خبرگزاری شبستان، گروه مهدویت و غدیر: القاب و اسامی حضرت زهرای مرضیه(س) در عین اختصاص داشتن به آن وجود مقدس، دارای بار معنایی بالایی است که درک آن به قدر وُسع و توان می تواند به منتظران امام عصر(عج) در پیمودنِ صحیح و اصولی مسیر انتظار و رسیدن به مقصد ظهور، کمک کند.
از این رو، در سلسله گفت وگوهایی با حجت الاسلام «ابراهیم بهاری»، استاد اخلاق و کارشناس مذهبی برخی از القاب و اسامی حضرت صدیقه کبری(س) و آموزه های منتظرانه آنها را به بحث و بررسی گذاشته ایم که در ادامه شماره نخست آن تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام «ابراهیم بهاری» با بیان اینکه وجود مقدس همه ائمه و نیز اکثریت انبیای الهی علیهم السلام، دارای القاب خاص بوده اند که با رفتارهای اخلاقی و سیره عملی شان منطبق بوده است، یعنی هیچ نام، لقب و کُنیه ای بر یکی از آن حضرات(ع) اطلاق نشده مگر آنکه در پس آن حقیقتی وجود داشته است.
این کارشناس اخلاق اضافه کرد: برای مثال صبر را به ایوب نبی(ع) یا کرامت و کریمی را به یوسف نبی(ع) نسبت می دهند، چنان که حضرت رسول(ص) از حضرت یوسف(ع) به «کریم بنِ کریم بنِ کریمِ بن کریم» یاد کرده اند چراکه ایشان در اوج قدرت از انتقام گذشت کرد و حتی به روی برادران اش نیاورد و بالاتر از آن برای شان دعای خیر کرد.
وی با بیان اینکه القاب و اسامی اهل بیت(ع) هم بر اساس ویژگی های خاص آنها اطلاق شده است، گفت: اگر می بینیم وجود مقدس امام عصر(عج) وقتی می خواهند در مسیر هدایت جامعه بشری برای خود الگو انتخاب کنند، مادرشان زهرای مرضیه(س) را به عنوان الگو معرفی کرده و می فرمایند: «دختر رسول خدا (ص) برای من اسوه و الگویی نیکو است» برای آن است که ایشان را در همه ابعاد کامل یافته اند.
حجت الاسلام بهاری اضافه کرد: امام عسکری(ع) نیز فرموده اند: «مادرم فاطمه(س) حجت خدا بر ما و ما حجت خدا بر مردم هستیم». برای حضرت زهرا(س) نزدیک به 19 اسم و کنیه وجود دارد اعم از: «امّ ابیها»، «امّ الائمه»، «محدثه»، «فاطمه»، «زهرا»، «زهره»، «راضیه»، «مرضیه»، «صدیقه»، «انسیه الحورا»، «قدیسه» و ... وقتی این اسامی را بررسی می کنیم، در می یابیم همه اینها در وجود مقدس ایشان با دلایل خاصی متبلور شده که چنین عنوان و لقبی یافته اند.
وی با اشاره به چرایی «فاطمه» نامیده شدن یگانه بانوی عالم(س)، بیان کرد: امام صادق(ع) فرموده اند: «اینکه مادرم را فاطمه نامیده اند، برای آن است که مادرم فاطمه(س) و شیعیان و پیروان اش از آتش بریده شده اند و عذاب بر آنها هرگز نازل نخواهد شد». در «کنزالعمال» یا برخی کتب اهل سنت مثل «صحیح مسلم» و «صحیح بخاری» یا نظرات حمیدی در «جمع بین صحیحین» عظمت حضرت فاطمه(س) را چنین دانسته اند که عبادت و دعا و خلوص رفتار ایشان باعث شده که خدای متعال به آن حضرت(ع) جایگاهی بدهد که از آتشِ دوزخ بریده شود و هرگز آتش به ایشان نزدیک نشود.
این استاد اخلاق با بیان اینکه برخی از روایات حتی بر این ویژگی در شیعیان حضرت فاطمه(ع) تصریح دارند، گفت: این اطاعت محض از خدا است که آن حضرت(ع) را از آتش منقطع می کند، یعنی دور شدن از خطا و ورود به دایره اطاعت الهی؛ چنان که خداوند در قرآن کریم می فرماید: اگر کسی مطیع شد منِ خدا به او درجات رفیع عنایت می کنم.
وی ابراز کرد: وقتی امام زمان(عج) حضرت زهرا(س) را الگوی خود معرفی می کنند یعنی در گام نخست از ایشان در عبودیت و اطاعت محض از خدا تبعیت می کنند. چراکه این مقام بر دیگر مقام ها اولویت دارد چنان که در تشهد نماز ابتدا به مقام عبودیت پیامبر(ص) و سپس مقام رسالت ایشان اشاره می کنیم.
حجت الاسلام بهاری راز فاطمه شدنِ حضرت زهرا(س) را سرسپردگی و اطاعت محض از خدای متعال خواند و خاطرنشان کرد: عبادت بدون اطاعت، بی معنا و اساساً عبادت، نردبان رسیدن به اطاعت است؛ اینکه خداوند می فرماید: «وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ» ابتدای هدف است چراکه غایت اطاعت است چنان که حضرت زهرای مرضیه(س) در عنفوان جوانی و در سن پایین (18 سالگی) به این مقام دست یافتند و از این طریق هم «فاطمه(از آتش بریده و منقطع)» شدند.
نظر شما