به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد جامع بازار تهران از جمله پايگاههاي عظيم انقلاب اسلامي است كه داراي اسناد بسياري در ساواك بوده است، ولي متأسفانه در آثار مكتوب و شفاهي منتشره پس از پيروزي انقلاب كمتر به آن توجه شده است، لذا تلاش شد، تا تمام اسناد مربوط به آن را جمعآوري و ارائه شود،تا نقش آن در تاريخ نهضت امام خميني (ره) مشخص شود و دست مايه و زمينه توجه بيشتر محققين و انديشمندان و اهل مطالعه باشد.
در کتاب دو جلدی پایگاه انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک( مسجد جامع بازار تهران) که جلد اول آن در531 صفحه و جلد دوم در 541 صفحه منتشر شده علاوه بر ارائه اسناد که بیشتر آنها برای اولین بار منتشر شده اند، فهرست کاملی ازنام های مطرح شده در کتاب به پژوهشگران ارائه شده است تا در کارهای تحقیقی خود راحت تر و دقیق تر بتوانند موضوع ها و یا اشخاص مورد نظر خود را در این کتاب پیدا کنند. همچنین عکس های رنگی از صحن مسجد و کتابخانه و سایر بخش های تاریخی آن منتشر شده است که در نوع خود کم نظیر است . علاوه بر این ابتدا تصویر کوچکی از اصل سند مورد نظر ارائه شده است و سپس توضیحات سند در کنار آن ارائه گردیده تا خوانندگان کنجکاو بتوانند به تصویر اصل اسناد هم دسترسی داشته باشند.
در این کتاب همچنین به منظور گویا سازی آنچه که در متن اسناد آمده است در پاورقی ها توضیحات تکمیلی ارائه شده است که به خوانندگان کتاب کمک می کند تا با افراد یا اماکن و یا رویداد های تاریخی مورد اشاره در سند بیشتر آشنا شوند.
علاقه مندان برای تهیه این کتاب که در هزار نسخه به قیمت مناسب 150000 ریال برای هرجلد منتشر شده است می توانند به محل توزیع آثار مرکز بررسی اسناد تاریخی واقع در موزه عبرت تهران مراجعه کنند.
آنچه در این کتاب ملاحظه مي شود اسناد به دست آمده و جمعآوري شده از پروندههاي مختلف ساواك است كه به فعاليتها، برنامهها و حركتهاي رخ داده در مسجد جامع تهران ارتباط دارد و اسناد پيراموني آن مانند بحث و تحليل افراد مختلف از وقايع رخ داده در اين مسجد، كمتر مورد توجه قرار گرفته و صرفاً در برخي از حوادث مهم اسناد آن درج شده است.
در مقدمه ناشر در جلد اول در باره اهمیت تحقیق در باره مساجد تاریخی در اسلام آمده است :
«اكنون كه از پيروزي انقلاب اسلامي و تشكيل اولين حكومت جمهوري اسلامي در جهان ميگذرد، عطف نظر و توجه به نقش و كاركرد مساجد و اثرات فوقالعاده آن از جنبههاي معنوي و ظاهري در باروري و خودسازي و همگرايي اجتماعي، سياسي، فرهنگي، رواني و نقش تعليمي و تربيتي آن، نه تنها فروكش نكرده بلكه با گسترش بيداري اسلامي و انقلاب بازگشت به خويش در امت اسلام در كشورهاي تحت سلطه اجانب و بيگانگان، چه دوستان و چه دشمنان به اثرات اعجازانگيز مساجد در قيام و مجاهده در برابر مستكبرين و ظالمين بيش از پيش وقوف يافته و آن را بزرگ و سترگ ميشمارند.
از همين روي پرداختن به جزئيات تأثير نقش مساجد در پيروزي انقلاب اسلامي ايران به عنوان تجربيات ارزشمند رهبران و مردم مسلمان و مبارز ايران، گنجينهاي گرانبها براي امت اسلامي است تا از آن بياموزند و دستآوردهاي آن را فراروي حركت نجاتبخش خود قرار دهند. از طرف ديگر نشان دادن چگونگي نيروسازي، هماهنگي، اطلاعرساني، ارتباط با اقشار مختلف و حركت منسجم در اين پايگاههاي انقلاب براي نسل انقلاب و نسلهاي بعد ازآنان حاوي خاطرات و عبرتهاي فراموش نشدني است كه زنده نگهداشتن آن باعث تداوم نقش اساسي مساجد درتلاشهاي معنوي و عمومي جامعه اسلامي است.»
برگرفته از سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی و موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی
نظر شما