بهمن دری، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد اهم برنامههای این معاونت با رویکرد دینی به خبرنگار شبستان گفت: حوزه وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آنقدر گسترده است که در حد آمار و ارقام نمیگنجد. در ده ماه اخیر مجوز نشر 712 عنوان کتاب که 275 عنوان چاپ اولی و 435 عنوان چاپ مجدد در همین امسال بوده است در شمارگان سه میلیون و 408 هزار نسخه در حوزه عفاف و حجاب منتشر شده است.
دری با اشاره به فعالیتهای بنیادی در دفتر مطالعات وزارت فرهنگ در خصوص حمایت از کتب ارزشمند بیان کرد: از طرف وزارت فرهنگ از بسیاری از کتابها در حوزه دین و عفاف و حجاب و دفاع مقدس پیش از چاپ حمایت میشود. کتاب نویسنده و مؤلف در شورای حمایت از کتب ارزشمند بررسی میشود که پس از تأیید از طرف ارشاد مورد حمایت واقع میشود.
رشد 20 درصدی کتب دینی در 6ماه نخست امسال
وی با اشاره به این که کتاب های با موضوع دین، جنگ نرم، دفاع مقدس و حجاب و عفاف مورد حمایت وزارت فرهنگ هستند، ادامه داد: در سال 89 بالغ بر 12 عنوان کتاب مستقیما با موضوع عفاف و حجاب مورد حمایت ارشاد قرار گرفت و چاپ شد. از سوی دیگر ما بر کتاب ها نظارت جدی داریم تا هیچ کتابی مغایر با فرهنگ حجاب و عفاف نباشد. همچنین معاونت فرهنگی به اشکال مختلف از کتب دینی مرتبط با سیره اهل بیت و تاریخ اسلام حمایت می کند.
وی از صدور مجوز برای 65 هزار عنوان کتاب و انتشار این تعداد در سال قبل خبر داد و افزود: 6 ماه اول امسال رقم کتب دینی 20 درصد افزایش یافته است و کتب دینی در رتبه اول قرار گرفتند.
10 کتاب پرفروش 6 ماه نخست امسال متعلق به کتب دینی و دفاع مقدس است
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: در برههای کتب دینی به لحاظ شمارگان اول و به لحاظ رتبه سوم بود و ادبیات و علوم عملی رتبه اول بودند اما با حمایتهای وزارت فرهنگ امسال علاوه بر رشد 20 درصدی کتب دینی، این کتب به لحاظ تیراژ و رتبه عنوان اول را از آن خود کردند و 10 کتاب پرفروش 6 ماه نخست امسال متعلق به کتب دینی و دفاع مقدس بود.
حمایت از 800 عنوان کتاب دینی در آستانه تولید
وی در مورد علل رشد کتب دینی به لحاظ رتبه و تیراژ اظهار داشت: سیاستگذاری و رویکرد ما در در حوزه کتاب و کتابخوانی به گونهای است که کتب دینی زمین نماند. در حال حاضر حداقل 800 عنوان کتب دینی را که در آستانه تولید هستند مورد حمایت قرار دادیم. یکی از آنها دانشنامه قرآن و حدیث است که مجموعه 16 جلدی است.
کتب دینی به دلیل حمایت های مادی و معنوی وزارت ارشاد حائز رتبه اول شد
دری معتقد است که وزارت فرهنگ در حوزه حمایت از کتب دینی یکسری از موانع را از پیش رو برداشته و حمایت مادی و معنوی را افزایش داده است و حتی در شهرستانها که کتب دینی با ضعف زیاد روبرو بوده،اقدامات شایسته ای انجام داده و با رویکرد ویژه خود موجب ارتقای کمی و کیفی کتب دینی شده است.
وی با بیان اینکه وزارت فرهنگ رویکرد دینی خود را به صورت عام جاری و ساری در تمام حوزههای کتب میکند، عنوان کرد: رشد کتاب با موضوعات دینی رو به افزایش است با اینکه مثلا کتب کودک و نوجوان با رویکرد دینی در بخش کتب کودک و نوجوان قرار میگیرند با این وجود کتب دینی رو به افزایش است.
برگزاری 20 نمایشگاه کتاب استانی با موضوع دین و حجاب و عفاف
برپایی نمایشگاههای مختلف در کشور مسئله دیگری بود که معاون فرهنگی ارشاد به آن اشاره کرد و گفت: در 6 ماه اول سال برپایی نمایشگاه با موضوع حجاب و عفاف داشتیم. حداقل در 20 نمایشگاه کتاب استانی با موضوع دین و حجاب و عفاف برگزار شد. در بیست و چهارمین نمایشگاه کتاب نیز یک غرفه با عنوان ام ابیها در نظر گرفتیم که محور آن زندگی فاطمه زهرا (س) و حجاب و عفاف بود که با استقبال فراوان مواجه شد.
به گفته وی، بخشهای حجاب و عفاف، جنگ نرم و موج بیداری در نمایشگاههای استانی گنجانده شده است و در این نمایشگاه بیش از هزار عنوان کتاب و 111 پایاننامه در مورد حجاب و عفاف ارایه شده است.
خرید یک میلیارد تومان کتاب عاشورایی و دومیلیارد تومان قرآن و نهج البلاغه
دری حمایت از ارکان نشر اعم از مؤلف، نویسنده، چاپخانه و ناشر را از برنامههای وزارت فرهنگ عنوان کرد و افزود: ما از چهار مرحله تولید، چاپ، توزیع و مصرف حمایت میکنیم. قبل از چاپ از نویسنده حمایت میکنیم و با تخفیفی که به ناشران میدهیم هم به ناشران و هم به مصرفکنندگان کمک میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: اعتباراتی را برای خریداری از کتب دینی اختصاص دادیم که حمایتی از ناشران فعال در حوزه دین صورت گیرد، به عنوان مثال بالغ بر یک میلیارد تومان کتاب عاشورایی و بالغ بر دو میلیارد تومان قرآن، نهجالبلاغه و مفاتیح برای تجهیز کتابخانههای کشور خریداری کردیم.
خریداری یک میلیارد و 400 میلیون کتب دینی در سال قبل
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ برپایی نمایشگاه در زندانها، نمایشگاه تخصصی حوزه دین در قم در اواخر بهمن پارسال و خریداری یک میلیارد و 400 میلیون کتب دینی در سال قبل و بزرگزاری نشست و همایشها در 200 مرکز آموزشی را از دیگر اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ذکر کرد.
دری از خرید 800 میلیون تومان کتاب کودک و نوجوان و عرضه آنها در شهرستانها به منظور حمایت از ناشران ضعیف کودک و نوجوانی که رویکرد دینی دارند، خبر داد.
وی تصریح کرد: حتی از تشکل بانوان ناشر حمایت کردیم و آنها حجمی شدند و متشکل از 20 ناشر هستند که در حوزه حجاب و عفاف کار میکنند و خودشان به مناسبت دفاع مقدس نمایشگاه برگزار کردند و اکنون مستقل و پرکار فعالیت میکنند.
حمایت وزارت فرهنگ از کتبی با موضوعات دین،دفاع مقدس،بیداری اسلامی و حجاب
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد نحوه خرید کتاب از ناشران بیان کرد: برخی از ما انتقاد میکنند که چرا از همه ناشران کتاب نمیخریم. اگر میخواستیم از همه کتاب بخریم دیگر هیئت خرید کتاب تشکیل نمیدادیم. ما کتبی با موضوعات دینی، حجاب و عفاف، بیداری اسلامی، تاریخ اسلام و دفاع مقدس را در اولویت داریم و از ناشران این کتب حمایت میکنیم. وقتی کتاب آنها خریداری شود آنها به جای صرف هزینه انبار به تجدید چاپ میپردازند و این روند به افزایش سرانه مطالعه کتاب منجر میشود.
خرید هفتگی بیش از 200 عنوان کتاب از کانال هیئت انتخاب کتاب
وی یادآور شد: در هیئت انتخاب کتاب، کتابها بررسی میشود. تعدادی کتاب که مورد تأیید واقع نمیشوند کنار گذاشته شده و خریداری نمیشوند و تعدادی نیز تأیید میشوند. از 200 تا هزار نسخه از کتب تأیید شده خریداری میشود و ما هفتگی بیش از 200 عنوان کتاب به این نحو خریداری میکنیم، به عنوان مثال در دو هفته گذشته تعداد کتبی که با موضوع حجاب و عفاف خریدیم با تعداد این کتب در 6 ماهه گذشته برابری میکند.
اهتمام ویژه وزارت فرهنگ به غنی سازی کتابخانه های شهرستان ها
دری غنیکردن کتابخانههای شهرستانها را از دیگر اقدامات وزارت فرهنگ نام برد و افزود: در حال حاضر در برخی شهرها و استانها آنقدر کتاب داریم که آنها با کمبود جا مواجه شدهاند. افزایش کتاب، کتابخانهها و مخاطبان شاخصه توسعه است که ما این مهم را مدنظر قرار گرفتیم.
برپایی نمایشگاه کتاب در کرمانشاه همزمان با سفر مقام معظم رهبری به این استان موضوع دیگری بود که دری به آن اشاره کرد و گفت: این نمایشگاه دوشنبه این هفته برگزار شد و هنوز ادامه دارد و استقبال از آن بینظیر است. امروز نیز هیئت دولت به کرمانشاه میرود و از این نمایشگاه هم بازدید میکند. همزمان با افتتاح نمایشگاه کتاب در کرمانشاه، نمایشگاه کتاب در اراک را داشتیم با حضور 150 ناشر و 20 هزار عنوان کتاب.
برپایی نمایشگاه کتاب حتی در شهرهای کوچک و محروم
دری با اشاره به اهتمام ویژه وزارت فرهنگ به بحث برپایی نمایشگاهها در تمام شهرهای کشور، عنوان کرد: در یک سال اخیر به طور جدی این مسئله را دنبال میکنیم و حتی در شهرهایی نمایشگاه کتاب برگزار میکنیم که شناخته شده نیستند، به عنوان مثال ما نمایشگاهی در ریگان واقع در اطراف جیرفت داشتیم که 18 میلیون کتاب خریداری شد، رقمی که انتظار نداشتیم. در این نمایشگاهها حتی اگر افراد به قصد خرید نیایند باز مفید است. جوانانی که حتی برای تفریح به نمایشگاه کتاب میآیند ناخود آگاه به کتاب ترغیب میشوند.
توجه وزارت فرهنگ به ترجمه کتاب های ارزشمند ایرانی
وی با اعتقاد بر اینکه ترجمه کتب ایرانی به زبانهای خارجی در عرصه بینالملل مغفول مانده است، گفت: تنها نباید به ترجمه کتابهای خارجی به ایرانی اکتفا شود. باید کتب ارزشمند خود را برای سایر کشورها توجه کنیم. کشورهایی همچون الجزایر، مصر و تونس نیازمند و تشنه فرهنگ ایران اسلامی هستند که ما از طریق کتاب میتوانیم این عطش را رفع کنیم و در این زمینه اقداماتی را در دست داریم که در آینده اطلاعرسانی میکنیم.
سه نفر از ناشران ایرانی در نمایشگاه فرانکفورت مورد هجمه قرار گرفتند
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد نمایشگاه فرانکفورت بیان کرد: امسال بنا را بر تشکلهای خصوصی گذاشتیم زیرا در سالهای قبل عدهای انتقاد میکردند که چرا مدیران به این نمایشگاه میروند و کاری هم انجام نمیدهند. امسال همان افراد میگویند چرا مسئولان ارشاد در نمایشگاه نبودند. بالاخره اینها تکلیفشان با خودشان روشن نیست.
وی یادآور شد: سه نفر از ناشران ما در این نمایشگاه مورد هجمه قرار گرفتند که البته اعتراض خود را به مسئولان نمایشگاه ارایه دادند و قرار شد از آنها عذرخواهی رسمی صورت گیرد.
در هر عرصه بینالمللی و آوردگاه فرهنگی باید با قدرت شرکت کنیم
دری با بیان اینکه معتقدم سیاستها بر اساس این حرفها زیبنده نیست، تصریح کرد: سیاست کلان نظام و عزت ایران اسلامی باید مدنظر و مورد توجه ما باشد. در هر عرصه بینالمللی و آوردگاه فرهنگی باید با قدرت شرکت کنیم. نحوه شرکت ما باید متناسب با جنگ نرمی باشد که دشمن بر ما تحمیل کرده است. آماده و هوشیار در این رویارویی باید حاضر باشیم و در زمین دشمنان و به نفع آنها بازی نکنیم.
پایان پیام/
نظر شما