به گزارش خبرگزاری شبستان، گاهی به زایران خانه خدا توصیه می شود، قبل از احرام که مستحب است غسل احرام انجام شود، غسل مافی الذّمه نیز انجام دهند. در این بخش توضیحاتی درباره این عنوان فقهی تقدیم می شود:
مافی الذمه یعنی آنچه بر عهده است. اگر کسی میداند که تکلیف و وظیفهای دارد، ولی نوع آنرا نمیداند مثلا فردی نمیداند که نماز ادا است یا قضا یا نوع غسل را نمیداند، بنابراین یک غسل مافی اذمه میکند یعنی هر چه برگردن من است.
آیا غسلی به نام غسل "مافی الذّمه" وجود دارد که با انجام دادن آن هر غسلی که به گردن انسان است، ساقط میشود؟
غسلهای واجب هفت قسم است: غسل جنابت، غسل حیض، غسل نفاس، غسل استحاضه، غسل مس میت، غسل میت، غسلی که به واسطه نذر و قسم و مانند اینها واجب میشود. (۱)
اگر انسان بداند چه غسلی بر او واجب است، به نیّت همان، غسل را انجام میدهد، مثلاً نیّت میکند: غسل جنابت انجام میدهم قربة الی اللَّه. اگر میداند غسلی بر او واجب است، لیکن نمیداند کدام یک از غسلهای واجب است، به نیت "مافی الذّمّه" (آنچه بر عهده (گردن) است) غسل میکند، مثلاً زنی میداند غسلی بر ذمه دارد، لیکن نمیداند غسل جنابت است یا غسل حیض، به نیّت "مافی الذّمّه" غسل انجام میدهد. نیّت میکند: غسل ما فی الذّمّه (غسلی که بر گردنم است) میکنم قربة الی اللَّه. با این غسل هر غسلی که بر او واجب شده بود، ولی نمیدانست جنابت است یا حیض، از گردنش ساقط میشود.
البته در این صورتها، حکم یکی از غسلهای خاص جاری نمیشود، مثلاً نمیتواند با این احتمال که شاید غسل جنابت بر ذمه او بوده، پس از غسل بدون گرفتن وضو نماز بخواند یا آیات قرآن را مس نماید.
پی نوشتها:
۱. آیت اللَّه فاضل لنکرانی، توضیح المسائل، ص. ۶۲، غسلهای واجب.
نظر شما