«اکبر صحرایی» در پاسخ به این سئوال که چه تعرفی از رمان انقلاب وجود دارد به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، گفت: دوسه دیدگاه در مورد تعریف رمان انقلاب داریم. دیدگاه نخست این است که هر نوع داستان یا ادبیاتی که ضد دیکتاتوری و نظام شاهنشاهی شکل بگیرد، ادبیات و یا رمان انقلاب است. یک دیدگاه در مورد رمان انقلاب وجود دارد که در فضای شبه روشنفکری ما غالب است و در بین نویسندگان انقلاب این مطلب شکل گرفته است. عده ای معتقدند که اگر صمد بهرنگی یا نویسندگان قبل از انقلاب مانند علومی از مظاهر ظلم نوشتند و یا درباره مبارزه سیاسی بر علیه نظام شاهنشاهی نوشتند، رمان و داستان آنها رمان و داستان انقلاب تلقی می شود. دیدگاه سوم هم وجود دارد که طرفداران آن معتقدند چیز خاصی به اسم ادبیات انقلاب نداریم.
این نویسنده که کتابهایی همچون آرزوی چهارم، ورود ممنوع، سامورائی جزیره مجنون،خمپاره خواب آلود، پرونده ۳۱۲ و آنا هنوز هم می خندد را نوشته است، تصریح کرد: همان طور که ما یک انقلاب سیاسی فرهنگی اجتماعی بوجود آوردیم در ادبیات ما هم انقلابی رخ داد. در سال 57 که نظام سرنگون شد ، فضایی بوجود آمد که نویسنده ها به سمتی رفتند که ادبیاتی خلق کنند که شاخصه و کلید آن حق و حقانیت و در چهارچوب اعتقادات اسلامی باشد. این شاخصه حرکت نویسندگان بود. با انفجاری که در بهمن رخ داد فضایی حاکم شد که نویسندگان دست به قلم شدند تا از ظلم بنویسند و حقایق را بیان کنند.بدین ترتیب کتابهای زیادی در حوزه داستان و رمان نوشته شد.
وی با بیان اینکه ما در سال 57 به ایدئولوژیکی برگشتیم که ایدئولوژیک اسلامی برآمده از قرآن کریم بود، عنوان کرد: کارهای تئوریک هم در زمینه ادبیات انقلاب انجام شد و آقای سرشار کارهایی در این باره انجام دادند. کارهای خوبی در حوزه جهان بینی ، ایدئولوژیک و تئوری انقلاب مطرح کردند که در شاخه ادبیات انقلاب بیان شد. کتابهای تئوریک در مورد ادبیات انقلاب هست اما ما در زمینه چهارچوب خلا داریم. نظریه پردازی که نداشته باشیم ، خلا ایجاد می شود و تئوری ایجاد نمی شود. آقای شاکری در این زمینه خوب کار کردند. شاخه ادبیات انقلاب هیچ تفاوتی با انقلاب اسلامی ندارد. اساس شاخه ادبیات انقلاب، انقلاب اسلامی است.
صحرایی در پاسخ به این سئوال که رمان های شاخص انقلاب کدام هستند، بیان کرد: در حوزه رمان انقلاب اسلامی حرکت هایی شده است. به نظر من کارهای خوبی در این بخش انجام شده است. به عنوان مثال امیر حسن فردی، رهگذر و محمود حکیمی استارت کار را زدند .برخی از کارهای جلال آل احمد نیز در حوزه انقلاب است. بعد از انقلاب هم کارهای متفرق شده است. در حوزه ادبیات انقلاب خلا تئوریک هست. دوستانی باید در حوزه جمع شوند و کارها را گردآوری کنند. آقای انوری در این زمینه کارهایی انجام دادند اما هنوز جای کار زیاد است . حضرت آیت الله خامنه ای فرمودند که جنگ و صلح انقلاب اسلامی را باید داشته باشیم. امیدوارم در آینده نزدیک این کتاب نوشته شود.
نظر شما