«دلبند»؛ ماجرای پیرزنی در گوشه ای از جهان، پنهان از دید همگان

مستند «دلبند» در کنار هشدار درباره تغییر سبک زندگی روستاییان و ماجرت گسترده به شهرها، ماجرای کاراکتری است که سال هاست به تنهایی در دل طبیعت زندگی می کند.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی- محمد پورعلم :سینمای مستند با نوع خاص مواجهه با موضوعات و قالب روایی منحصر به فرد خود می تواند زوایای تازه ای از زندگی را برای مخاطب نمایان کند. یکی از کارکردهای دوربین مستند نزدیک شدن به آدم هایی است که واقعیت زندگی آن ها بعضا از واقعیت سینمایی برساخته یک فیلمنامه نویس جذاب تر است. «دلبند» یکی از این مستندهاست که با نزدیک شدن به «فیروزه خورشیدی»، ویژگی های کاراکتری را نمایان می سازد که در گوشه ای از جهان، پنهان از دید همگان به زندگی خود ادامه می دهد. حالا این مستند قرار است در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش دربیاید.

 

فیروزه خورشیدی زنی هشتاد ساله است که سال هاست دامداری را در منطقه پاجی‌میانا استان مازندران ادامه می دهد. او که خانواده اش نسل در نسل دامدار بوده اند حالا به خاطر تغییر سبک زندگی در منطقه سکونت خود مجبور است به تنهایی و با دشواری این حرفه را دنبال کند. «دلبند» یاسر طالبی چهارفصل با این زن همراه می شود و از خلال این همراهی افق های تازه ای از شیوه زندگی در مناطق روستایی، دامداری رو به نابودی در این مناطق و روحیه خاص روستانشینان را به روی مخاطب بگشاید.

 

شاید در نگاه اول «دلبند» مستندی به نظر بیاید که صرفا برای هشدار نسبت به تغییر سبک زندگی روستایی ساخته شده؛ چنان که متن ابتدایی فیلم نیز آن را تصدیق می کند اما در این میان نباید تلاش مستند برای نمایش وجوه مختلف شخصیت کاراکتر اصلی فیلم را نادیده گرفت؛ کاراکتری که با وجود تحمل دشواری فراوان شکل دیگری از زندگی را متصور نیست و همچنان بر کار خود پافشاری می کند.

 

 

اما آن چه «دلبند» را جذاب تر می کند نمایش انس عجیب کاراکتر اصلی با طبیعت و گاوهایش است؛ علاقه ای که مربوط به امروز و دیروز نیست و به گفته خودش از کودکی به جانش افتاده و با وجود مهاجرت یازده فرزندش از روستا، همچنان پابرجا مانده است.  البته ماجرا به این سادگی ها هم نیست؛ چنان که در جای جای مستند به روابط اجتماعی و خانوادگی فیروزه خورشیدی اشاره می شود: وقتی دوری فرزندانش را امری طبیعی قلمداد می کند، یا زمانی که از دوری آن ها گلایه می کند و در نهایت که می گوید «طوری که گاو می‌فهمه من رو، آدمیزاد نمی فهمه»

 

مستند «دلبند» پیش از آن که به جشنواره فیلم فجر راه پیدا کند، آذرماه امسال در دوازدهمین جشنواره سینماحقیقت به روی پرده رفت و جایزه شبکه مستند نیز لوح افتخار و جایزه نقدی شبکه مستند به مبلغ 70 میلیون ریال را برای یاسر طالبی به ارمغان آورد. طالبی هنگام دریافت جایزه اش، از حضور «دلبند» در جشنواره های بین المللی سخن گفت و وعده داد اخبار خوبی از این فیلم شنیده خواهد شد.  

 

گفتنی است یکی از حضور های موفق بین المللی این مستند به آبان ماه امسال بازمی گردد، زمانی که «دلبند» در جشنواره بین‌المللی مستند آمستردام (ایدفا) -از معتبرترین جشنواره های جهانی مستند-، مورد توجه تماشاگران قرار گرفت و همه بلیط هایش به فروش رفت. طالبی در ایدفا درباره مستندش که ساخت آن از سال 94 تا 97 به طول انجامیده گفت که فیلمی درباره عشق ساخته است.

 

 

او نگرش جالب توجه فیروزه نسبت به طبیعت و گاوهایش را دلیل ساخت «دلبند» دانست که موجب شده او زندگی دشوار در دل طبیعت را به زندگی در کنار فرزندانش ترجیح دهد.

 

«الهه نوبخت» تهیه کننده این مستند که پخش بین المللی فیلم را نیز برعهده دارد، حضور موفق «دلبند» در جشنواره بین‌المللی مستند آمستردام را درخشان توصیف کرده و گفته بود فیلم طی دوسال در چندین لوکیشن البرز جنوب شرقی فیلمبرداری شده و یکسال هم مراحل فنی ان به طول انجامیده است.

 

بنابر این گزارش عوامل تولید مستند «دلبند» عبارتند از تصویربردار و کارگردان: یاسر طالبی، تهیه‌کننده: الهه نوبخت، تدوین‌گر: رضا شیروانی، آهنگساز: اکبر رستگار، صدابردار: میثاق مدانلو، صداگذار: حسین ابوالصدق، پژوهشگر: دکتر علی رمضانی‌پاجی، نویسنده سرگذشت: فرزانه فتحی، آواز: راضیه احمدی پرچینکی، مدیر تولید: الهام نوبخت، مترجم انگلیسی: محسن محسنیان، مدیر تدارکات: صفر طالبی دادوکلایی، طراحی پوستر و رنگ‌آمیزی تصاویر: محمد رضایی، نقاشی پوستر: حمیدرضا درواری، تهیه شده در: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و شرکت تصویر گستر الهه پارسی (الی ایمیج).

 

حال باید منتظر ماند و دید مستند برگزیده جشنواره سینماحقیقت و ایدفا، تا چه اندازه  توجه داوران و علاقمندان جشنواره فیلم فجر را به خود جلب می کند.

کد خبر 753997

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha