به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال تحریم های یکجانبه از سوی این کشور علیه ایران، اروپا اعلام کرده که در حال برداشتن گام های نهایی برای تدوین ساز و کار ویژه مالی و بانکی است. این کانال ویژه راهی برای تبادل تجاری ایران و اروپا است که بنابه گفته وزیرامورخارجه کشورمان با محوریت راهی برای فروش نفت ایران در حال تدوین است.
با وجود کارشکنی هایی که آمریکا بر سر راه تدوین این سازو کار مالی برای اروپا ایجاد کرده بود؛ برخی کشورهای اروپایی اقداماتی را در این زمینه انجام داده اند از جمله اینکه به تازگی ساز و کار بانکی و مالی سوئیس پیش از کانال ویژه اروپا آماده شده بود و سفیر سوئیس از آمادگی این کشور برای اجرای ساز و کار مالی برای ایران خبر داده است.
حالا در ادامه اقدامات در این حوزه دیپلماتهای اروپایی از احتمال راهاندازی کانال مالی ویژه اروپا با ایران در روز دوشنبه خبر داده اند.
طبق ترجه ایسنا از شبکه خبری بلومبرگ، کمیسیون اروپا اعلام کرده است که به زودی قصد دارد کانال مالی ویژه اروپا با ایران را راهاندازی کند تا شرکتهای اروپایی بتوانند خود را از آسیب تحریمهای آمریکا علیه ایران دور نگه دارند. سه دیپلمات اروپایی در این باره گفتهاند که احتمال دارد راهاندازی رسمی این سازوکار روز دوشنبه انجام شود.
«مایا کوجیانچیک»، سخنگوی موگرینی به خبرنگاران در بروکسل گفته است آمادهسازی سازوکار مالی ویژه با ایران به خوبی پیشرفته و در مرحله پیشرفت قرار دارد.
یکی از این دیپلماتهای اروپایی که خواستهاند نامشان فاش نشود، اظهار داشت که اگرچه مقامات تاریخ راهاندازی سازوکار را 28 ژانویه تعیین کردهاند اما به دلیل وجود برخی مسائل باقیمانده ممکن است تعویق کوتاهی در این کار به وجود آید. به گفته این منبع آگاه، اعضای اتحادیه اروپا توافق کردهاند که سازوکار باید تا پاپان ماه جاری (میلادی) انجام شود اما این تاریخ ممکن است تغییر کند.
یک منبع مطلع از روند این اقدام گفته است که مقامات اروپایی حاضر در نشست روز جمعه در بروکسل قرار است درباره متن پیش نویس استقبال از توافق بر سر سازوکار مالی ویژه با ایران بحث و رایزنی کنند. دولتهای اتحادیه اروپا نیز ممکن است در نشست بعدیشان که احتمالا روز دوشنبه خواهد بود آن را تصویب خواهند کرد.
منابع آگاه میگویند که اتحادیه اروپا به دنبال طرحی است که در آن آلمان، انگلیس و فرانسه بهطور مشترک مسئولیت این کار را بر عهده داشته باشند، به گونهای که نهاد مربوط به آن در فرانسه مستقر بوده و توسط آلمان هدایت شود و انگلیس نیز نقشی در آن خواهد داشت.
کوجیانچیک بدون ارائه جزئیات همچنین به خبرنگاران گفت: ما با همکاری کشورهای مسئول در حال کار روی این سازوکار هستیم.
این اتفاق در حالی رخ داده است که چندی پیش فارس به نقل از «لارنس نورمن»، خبرنگار نشریه «والاستریت ژورنال» نوشته بود: «ساز و کار ویژه مالی اروپا برای تجارت با ایران احتمالا ظرف دو تا سه هفته آینده و به میزبانی فرانسه ثبت میشود. انتظار میرود که این کانال ظرف ۲ تا ۳ هفته آینده ثبت شود.»
وی نوشته است که این ساز و کار «در فرانسه ثبت میشود و مدیر آن نیز یک بانکدار ارشد آلمانی خواهد بود. انتظار میرود که بریتانیا نیز به عنوان سهامدار [به این ساز و کار] بپیوندد. چندین کشور ابراز امیدواری کردهاند که شرکتهای داخلی آنها به این ساز و کار پیوسته و با ایران تجارت کنند.»
اروپا امیدوار است با راهاندازی این ساز و کار، شرکتهای کوچک و متوسط (SMEs) بتوانند با وجود تحریمهای آمریکا، به تجارت با ایران ادامه دهند./
نظر شما