وقتی فیلترینگ مصونیت ایجاد نمی کند

امیدعلی مسعودی می گوید ادامه فیلترینگ با توجه به فضای گردش آزاد اطلاعات ناموفق است، باید برای حل بحران های موجود در این زمینه به سراغ سواد رسانه ای و ایجاد مصونیت برویم.در این زمینه در گذشته تجربیاتی داشته ایم که باید به آنها رجوع کنیم.

خبرگزاری شبستان،سرویس فرهنگی-الهام عطایی: بحث فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام مدت هاست که مطرح است و اخبار مختلف و البته ضد و نقیضی در این زمینه روی خروجی خبرگزاری ها و سایت های مختلف قرار می گیرد.  نگاه های متفاوتی در این زمینه وجود دارد؛‌ عده ای مخالف و عده ای موافق در این میدان ایستاده اند.

 

گرچه شبکه های اجتماعی در کنار مزایا و امکانی که به مخاطب می دهند در تمام دنیا آسیب هائی هم به همراه دارند، اما به نظر می رسد شکل مقابله با این آسیب ها در کشورمان پیچیده است، پس از فیلتر تلگرام مدت هاست بر سر فیلتر یا فیلتر نکردن اینستاگرام بحث است، یکی از مخالفان سرسخت فیلترینگ آذری جهرمی وزیر ارتباطات است.


پس از آنکه صداوسیما در گزارشی اورا به عدم حمایت از پیام رسان های داخلی متهم کرد او در توئیتی نوشت:«
«وام به پیام رسان‌ها؛ ارائه پهنای باند رایگان، نیم بها شدن مصرف آن‌ها برای کاربران، ارائه فضای مراکز داده رایگان به آن‌ها که در مصوبه شورای عالی فضای مجازی در حمایت از پیام رسان‌ها آمده و در بیانیه‌ای مدیران پیام رسان‌ها آن را تایید کرده‌اند، یک‌جا در ۲۰:۳۰ تکذیب شد.»

 

«جاوید جاویدنیا»،‌ سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور چند روز پیش در سخنانی در این زمینه گفت: « اینستاگرام یک‌بار فیلتر شد و دولت وعده داد که با کمک فیلترینگ هوشمند می‌تواند این فضا را کنترل کند؛ اما متأسفانه در این زمینه هزینه‌ زیادی انجام شد که به نتیجه‌ای نرسید. هم‌اکنون، دستور قضایی برای فیلتر این سرویس را داریم و دیدگاه اکثریت شورای عالی فضای مجازی و دیگر تصمیم‌گیران نیز مبنی بر فیلترشدن این سرویس است.ما می توانیم به صورت یکطرفه در این فضا ورود پیدا کنیم و در حال حاضر منتظر نظر جمع هستیم اما اگر به نتیجه نرسد به صورت یکطرفه اقدام خواهیم کرد.»

 

این سخنان واکنش های فراوانی را در پی داشت و او بعدها در گفت و گوئی تلویزیونی اعلام کرد آنچه که او گفته است تازگی ندارد و از قبل هم قرار بر همین اتفاق بوده است.

 

 

مهم ترین واکنش ها پس از سخنان سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور در این زمینه از سوی «محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات بود. او در حاشیه جلسه دولت در واکنش به صحبت های دادستانی کل کشور گفت:« فرض بر این که حرف‌های معاون دادستان درست است و وی اختیار قانونی برای فیلترینگ اینستاگرام دارد، این سؤال پیش می‌آید بعد از این قرار است چه اتفاقی بیفتد؟ این را برای مردم روشن کنند و دو قطبی فیلترینگ یا مخالفت با فیلترینگ را درست نکنند. برای مردم بگویند از فردای فیلترینگ اینستاگرام در کشور در زندگی مردم، حاکمیت و کاهش جرایم چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ »

 

 

 پس از این اتفاقات «رمضانعلی سبحانی‌فر» در گفت و گویی اعلام کرد:« اخیرا افرادی که هیچ مسؤولیت رسمی در حوزه فضای مجازی و حوزه‌های مرتبط با آن ندارند درباره شبکه‌های اجتماعی به ویژه اینستاگرام صحبت‌هایی را مطرح کرده‌اند که برداشت عمومی از این سخنان «فیلتر» این شبکه است در حالی که اصلا چنین مسئله‌ای مطرح نیست.موضوع فیلتر شبکه‌های اجتماعی یا مشخصا فیلتر اینستگرام یا باید از مسیر کارگروه مصادیق مجرمانه انجام شود یا در دستورکار شورای عالی فضای مجازی قرار بگیرد در صورتی که چنین موضوعی در هیچ یک از این دو مرجع عالی وجود ندارد.»

 

 

به گزارش شبستان پس از آنکه پروژه فیلتر تلگرام از ۱۰ اردیبهشت سال جاری آغاز شد بحث هائی برسر فیلتر اینستاگرام هم شکل گرفت، این در حالی است که تلگرام کاربران خود را حفظ کرده است و حتی تعداد بسیار زیادی از سازمان های دولتی کانال های خبری خود را مجددا در تلگرام راه اندازی کرده اند. عده ای از کارشناسان این حوزه پروژه فیلتر تلگرام را شکست خورده نامیدند و اما عده ای همچنان اصرار بر فیلتر اینستاگرام دارند.

 

اگرچه آسیب هائی که شبکه اجتماعی اینستاگرام در حوزه های اخلاقی و فرهنگی ایجاد کرده به حق نادیده گرفتنی نیست و این شبکه اجتماعی مجازی امروز در حد و قواره یک جامعه حقیقی در کشور ما پررنگ شده و قد علم کرده است  و باعث نگرانی مسئولان و صاحبنظران داخلی شده است،‌ اما باید از کارشناسان این حوزه پرسید که آیا فیلترینگ تنها راه حل موجود و پیش رو است ؟

 

در خبرگزاری شبستان بخوانید:  تضاد فرهنگ اقلیت با فرهنگ عمومی در اینستاگرام/ وقتی نظارتی نیست

 

 

«امیدعلی مسعودی» در پاسخ به این پرسش که آیا از دیدگاه رسانه ای و ارتباطاتی فیلتر اینستاگرام در چنین شرایطی راه حل صحیحی است، گفت: «ما در مواجهه با این مشکل باید از تجربیاتی که در این زمینه در دنیا وجود دارد به ویژه از تجربیات کشورهای اسلامی استفاده کنیم؛ آنها هم مثل ما با آسیب هائی مواجه هستند، مشکلاتی از جمله« ورود به حریم خصوصی افراد»، «سواستفاده » و  بسیاری مشکلات دیگر روبرو هستند. مدتی پیش تمام اطلاعات خصوصی مقامات آلمان  توسط هکرها هک شد. می خواهم بگویم این فضا این مشکلات را دارد و فقط ما نیستیم که با این مشکلات روبرو هستیم.»

 

 

 

استاد ارتباطات دانشگاه سوره در ادامه افزود: «البته باید به تجربیات خود هم رجوع کنیم و از آن استفاده کنیم. زمانی فیس بوک را فیلتر کردیم ؛ البته فیلتر در فضاهائی که مشکلات امنیتی برای کشور ایجاد می کند طبیعی است، نباید بگذاریم پایه های امنیت اجتماعی مان از بین برود، حتی ممکن است به  امنیت انتظامی ما هم لطمه بخورد. بنابراین این اقدامات گاهی لازم است و کسی هم مخالف آن نیست و دولت باید این را اعمال می کرد. اما ادامه فیلترینگ با توجه به فضای گردش آزاد اطلاعات ناموفق است. باید برای حل بحران های موجود در این زمینه به سراغ سواد رسانه ای و ایجاد مصونیت برویم.»

 

مدیر گروه تبلیغ وارتباطات فرهنگی کارشناسی دانشگاه سوره  بیان کرد: «بحث سوادرسانه ای در طولانی مدت در این حوزه جوابگو خواهد بود و بحث فیلترینگ در کوتاه مدت و متاسفانه اینطور شده که برخی از مسئولان  دید برعکس دارند، به سواد رسانه ای به دید مقطعی نگاه می کنند و بحث فیلترینگ را در دراز مدت  موثر می دانند. ما در گذشته در این زمینه تجربیات بدی داریم که باید به آنها رجوع کنیم.»

 

کلام آخر اینکه شاید بزرگ ترین آسیبی که فیلترینگ به همراه داشته باشد بالارفتن آمار نصب فیلتر شکن روی تلفن های همراه در کشور باشد،‌ این درحالی است که طبق آماری که آذری جهرمی به تازگی اعلام کرد نیمی از کاربران اینستاگرام ۲۵ تا ۳۴ سال سن دارند،‌ ۲۴ درصد از آنان بین ۱۸ تا ۲۴ سال هستند. او اعلام کرد۷۳ درصد کاربران اینستاگرام را نوجوانان و جوانان بین ۱۸ تا ۳۴ سال تشکیل می‌دهند...

 

اگر چه حمایت از پیام رسان های داخلی به دلایل متعدد از جمله حفظ امنیت ملی و یا پیشگیری از آسیب های احتمالی باید به جد پیگیری شود و به پیام رسان های داخلی برای جایگزینی پس از فیلتر پیام رسان های خارجی احتیاج داریم اما اصلی ترین دلیل مردم برای نپیوستن به پیام رسان های داخلی ضعف های فراوان آنهاست، ضعف هائی که امکان اعتماد را از مخاطب می گیرد...

 

 

کد خبر 754818

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha