به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قزوین، «علی اکبر پور فتح اله» در سمینار سه روزه هموویژلانس و مدیریت خون بیمار که امروز (چهارشنبه ۲۶ دی) در سالن اجتماعات دانشگاه علوم پزشکی قزوین برگزار شد، بیان کرد: بحث مدیریت خون بیمار، بحثی است که استان به استان مطرح می کنیم تا با همکاری دانشجوها و سیستم درمانی کشور بتوانیم به این سمت حرکت کنیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: مدیریت خون بیمار به این معنی است که خون خود بیمار مدیریت شود تا به خون دیگران نیاز پیدا نکند و به جای تمرکز به انتقال خون، تمرکز خود را روی بیمار گذاریم.
وی عنوان کرد: وقتی سهم ما از GDP(تولید ناخالص داخلی) بالا می رود، باید بدانیم به بخش های دیگر اثر می گذارد، بنابراین وقتی سهم سلامت را افزایش می دهید از آن طرف مسکن و خوارک کاهش می یابد بنابراین پولی که در سلامت هزینه می شود باید پولی اثربخش باشد و اگر اثربخش هزینه شود، نگرانی وجود ندارد که روی مسکن و سایر بخش ها اثرمی گذارد زیرا انسان سالم را پاس می دارید و این امر می تواند در سایر بخشها هم اثربخش باشد.
پور فتح اله اعلام کرد: چالش دیگری که با آن مواجه هستیم، بحث سالمندی است که این امر مصیبت بخش سلامت است زیرا هزینه بخش سلامت افزایش می دهد و در زمینه خون و فرآورده های خونی هم به طور طبیعی با افزایش نیاز مواجه می شوید.
وی تأکید کرد: دو سوم خون مصرفی در اتحادیه اروپا در افراد بالای ۵۰ سال مصرف شده است و هرچه جامعه به سمت سالمندی می رود، هزینه های مربوط به خون و فرآورده های خونی افزایش می یابد و از طرفی اهداکننده خون کاهش می یابد و در واقع بعد از ۶۰ سالگی امکان اهدا خون وجود ندارد و جمعیت اهداکننده را از دست داده و از طرفی هم مصرف فرآورده های خونی افزایش می یابد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: برای اینکه هزینه ها در بخش سلامت اثربخش شود، باید به سمتی رویم که هزینه کمتری را انجام دهیم که یکی از این حوزه ها مربوط به کم خونی است، بیش از۲ میلیارد نفر از جمعیت دنیا یعنی ۲۷ درصد دچار کم خونی هستند که یک و نیم میلیارد نفر از جمعیت روی زمین فقر آهن دارند که می توانیم درمان و مدیریت کنیم و این خود کاهش هزینه است.
وی توضیح داد: دومین کار در مراکز درمانی باید انجام شود و در بحث خونریزی است که اگر به جامعه پزشکی یاد دهیم خونریزی را مدیریت کنند و بیمار در حین جراحی خونریزی کمتری کند، مصرف کمتر خون و فرآورده های خونی را دارد و عفونت بیمارستانی هم کمتر خواهد بود.
پور فتح اله تصریح کرد: اگر این دو نکته در بیمارستان ها رعایت نشود یعنی کم خونی را قبل جراحی و مداخلات پزشکی درمان نکنیم، متعاقب آن انتقال خون هست و به طور طبیعی هم انتقال خون ضمن هزینه های مستقیم هزینه های غیرمستقیم را به سیستم سلامت تحمیل کند.
وی اظهار کرد: امروز می گویند انتقال خون یک اپیدمی است و خطری که تزریق خون در مراکز درمانی دارند بیش از اچ آی وی است، ۱۵۰ میلیون ترزیق خون در سراسر دنیا انجام می شود که اگر به جا و منطقی باشد و نابجا نباشد و مدیریت شود، سهم بزرگی در اقتصاد سلامت دارد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون تأکید کرد: در واقع وقتی تزریق خون می کنیم برای بیمار داریم فاجعه ایجاد می کنیم اگر خون بیمار را مدیریت کنیم به نقطه اثربخش هزینه ها می توانیم برسیم.
وی یادآور شد: شعار «اهدای خون اهدای زندگی است» برای اهداکنندگان بود و ولی این باور پزشکان شده است، در حالی که تزریق خون می تواند خطرناک و همراه با عوارض باشد و باید در این خصوص مطالبه در بیماران ایجاد کنیم زیرا این راهی در تغییر نگرش پزشکان است.
نظر شما