خبرگزاری شبستان - البرز؛ در جهان امروز این نخستین بار است که انقلابی بر مبنای این اصل « نه شرقی و نه غربی» واقع می شود و در تاریخ تمدن غرب، در این چند قرن، هرگز نه می توان تمدنی را سراغ کرد که توانسته باشد در برابر هجوم تمدن غربی تاب بیاورد و نه انقلابی را که پس از پیروزی، برای تأسیس نظام حکومتی، بر قدرت های استکباری اتکاء نیافته باشد. (آغازی بر یک پایان، ص 33)
شهید آوینی را به جرأت می توان یکی از افراد صاحب نظر در عرصه انقلاب اسلامی خواند. آن گونه که در مجموعه مقالات آغازی بر یک پایان با رویکردی محققانه و منصفانه مبانی انقلاب را از زمان شکل گیری تا روند تبیین و تداوم در قالب های مختلف نظری بیان می کرد.
او معتقد است: « انقلابی همچون انقلاب ما، انقلاب در ارزش ها ست اگرچه ارزش نیز از آن الفاظی است که به تبع غرب زدگی ما و از طریق ترجمه کتاب های فلسفی غرب به زبان ما راه یافته است».
و در جای دیگر آورده است: « نظام اسلامی جسمی است که باید قابل روح دین باشد و اگر روحانیت دین اسلام در جسمانیت نظام حکومتی که خود را بدل از شریعت محسوب می دارد استحاله پیدا کند، حفظ چنین نظامی آن غرض اولیه و اصلی را که تأسیس حکومت دینی بود نقض خواهد کرد».
برمبنای نظریات شهید مرتضی آوینی در کتاب آغازی بر یک پایان میزگرد خبری خبرگزاری شبستان در البرز به مناسبت ایام دهه فجر با حضور حسین امیدیان، عباس هادیان و حجت الاسلام کاظم شکری با نظر بر بازنگری و تورقی بر این کتاب برگزار شد.
عباس هادیان در این میزگرد با طرح این پرسش که باید به پاسخ این پرسش برسیم که به درستی جایگاه انقلاب در زبان هنر کجاست؟ گفت: شهید آوینی مباحث خیلی پیچیده را در حوزه های مختلف به یک زبان ساده و شیوا بیان می کردند، آن چنان که همسرش خانم امینی بر این مطلب اذعان می کند که بسیاری از مطالب مرتبط با جامعه شناسی، سیاست و ... را با قلم آقا مرتضی آموختم.
کارگردان و نویسنده عرصه هنر تئاتر استان البرز افزود: نظم نوین جهانی و راه فطرت یکی از مسائل مهمی است که شهید آوینی در کتاب آغازی بر یک پایان آن را مطرح می کند. آن چنان که مک لوهان که در حوزه رسانه صاحب نظر است می گوید: امروز دهکده جهانی محقق شده است، که شهید آوینی از این تعبیر با عنوان «امپراطوری ارتباطات غرب» یاد می کند. به این معنا که امروز غرب سیطره خودش را برای تمام شئونات زندگی بشر تحمیل کرده است.
وی توضیح داد: به واقع غرب سیطره خود را در تمام زمینه ها جاری کرده است و در این راستا به دنبال ساختن انسان های استانداردی است، که در این شرائط معین غرب زندگی کنند و امروز شاهد هستیم که چگونه از مهدهای کودک تا دانشگاه این طرح در حال اجرا است.
هادیان ادامه داد: اگر امروزه انقلاب اسلامی در کشورهایی چون پاکستان، افغانستان و ... محقق نمی شود برای آن است که آنان خواستار اجرا و تحقق سیطره فکری غرب و دهکده جهانی هستند.
این هنرمند انقلابی با نظر بر این مهم که غرب تنها شعار آزادی می دهد، مطرح کرد: فرهنگ غرب بشر را از درون تسخیر می کند و با یک هژمونی سعی دارد تا خواسته های خود را پیاده کند.
هادیان با بیان این نکته که شهید آوینی در عرصه بیان هنر انقلابی تعارف ندارد، توضیح داد: هنر از دیدگاه شهید آوینی در اسلامی ناب خلاصه می شود.
وی عنوان کرد: اهمیت جایگاه هنر ایرانی – اسلامی برای هنرمندان اسلامی و متعهد به گونه ای است که با تبعیت از آموزه های دینی به دنبال چارچوب های هنر اسلامی هستند.
به گفته هادیان، انقلاب اسلامی بنابر تعبیر شهید آوینی خلاف آمد جریان عادت است و امروز هنر انقلاب نیز باید به همین صورت تعریف شود.
وی از اثر سینمایی حاتمی کیا با عنوان آژانس شیشه ای نام برد و گفت: فیلم آژانس شیشه ای و فیلم های این چنین به واقع گفتمان انقلاب اسلامی محسوب می شوند.
این نویستنده تئاتر تصریح کرد: هنر انقلاب اسلامی قابلیت این را دارد که در جریان هنر دنیا حرف جدیدی بزند، چرا که امروز بسیاری از آثار هنری دچار یک مالیخولیا شده است.
نظر شما