ امروزه شهرها بافت فرسوده است ما شاهد هستیم که هنوز زلزله رخ نداده، دائم نشست ساختمان ها را در این بافت ها داریم بنابراین پیگیری قاطع برای نوسازی و مقاوم سازی بافت های فرسوده از جمله اقدامات مهم پیشگیرانه در بحث خسارات زلزله است و باید توجه داشت اگر زلزله ای رخ دهد بعید است ۱۰ درصد از بافت فرسوده در شهر قزوین سرپا بماند.
کارشناس مدیریت بحران استانداری قزوین افزود: استقرار شبکه و ایستگاه های لرزه نگاری اقدام دیگری است که در سطح استان پنج ایستگاه فعال است و به محض اینکه جنبش غیرعادی از گسل ها ثبت شود را متوجه می شویم.
وی اظهار کرد: مرحله بعد از اقدامات پیشگیرانه، آمادگی است که برای این منظور باید بانک اطلاعاتی از مدیران، امکانات، تجهیزات و نیروهای امدادی استان، شهرستان، شهر و بخش تهیه شود و اقدام دیگر جانمایی و تهیه نقشه اماکن اسکان اضطراری و موقت است که اداره کل مدیریت بحران قراردادی با شرکت دانش بنیان داشته که در سطح استان و ۲۵ شهر استان، مکان های اسکان اضطراری را مشخص کند و در قالب نرم افزار کاربردی به ما تحویل دهد.
توکل ادامه داد: برگزاری جلسات منظم شورای هماهنگی مدیریت بحران، برگزاری مانورهای عملیاتی، هماهنگی و تبادل اطلاعات بین شهرستان ها و استان ها، ترغیب مردم به شناخت زلزله و یادگیری پناهیگیری و خروج اضطراری، تشکیل کمیته ایمنی در مدارس و تشکیل تیم های واکنش سریع در ادارات، دانشگاه ها و صنایع از دیگر اقدامات لازم در این حوزه است.
وی خاطر نشان کرد: مرحله بعد از این کارها مقابله است که هر چه اقدامات مربوط به مرحله پیشگیری و آمادگی خوب انجام شده باشد این مرحله به خوبی انجام می شود.
در ادامه مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین بیان کرد: از ۳۳ مورد تهدید و بلایای طبیعی در کشور، ۲۵ مورد در استان قزوین وجود دارد.
« قدرت الله مهدیخانی» عنوان کرد: هشت گسل فعال در استان قزوین وجود دارد که گسل شمال قزوین دغدغه ای جدی محسوب می شود.
وی یادآور شد: در دیدگاه نوین باید در حوزه پیشگیری و مقابله اقدام کرد که آموزش و ساخت و ساز اصولی و اقدامات نوین در این حوزه اهمیت دارد.
نظر شما