شیب نزولی فرار مالیاتی در کشور

دولت و سازمان امور مالیاتی توانسته اند در سال های اخیر میزان فرار مالیاتی را به میزان قابل توجهی کاهش دهند تا جایی که بنا به گفته رییس کل سازمان مالیاتی مجموع فرار مالیاتی شناسایی و مطالبه شده در یکسال اخیر، رقمی معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مالیات یکی از مهم ترین منابع تامین کننده درآمدی دولت هاست که علاوه بر تامین مالی مورد نیاز دولت، نقدینگی را نیز کنترل کرده و ضمن توزیع بهتر درآمد و ثروت کشور، در محل های مناسب هزینه می شود. در کشورهای تولیدکننده نفت و گاز درآمدهای مالیاتی پس از درآمدهای نفتی از اهمیت خاصی برخوردارند.عدم تمکین از مقررات مالیاتی نه تنها در ایران بلکه در کشورهای پیشرفته نیز دارای اهمیت و مورد بحث بوده و است. فرار از مالیات همیشه و همه جا موضوع مهمی برای مؤدیان بوده است از این رو، در سایر کشورها با توجه به سیستم‌های اطلاعاتی پیشرفته و تدوین مقررات بازدارنده،سعی در کاهش آن کرده‌اند. فرهنگ‌سازی مالیاتی نه تنها در زمینه مالیات بر ارزش‌افزوده، بلکه در سایر منابع مالیاتی، ضروری و بااهمیت است.

 

هر گونه تلاش غیرقانونی برای پرداخت نکردن مالیات، مانند ندادن اطلاعات لازم در مورد عواید و منافع مشمول مالیات به مقامات مسئول، فرار مالیاتی است. تعریف فرار مالیاتی، برای انواع مالیات‌ها یکسان است. در فرار مالیاتی با وجود تطبیق فعالیت با قوانین، در اجرای فعالیت، یک یا چند ضابطه مصوب مراجع ذی‌ربط تعمدا نادیده گرفته می‌شود.

هر شخصی که بنا به قانون مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی باشد و در ۳ سال متوالی از تسلیم اظهارنامه مالیاتی حاوی اطلاعات درآمدی و هزینه‌ای مربوط خودداری کند یا به موجب مقررات این قانون یا قانون مالیات بر ارزش افزوده مکلف به وصول کسر و ایصال مالیات مؤدیان دیگر شده و مالیات مزبور را در مواعد قانونی به سازمان امور مالیاتی کشور ایصال نکند، مجرم خواهد بود.

 

بر این اساس، افرادی که به قصد فرار از مالیات عالما و عامدا معاملات و قراردادهای خود را برخلاف واقع با نام دیگران، یا معاملات و قراردادهای مؤدیان دیگر را به نام خود تنظیم کنند نیز مجرم شناخته می‌شوند.به علاوه، همان‌طور که گفته شد، افرادی که مانع از دسترسی ماموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی خود یا اشخاص ثالث شوند یا از انجام تکالیف قانونی مبنی بر ارسال اطلاعات مالی موضوع ماده ۱۶۹ مربوط به مالیات مکرر به سازمان امور مالیاتی کشور خودداری کنند و این امر منجر به زیان وارده به دولت شود نیز مجرم خواهند بود.بر این اساس، در مورد اشخاص حقوقی مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره شخص حقوقی، متفقا یا منفردا مشمول احکام این ماده خواهند بود.

 

مجازات شروع به جرم مالیاتی از ۳ ماه تا یک سال حبس تعزیری است. بنابراین، هر شخص که قصد ارتکاب جرم‌های مالیاتی را داشته باشد و شروع به اجرای آن کند، چنانچه قبل از کشف جرم به میل خود آن را ترک کرده و اسناد و مدارک ملاک تشخیص مالیات را اصلاح کند، تعقیب کیفری نخواهد شد، اما بعد از کشف جرم، به مجازات شروع به جرم مالیاتی فوق محکوم خواهد شد، مگر آنکه در جریان تعقیب کیفری و قبل از صدور حکم قطعی با اقاریر و راهنمایی‌های خود موجب استیفای حقوق دولت شود که در این صورت، استحقاق تخفیف مجازات را خواهد داشت.بنا به اعلام سازمان امور مالیاتی، کشف جرم موضوع این ماده از طریق سازمان امور مالیاتی کشور و دستگاه‌های اجرایی نظارتی امکان‌پذیر خواهد بود.

 

با اقداماتی که از سوی دولت و سازمان امور مالیاتی در خلال این سال ها صورت گرفته درست از که میزان فرار مالیاتی به صفر نرسیده اما کاهش قابل توجهی داشته است تا جایی که بنا به گفته رییس وقت کل سازمان مالیاتی «مجموع فرار مالیاتی شناسایی و مطالبه شده در یکسال اخیر، رقمی معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان بود که یک رکورد تاریخی در زمینه مبارزه با فرار مالیاتی محسوب می‌شود.»

«سیدکامل تقوی‌نژاد» در این باره به ایبنا گفته بود: «مکانیسم مبارزه با فرار مالیاتی با توجه به هر یک از مفرها و گریزگاه‌ها متفاوت است. اما نقطه آغاز و فصل مشترک در تمامی شیوه‌های مبارزه با فرار مالیاتی، اشراف اطلاعاتی به درآمد واقعی افراد به‌منظور تشخیص مالیات عادلانه است. اشراف اطلاعاتی به فعالیت اقتصادی و درآمدزایی افراد، مسیر شناسایی فرار مالیاتی را هموار می‌سازد. در حال حاضر با تکیه‌بر میلیاردها رکورد اطلاعاتی ذخیره‌شده در پایگاه اطلاعات مودیان مالیاتی، امکان شناسایی فرارهای مالیاتی و مودیان جدید بسیار سهل‌تر از گذشته شده است. این پایگاه، کلیه اطلاعات مورد نیاز مالیاتی را از دستگاه‌ها و سایر اشخاص ثالث دریافت، نگهداری، پردازش و برای استفاده در اختیار فرآیندهای مالیاتی سامانه مذکور قرار می‌دهد. مجموع میزان فرار مالیاتی شناسایی و مطالبه شده طی یک سال اخیر، رقمی معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان بوده که یک رکورد تاریخی در زمینه مبارزه با فرار مالیاتی در کشور محسوب می‌شود. بدیهی است این حجم بالای شناسایی فرارهای مالیاتی صرفا با تکیه‌بر ظرفیت فناوری‌های اطلاعاتی مربوط به طرح جامع مالیاتی امکان‌پذیر بوده است.»

 

وی گفته است: «همچنین با اتکا به اطلاعات همین سامانه ما تنها از یک نفر به‌اندازه یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار نفر مالیات گرفتیم. یعنی به‌جای آنکه سراغ اصناف برویم و به آنها فشار وارد کنیم، به سراغ شناسایی فرارهای مالیاتی رفتیم. فکر می‌کنم امروز یک رضایتمندی نسبی در بین مردم به وجود آمده و مردم به سازمان امور مالیاتی اعتماد کرده‌اند. مردم دنبال عدالت هستند.»

 

تقوی نژاد اضافه کرده است: «مورد قابل ذکر دیگر اینکه با تکیه‌بر اطلاعات موجود در پایگاه اطلاعات مودیان مالیاتی، واحدیابی های موثر و سایر اقدامات مربوط به مبارزه با فرار مالیاتی، تاکنون بالغ‌بر یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار مودی جدید شناسایی شده که از این تعداد، حدود ۶۰۰ هزار مودی در سال ۱۳۹۶ شناسایی شده‌اند. وجود این پایگاه در رابطه با فرار مالیاتی، پولشویی و برقراری عدالت مالیاتی در کشور بسیار حائز اهمیت است و این حجم بالای شناسایی فرارهای مالیاتی صرفا با تکیه بر ظرفیت فناوری‌های اطلاعاتی مربوط به طرح جامع مالیاتی امکان‌پذیر بوده است. تامین درآمدهای مالیاتی از طریق شناسایی فرارهای مالیاتی، هم به نفع مودیان فعلی و هم به نفع دولت است. سیاست نظام مالیاتی همواره بر تداوم این رویکرد استوار است و امسال شاهد تداوم و تشدید این رویکرد نسبت به سال‌های گذشته هستیم.»

 

بنابراین گزارش، پایگاه اطلاعات مودیان مالیاتی براساس ماده ۱۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه ایجاد شده و اطلاعات اثربخشی برای شناسایی مودیان و تشخیص درآمد در آن ثبت شده است. براساس حکم موجود در قانون برنامه پنجم و دستورالعمل دولت در این رابطه و همچنین با توجه به اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم، اطلاعاتی از قبیل فعالیت های بازرگانی اشخاص، معاملات افراد و شرکت ها و خرید و فروش کالا توسط فعالان اقتصادی در آن ثبت می شود.

 

در این پایگاه، همچنین اطلاعات مربوط به گردش نقدینگی شامل تسهیلات بانک ها، ضمانت نامه های بانکی و فعالیت های مربوط به بیمه اعم از بیمه اتکایی، مسئولیت مدنی و اجتماعی نیز جمع آوری می شود. تمام مودیانی که به هر نحو دارای مجوز فعالیت اقتصادی از وزارتخانه ها،سازمان ها و تشکل های قانونی و صنفی هستند از قبیل وکلا، پزشکان،مهندسان مشاور، اصناف و بازرگانان نیز می باید مجوزشان با هماهنگی سازمان امور مالیاتی کشور صادر شود تا اطلاعات مربوط به فعالیت این افراد نیز در پایگاه اطلاعات مودیان مالیاتی ثبت شود.

 

فعالیت های مربوط به مستغلات و املاک و نیز قراردادهای پیمانکاری هم از دیگر اطلاعاتی است که در پایگاه اطلاعات مودیان مالیاتی ثبت و نگهداری می شود./

 

 

کد خبر 766352

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha