به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بورس بين الملل، بازار جهانى خريد و فروش ارز است؛ بازارى كه تمامي بانك ها (اعم از تجاري و مرکزي و سرمايه گذاري)، مؤسسات مالى بزرگ، شرکتهاي چند مليتي، تاجران، شرکتهاي بيمه، شرکتهاي صادرات و واردات، صندوقهاي باز نشستگي، سفته بازها و اشخاص حقيقي در آن ارزهاى مختلفي همچون دلار، يورو، پوند، ين را معامله مى كنند.
بازار بورس بين الملل يک بازار 24 ساعته است از این رو در بازار بورس بين الملل برخلاف بازارهاي سنتي محدوديت زماني براي انجام معاملات وجود ندارد. با توجه به امکانات موجود سرعت عمل در معاملات بازار بورس بين الملل بسيار زياد است. به طوری که تريدر بازار بورس بين الملل در کمتر از چند ثانيه مي تواند تصميمات خود را عملي کند.
برخلاف بازار هاي سنتي براي سفارش معاملات در بازار بورس بين الملل نياز به حضور در مکان خاص ( تالارهاي بورس ) و انجام تشريفات مختلف ندارد. در بازار بورس بين الملل امکان استفاده از ضريب اهرمي (Leverage) که توسط بروکر به مشتريان داده مي شود وجود دارد. مهمترين مسئله براي ورود و ادامه فعاليت بلند مدت در بورس بين الملل توجه به ريسک ذاتي اين بازار و غير قابل پيشبيني بودن نوسانات آن در اکثر اوقات است.
کشورمان نیز برای استفاده از این ظرفیت اقداماتی را در دستور کار قرار داد به طوری که تیرماه سال جاری مشاور رئیسجمهوری از راهاندازی «بورس بین الملل» در مناطق آزاد در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی رهبر معظم انقلاب و با هدف توسعه اقتصادی کشور خبر داده بود.
تسنیم در این زمینه به نقل از «مرتضی بانک»، مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی در نشست نشست هیئت موسس بورس بین الملل در مناطق آزاد با اشاره به ضرورت استفاده از منابع پایدارتر برای تضمین فعالیت های اقتصادی در مناطق آزاد نوشته بود: «تاکید دولت بر این است که فعالیت مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی برای حیات اقتصادی کشور ضروری است. مناطق آزاد می توانند الگوهای جدیدی در فعالیت های اقتصادی کشور خلق کنند و فرصت تعمیم نتایج این الگوها به کل کشور از مناطق آزاد مورد انتظار است.»
وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت بورس بین الملل در مناطق آزاد به منظور تامین مالی ارزی از محل منابع خارجی در دستور کار قرار دارد، تصریح کرده یود: «این ماموریت بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی رهبر معظم انقلاب و با مشارکت و همکاری سازمان سرمایهگذاری خارجی، صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی، سازمان بورس، وزارت امور اقتصادی و دارایی، فعالان اقتصادی کشور و صاحبنظران این حوزه صورت میپذیرد.»
وی با یادآوری اینکه آیین نامه بورس بین الملل در مناطق آزاد کشور در شورایعالی بورس تصویب شده که پس از تصویب نهایی در شورایعالی مناطق آزاد تجاری صنعتی اجرا می شود، اضافه کرده است: «بورس بین الملل در مناطق آزاد سکوی پرتاب اقتصاد به سوی موفقیت های بیشتر است و مناطق آزاد کشور به ابزارهای نوین کسب و کار مانند مراکز پولی و مالی، بازار سرمایه و بورس بین الملل مجهز می شوند. هر روز اتفاقات جدیدی در بازارهای پولی و مالی جهان رخ میدهد و مناطق آزاد با وجود محدودیت ها و سیاست های عمومی نباید از این جریان کسب و کار نوین باز بماند.»
بورس بين الملل يک بازار 24 ساعته است که به زمان خاصي براي تبادل ارزهاي مختلف نياز ندارد. تجارت در فارکس ميان بانکهاي مختلف در هر کجاي دنيا شکل مي گيرد. نرخ هاي تبادل ارز بسيار انعطاف پذيرند و مرتبا تکرار مي شوند بنابراين هر روز امکان انجام معاملات زيادي وجود دارد.
حالا در تازه ترین اخبار درباره بورس پنجم کشور دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی خبر داده است که آئین نامه تشکیل «بورس بین الملل» به کمیسیون اقتصادی دولت ارجاع داده شده و پس از آن، برای تصویب نهایی به هیات دولت می رود.
«مرتضی بانک» در این باره به ایرنا گفته است: «آئین نامه این بورس ابتدا با هماهنگی سازمان بورس تدوین و به تصویب شورایعالی بورس رسید؛ پس از آن، اصلاحاتی در بانک مرکزی روی آن اعمال شد و با تصویب بانک مرکزی، تقدیم دولت شد. آئین نامه راه اندازی بورس بین الملل در کمیسیون های فرعی کمیسیون اقتصادی دولت نیز با اصلاحاتی تکمیل و سپس به کمیسیون اقتصادی تقدیم شد.»
وی اضافه کرده است: «این آئین نامه در آینده ای نزدیک در صحن کمیسیون اقتصادی دولت مطرح می شود و پیش بینی می کنیم مورد تصویب و تائید این کمیسیون قرار گیرد. پس از تائید کمیسیون اقتصادی، آئین نامه تشکیل بورس بین الملل به هیات دولت می رود و معمولا، یک آئین نامه بعد از تصویب در کمیسیون اقتصادی، مشکل خاصی برای تصویب در هیات دولت ندارد.»
دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی، بورس بین الملل را ظرفیتی جدید برای جذب منابع غیرریالی به ویژه سرمایه های خارجی در چارچوب بورس ذکر کرده و گفته است: «بورس بین الملل بسیاری از پروژه ها و فعالیت های اقتصادی را از طریق عرضه سهام تامین منابع می کند. سرمایه گذاری در این بورس هم داخلی و هم خارجی است و زبان آن بین المللی است؛ بانک تسویه حساب این بورس یک بانک معتبر بین المللی خواهد بود و نهاد بازرسی آن نیز نهادی بین المللی است؛ همه این موارد در آئین نامه راه اندازی بورس بین الملل مشخص شده است.»
بانک اضافه کرده است: «بورس بین الملل، پنجمین بورس کشور است در کنار بورس تهران، فرابورس، بورس انرژی و بورس کالا و نهاد آن در جزیره کیش مستقر می شود.»
یادآور می شود: بورس بين الملل يک بازار بين بانکي است که در سال 1971 زماني که تجارت جهاني از قيمتهاي ثابت به قيمتهاي شناورتغيير کرد تاسيس شد. فارکس مجموعه اي است که در آن مبلغ مشخصي از پول براساس ارز رايج يک کشور به ارز رايج کشور ديگربا نرخ برابري مشخص وتوافق شده و درتاريخ معين توسط تعدادي معامله گر تبادل مي شود. در طول تبادل نرخ برابري يک ارز نسبت به ارز ديگر به راحتي تعيين مي شود: براساس عرضه و تقاضا- تبادلي که هر دو طرف معامله با آن موافق هستند.
دامنه معاملات در بازار جهاني ارز بورس بين الملل دائما رو به رشد است که اين امر بستگي به پيشرفت تجارت بين المللي و محدوديت هاي ارزي در بسياري از کشورها دارد. تبادلات روزانه معاملات جهاني فاركس در اواسط 1998 به 1.982 بيليون دلار رسيد (بازار انگلستان 32 درصد و بازارنيويورک بيش از 18 درصد و بازار آلمان10 درصد معاملات روزانه را تشکيل مي دادند).
ويژگيهاي بازار بورس بين الملل شامل موارد زیر است:
نقدينگي: بازار براساس عرضه مبالغ بالاي پول عمل مي کند و معامله گر آزادي مطلق براي باز کردن يا بستن يک معامله درنرخهاي جاري در هر لحظه را دارد. نقدينگي بالاي اين بازار جذابيت بسيار قوي براي هر سرمايه گذاردارد چون اين امکان را به او مي دهد که هر معامله اي با هر اندازه اي را انجام دهد.
سرعت: با يک برنامه کاري 24 ساعته شرکت کنندگان بازار ارز نيازي ندارند همانند بازارهاي ديگرصبر کنند تا به اتفاقات و پيشامدهاي مختلف واکنش نشان دهند.
قابليت دسترسي: امکان معامله در تمام طول شبانه روز، معامله گر نياز به انتظار جهت پيش آمدن رويدادها ندارد.
قوانين انعطاف پذير سيستم معاملاتي: يک معامله در بورس بين الملل مي تواند به صلاحديد معامله گر از قبل براي زمان خاصي تعيين شود، به اين ترتيب هر کس مي تواند براي فعاليتها و معاملات آينده خود از قبل برنامه ريزي داشته باشد.
ارزش(بها)بازار: بورس بين الملل به طور سنتي هرگز براي خدمات خود هزينه اي را در نظر نگرفته است، به جز کارمزدي که به طور طبيعي در بازار براي عرضه و تقاضا بين قيمتهاي خريد و فروش در نظر گرفته مي شود.
پيشنهادات تک نرخي: با نقدينگي بالاي اين بازار، فروشها مي توانند درنرخ هاي يکسان بازار انجام مي شوند و نيز نگراني از بابت مشکلات گذرا که در رابطه با معاملات آينده و ساير سرمايه گذاريها وجود دارد را از بين مي رود ومعاملات با مبالغ معيني از ارز، در زماني مشخص و با نرخ هاي مشخصي انجام مي شود.
گرايش بازار بورس بين الملل: ارز در مسيرهاي خاصي نوسان مي کند که تا محدوده زماني نسبتا طولاني مي تواند به اين ترتيب تکرار شود. هر ارز مشخصي تغييرات موقتي خود را نشان مي دهد و به اين ترتيب فرصتهايي را در اختيار مديران سرمايه مي گذارد تا در بازار بورس بين الملل به کارببرند.
بودجه احتياطي: ميزان اعتبار در بازار بورس بين الملل فقط با توافق نامه اي که بين مشتري و بانک يا کارگزاري که او را به بازار وارد مي کند تعيين مي شود و معمولا"1:100 مي باشد. يعني هر مشتري مي تواند حتي با سپرده 1.000 دلار معامله 100.000 دلاري را انجام دهد . اين اعتبار بسيار زياد مي تواند در ارتباط با توجه به نرخهاي متغير ارزهاي مختلف سطح سوددهي و همچنين ريسک کار را افزايش دهد./
نظر شما