به گزارش خبرگزاری شبستان ازمشهد، سیدجلال هاشمی، معاون استاندار خراسان رضوی، شب گذشته (5دی) در مراسم رونمایی بزرگترین تابلو معرق جهان با اشاره به موفقیتهای روز افزون هنرمندان نیشابور در عرصههای استانی و ملی، خواستار تخصیص اعتبار بیشتر نهادها و ادارات مربوط در سطح استان به بودجه فرهنگی نیشابور شد.
سیرجانی، تهیه کننده تابلوی معرق بینالحرمین، نیز اظهار داشت: طرح اصلی این اثر عظیم به سرپرستی استاد حمید میبدی در اواسط تابستان 1387 آغاز شد.
وی با بیان اینکه برای اجرای کار از 50 هزار قطعه چوب رنگی از میان حدود 120 نوع چوب طبیعی استفاده شده، افزود: بالغ بر یک میلیارد ریال معادل 100 میلیون تومان سرمایهگذاری طرح بوده که بخشی از آن برای خرید مواد اولیه و بخش اعظم آن بهعنوان دستمزد به اعضای 25 نفره اختصاص یافته است.
سیرجانی، خاطرنشان کرد: تمامی اعضا از مسئولان دلسوز، خاضعانه تقاضا دارند این اثر ملی و مذهبی و همیشه ماندگار را به جایگاه اصلی خویش یعنی بینالحرمین کربلا رهنمون کنند.
به نظر وی، این اثر ماندگار با هدف نشان دادن عرض ادب هنرمندان ایرانی به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) با نشان دادن شأن و منزلت هنر ایرانی توسط 26 نفر از شیفتگان این خاندان اجرا شده است.
وی گفت: گروه هنری آریانگار در سال 1384 به طور رسمی فعالیت هنری خویش را در شهرستان نیشابور با حضور 7 نفر آغاز شد.
تهیه کننده تابلوی معرق بینالحرمین، تأکید کرد: در ساخت زیر کار مورد نظر در عین حالی که استحکام و دوام بسیار بالا مورد نظر قرار گرفت وزن کم و سبکی آن نیز لحاظ شد.
وی با بیان اینکه از همان ابتدا مشکلات بسیار گریبانگیر گروه شد که با عنایت محسوس اهل بیت(ع) یکی پس از دیگری رفع شد، گفت: یکی از عظیمترین مشکلات ذکر شده تهیه چوبهای مصرفی برای انجام کار از نقاط مختلف کشور بود زیرا اولا هر منطقهای از کشورمان، درختان مخصوص به خود با چوبهای رنگی گوناگونی را دارد.
سیرجانی، عنوان کرد: اجرای دقیق و کامل بینالحرمین مستلزم در اختیار داشتن تمامی چوبهای مورد استفاده در هنر معرقکاری بود که به این منظور چوبهای کاملا خشک و مقاوم به صورت شبکهای طوری در بطن زیر کار به هم متصل شدهاند که استحکام و سبکی مورد نظر استاد فن به بهترین شکل ممکن میسر شد.
وی اظهار داشت: زیارت عاشورا به قلم استاد روحاله ابوالفضلی به خط نسخ و اسامی شهدای کربلا به خط ثلث و اسامی دیگر به خط نستعلیق نوشته و معرق شده است.
تهیه کننده تابلوی معرق بینالحرمین، اضافه کرد: در کارگاه معرق کاری اکثر قسمتهای سیاه رنگ بینالحرمین با استفاده از قسمت میانی پوست ضخیم درخت گردوی کهنسال اجرا شد.
وی گفت: در بخش زمینه زیارت عاشورا و اسامی 72 تن و اسامی دیگر داخل تابلو از چوبهای بسیار زیبا و گرانقمیت ایتالیایی استفاده و همچنین در متن اصلی تابلو از برخی چوبهای با ارزش محصول کشور هند و چین نیز بهره گرفته شده است.
سیرجانی، یادآور شد: اسامی مبارک سیدالشهدا(ع) و اهل بیت امام به شیوه معرق منبت و به صورت کاملا برجسته اجرا شده و هر کدام در داخل یک قاب مخصوص که هماهنگ با کل طرح میباشد، قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در تمامی مراحل معرق کاری بینالحرمین و طرحهای اطراف آن برای چسباندن چوبهای بر روی زیرکار از مخلوط خاک اره بسیار نرم چوب و چسب چوب استفاده شده است که این مطلب تنها ضعف چسب چوب(عدم مقاومت در برابر رطوبت) را از بین برده و دوام و استحکام بسیار بسیار بالایی به تابلو میبخشد.
به گفته وی، قاب این اثر توسط استاد مسلم درودگری استان خراسان، استاد جواد آرانی که زحمت ساخت زیرکار و قابهای مختلف تابلو را نیز به دوش کشیدند اجرا شده است.
تهیه کننده تابلوی معرق بینالحرمین، خاطرنشان کرد: بر خلاف برداشت اولیه و اشتباه بیننده، قاب از انتهای اسامی 72 تن آغاز نمیشود بلکه از ابتدای اسامی 72 تن کاملا جدا از تابلو اصلی باشند و همچون ستارگانی به دور خورشید به نظر آیند و به همین هنگام جدا کردن چهار قطعه قاب که به محکمترین شکل ممکن به هم پیچ میشوند.
وی با بیان اینکه عملا 72 تن از بطن اصلی تابلو(اسامی معصومین) جدا میشوند، یادآور شد: اسامی دو سفیر اباعبدالله(ع) نیز به 72 تن افزوده شده و در گوشه سمت چپ بالای تابلو دیده میشود.
سیرجانی، توضیح داد: یکی از مهمترین و دقیقترین بخشهای اجرای تابلو مرحله آخر آن یعنی رنگ کاری و پلیاستر کاری آن بود که الحق و الانصاف اساتید رنگ کار گروه سنگ تمام گذاشته و از جان و دل تجربیات چندید و چند ساله خویش را بر روی این اثر پیاده کردند.
وی افزود: صافی و نرمی و لطافت و جلوه چشمنواز تابلو و قاب اطراف آن نبوغ و چیرهدستی این عزیزان را کاملا تأیید میکند.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل حساسیت بسیار بالا و رساندن احتمال هر نوع خطر و ریسک به کمترین مقدار ممکن پشت تابلو نیز پلیاستر کاری شده تا اصطلاحا دو طرف تابلو موازنه شده و به قول اساتید زور و قدرت دو طرف تابلو برابر شده و احتمال پیچش و تاب برداشتن تابلو به صفر برسد.
تهیه کننده تابلوی معرق بینالحرمین، گفت: بالاخره در تابستان پس از دو سال اجرای تابلو بینظیر و خارقالعاده بینالحرمین با ابعاد 4 متر و 10 سانت در 2 متر و 60 سانت و بیش از 50 هزار قطعه چوب به پایان رسید و بر روی 4 پایه فلزی که به همین منظور ساخته شده بود، نصب شد.
وی اظهار داشت: در اجرای تابلو بینالحرمین 26 نفر بهطور مستقیم فعالیت مستقیم و مداوم داشتند که عبارتند از یک استاد معرقکار و سرپرست گروه، 14 معرقکار، دو استاد خوشنویسی، دو طراح، یک مینیاتوریست، یک استاد درودگر، دو نفر مسئول تهیه چوبها و وسایل مختلف کار، 3 رنگکار، یک نفر تهیه کننده و مسئول روابط عمومی همکاری داشتند.
سیرجانی، یادآوری کرد: 14 نفر معرقکار ذکر شده همگی از پسران و دختران فارغالتحصیل رشته معرقکاری بودند که به همت استاد مبیدی و بنده به عنوان تهیه کننده در جهت اشتغالزایی جذب این گروه شده و فعالیت مستمر دارند.
وی اظهار امیدواری کرد: این معرقکاران از هنر خویش بهره مادی و معنوی کافی و وافی برده و همچون بسیاری از هنرمندان این مرز و بوم هنرپرور به فعالیتها و مشاغل کاذب مشغول نشوند.
وی درباره زمان انجام کار گفت: در مدت زمان دو سال اجرای اثر تمامی اعضا 15 نفر گروه معرقکاری به غیر از جمعهها و روزهای تعطیل روزانه بالغ بر 8 ساعت مشغول فعالیت بودهاند و با این ترتیب اگر در هر سال 250 روز غیر تعطیل باشد حدود 4 هزار ساعت(8*500) کار مفید بهوسیله این 15 هنرمند انجام شده است.
تهیه کننده تابلوی معرق بینالحرمین، معتقد است این مطلب خارقالعاده بودن این اثر را بیش از بیش به اثبات میرساند، چرا که اگر قرار بود تنها یک نفر معرق این تابلو را انجام دهد میبایست چه زمانی را صرف اجرای این اثر میکرد.
وی با اشاره به اینکه هزینه اجرای اثر مورد نظر بهصورت نقدی و تمام و کمال به اعضا گروه پرداخت شده است، یادآور شد: دو سال پیش این گروه بزرترین قلمنی خوشنویسی جهان را با حضور مسئولان و هنرمندان رونمایی کرد.
سیرجانی، با اشاره به اینکه قطر زیر کار حدود 6 سانتیمتر و ابعاد آن 2 در 3 و نیم متر است، گفت: با عنایات خداوند متعال این اثر فاخر در مدت زمان یکسال با همت و پشتکار اساتید و اعضا گروه (14 نفر) اجرا شد.
وی همچنین گفت: اجرای بزرگترین قلمزنی معرق کاری شده جهان به طول 4 و نیم متر و قطر 60 سانتیمتر در سال 1386 انجام گرفت.
وی اظهار داشت: در این کار تمامی سوره قلم در آیه اول آن (ن و القلم و ما یسطرون) بر روی قلم بسیار بزرگی به سبک هندی معرق شد در زمینه این اثر (زیر قلم) خطوط اسلیمی و ختایی و گل و مرغهای بسیار زیبا، چشم هر بینندهای را نوازش میدهد.
تهیه کننده تابلوی معرق بینالحرمین، اضافه کرد: این اثر به اصرار مسئولان، با خرید شهرداری نیشابور در فرهنگسرای سیمرغ این شهرستان نصب شده است.
لازم به ذکر است، حجتالاسلام سبحانینیا، نماینده نیشابور در مجلس شورای اسلامی در این مراسم حضور داشت.
پایان پیام/
نظر شما