به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، رونق و فعال بودن مساجد در ابعاد مختلف اجتماعی و فرهنگی با ارتقای سطح مهارت و دانش کارگزاران مساجد میسرمی شود، زیرا که کارکردهای اجتماعی و فرهنگی مساجد، یکی از نقاط مغفول مانده است که می توان کارکردهای پنهان آن را توسط متولیان مساجد آشکار و گسترش داد، این موضوع نیازمند حمایت ها و مدیریت قوی، متولیان و امام جماعت مسجد هم است، به منظور معرفی اقدامات و فعالیت های مساجد ناحیه شهید بهشتی مرکز رسیدگی به امور مساجد در راستای ارتقای توانمندی کارگزاران مساجد و نیز پویایی مساجد با «حجت الاسلام محسن کرمانی»، مدیر ناحیه شهید بهشتی گفت و گویی ترتیب دادیم که در ادامه می خوانید:
برنامه های آموزشی که در ناحیه شهید بهشتی مرکز رسیدگی به امور مساجد در راستای ارتقای دانش و مهارت خدام، امنا و ائمه جماعات برنامه ریزی شده، شامل چه برنامه هایی است؟
در راستای ارتقای آموزه های مهارتی و کسب دانش امنا،خدام و ائمه جماعات ناحیه شهید بهشتی مرکز رسیدگی به امور مساجد یعنی مناطق ۷، ۸، ۱۳، ۴ از ابتدا سال تاکنون برنامه های آموزشی را در دستور کار قرار دادیم از جمله این برنامه ها طرح آموزشی «امین» ویژه امنای مساجد است که در دانشکده علوم حدیث ری در سه محور عمرانی، فنی برگزار شد تا از این طریق امنای مساجد کسب اطلاعات کنند.
برای خدام مساجد هم دوره های آموزشی تحت عنوان آرایه های فرهنگی برگزار شد که طی آن کل فرایندهای مربوط به نظافت و بهداشت مسجد آموزش داده شد. علاوه بر آن برای ائمه جماعات مساجد هم در قالب طرح «زمزمه محبت» تلاش کردیم در راستای بصیرت افزایی و افزایش تعامل و همکاری با مسئولین پایگاههای بسیج و مسئولین مساجد جلسات مشترکی برگزار شود.
برای نمازگزاران مساجد هم برنامه آموزشی در نظر می گیرید؟
در کنار برنامه های آموزشی که برای امنا، خدام، ائمه جماعات برگزار می شود، برنامه های آموزشی، سلسله جلسات بصیرت افزایی، تفسیر قرآن و کرسی های تلاوت برای نمازگزاران به طور دائم در مساجد برگزار می شود. در آستانه اخر سال برنامه های آموزشی با همکاری اورژانس در مساجد به منظور آگاه سازی در مورد پیشگیری از خطرات بوجود آمده در چهارشنبه اخر سال برای نمازگزاران مساجد برگزار خواهد شد.
یکی ازکارکردهای مهم مساجد کارکرد اجتماعی است، دلایل اهمیت این کارکرد چیست؟
مساجد تنها مکانی برای انجام فریضه عبادی نیست بلکه درکنار اقامه نماز جماعت، برنامه ریزی برای رسیدگی به مشکلات مردم محله، پاسخگوی به سوالات اعم از حقوقی و مشاوره ای و نیز دستگیری از افراد بی بضاعت هم باید در مسجد مورد توجه باشد. مسجد باید محور فعالیت های اجتماعی مردم محل باشد، در این صورت است که حضور مردم در مساجد پر رنگ می شود.
در راستای تقویت کارکرد اجتماعی مساجد چه برنامه ریزی از سوی ناحیه شما صورت گرفته است؟
در شرح وظایف امنا و واحدهای اجتماعی مساجد که برعهده آنها قرار گرفته است، تاکید شده است که با نهادهای مختلف همچون بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، صندوق های قرض الحسنه بانک های رسالت و ولایت تعاملاتی در راستای اعطای وام به کسانی که تحت پوشش وام های مسجد هستند، صورت می گیرد.
علاوه برآن با توجه به آسیب ها و مشکلات اجتماعی که بسیاری از خانواده ها با آن روبرو هستند، مشاوره های حقوقی و مشاوره های خانواده در مساجد برگزار می شود تا از این طریق بتوانیم به مشکلات مردم رسیدگی داشته باشیم.
در حمایت و دستگیری از نیازمندان محلات چه فعالیت هایی در مساجد ناحیه شهید بهشتی صورت می گیرد؟
در دستگیری از نیازمندان و مستمندان محله هم برنامه ریزی های از سوی مساجد صورت می گیرد از جمله اینکه در بسیاری از مساجد فرم های شناسایی نیازمندان در میان نمازگزاران توزیع می شود و بسیاری از نمازگزاران خیر در حمایت از آنها بانی می شوند. در زلزله سال گذشته استان کرمانشاه کمک های قابل توجه ای از سوی نمازگزاران مساجد جمع آوری شد و نمازگزاران مساجد در طرح هر مسجد یک کانکس شرکت کردند.
در راستای حمایت از جوانان در شرف ازدواج نیازمند هم حمایت هایی از سوی خیرین نمازگزار صورت گرفته و می گیرد، به گونه ای که ستاد جهیزیه در بسیاری از مساجد ناحیه فعال است.
سال گذشته طبق تفاهم نامه ای که میان مرکز رسیدگی به امور مساجد با کمیته امداد امام خمینی(ره) به امضا رسید، مساجد در تهیه جهیزیه برای جوانان نیازمند فعالیت دارند، این طرح در ناحیه شما هم با استقبال نمازگزاران مساجد روبرو بود؟
این طرح با همکاری کمیته امداد در مساجد ناحیه شهید بهشتی با استقبال نمازگزاران مساجد به منظور حمایت از جوانان نیازمند با موفقیت اجرا شده و اکنون هم بسیاری از مساجد در این طرح مشارکت دارند.
در ناحیه شهید بهشتی اقامه سه نوبت نماز در چه تعدادی از مساجد مورد توجه است؟
ناحیه شهید بهشتی دارای290 مسجد است که همه مساجد این ناحیه دارای امام جماعت هستند و با تدابیر و برنامه ریزی های صورت گرفته از سال گذشته اقامه سه نوبت نماز به 190 مسجد این ناحیه افزایش یافته است و ۱۰۰ مسجد دیگر دو نوبت نماز ظهر و عصر و مغرب و عشاء را برپا می کنند.
نظر شما