ایجاد زمینه خرید هواپیما‌های با عمر کمتر از ۲۰ سال

ناوگان هوایی کشور بر اساس برآورد‌های رسمی وزارت راه در ۱۰ سال پیش رو به ۵۰۰ فروند هواپیما نیاز دارد و حالا با جوجود تحریم ها اقداماتی برای بهسازی و نوسازی ناوگان هوایی از طریق خرید هواپیما‌های با عمر کمتر از ۲۰ سال در حال انجام است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، وجود تحریم ها باعث شده بود که صنعت هوانوردی ایران آنچنان که باید پیشرفت نداشته باشد. بسیاری از هواپیماهای ایران فرسوده شده و نیازمند تعمیرات و تهیه قطعات بود با لغو تحریم ها و اجرای برجام بابی نو برای نوسازی ناوگان هوایی ایران باز شد تا جایی که شرکت های هوایی از دی ماه سال 94 مذاکرات مستقیم را با شرکت های سازنده هواپیما آغاز کردند به طوری که اواخر همان سال پس از سفر رئیس جمهوری به فرانسه، پیش قرارداد خرید بیش از 100 فروند هواپیما بین شرکت ایرباس و هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در پاریس امضا شد.

 

اوایل مهرماه سال 95 نیز اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (OFAC) مجوز فروش هواپیما به ایران را به ایرباس و بویینگ داد.  با صدور مجوز اداره خزانه داری امریکا به شرکت های بویینگ و ایرباس برای فروش هواپیما به ایران، مذاکرات بین نمایندگان بویینگ و ایرباس با مدیران هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) به مراحل نهایی رسید تا در سفر 21 آذر سال 95 معاون مدیرعامل بویینگ به تهران، پس از 41 سال قرارداد خرید 80 فروند بویینگ به ارزش بیش از 10 میلیارد دلار امضا شد.

بر پایه این قرارداد، ایران ایر از این شرکت 80 فروند هواپیما در سه کلاس متفاوت خرید که 50 فروند آن مدل 737 با 130 صندلی است؛ بنابراین در مجموع ظرفیت صندلی های صنعت هوایی ایران، با تحویل این هواپیماها به بیش از 6 هزار و 500 صندلی می رسد. همچنین 15 فروند بویینگ 777 ای.ار-300 با 350 صندلی و 15 فروند هواپیمای پهن پیکر 777 با بیش از 390 صندلی خریداری شد تا مجموع صندلی های این هواپیماها در ایران ایر بیش از 11 هزار و 100 صندلی شود.

 

در قراردادی دیگری که ایران ایر با شرکت ایرباس امضا کرد، قرار شد یکصد فروند انواع هواپیمای متوسط و دوربرد به ایران تحویل شود که نخستین آن در اوایل سال 2017 میلادی بود. همچنین با امضای پیش قراردادی دیگر با شرکت هواپیماسازی فرانسوی- ایتالیایی ای.تی.آر (ATR) قرار شد 20 فروند هواپیمای70 تا 80 نفره برای مسافت های نزدیک خریداری شود که مجموع صندلی های آن بیش از 1500 صندلی جدید است.

 

اما همه این اقدامات با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال تحریم های جدید علیه کشورمان نیمه تمام باقی ماند اما با این وجود متولیان حوزه هوایی کشور اقداماتی را برای نوسازی و بهسازی ناوگان هوایی کشور در دستور کار قرار داه بود و در آخرین اقدامات در این زمینه «محمد رضایی کوچی» به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «شرکت‌های هواپیمای دولتی ایران از جمله ایران‌ایر و آسمان در تلاش هستند که هواپیما‌های با عمر کمتر از ۲۰ سال وارد کشور کنند. هم اکنون شرایط ناوگان حمل و نقل هوایی خوب نیست و این شرکت‌ها در تلاش هستند که بتوانند ناوگان جدیدی وارد کشور کنند و امیدواریم تلاش آنها به نتیجه برسد.»

رئیس کمیسیون عمران مجلس گفته است: «این شرکت‌ها اعلام کردند که تلاش می‌کنیم هواپیما‌های با عمر کمتر از ۲۰ سال را وارد کشور کنیم و این هواپیما‌ها استاندارد‌های ایمنی برای جابه‌جایی مسافران را داشته باشد. ایران‌ایر هفته آینده چندین هواپیما با عمر پایین را وارد کشور می‌کند تا مشکل کمبود صندلی‌های مسافری در این شرکت هواپیمای برطرف شود.»

 

وی ادامه داده است: «شرکت‌های خصوصی هواپیمای با توجه به تجربه‌های گذشته از تحریم‌ها می‌توانند ناوگان هواپیمای لازم خود را تأمین کنند. به دلیل آنکه هم اکنون صنعت هوایی کشور با مشکلات بسیار زیادی مواجه است، منابع مالی برای خرید این هواپیما‌ها تأمین می‌شود.»

 

این در حالی است که چندی پیش سازمان هواپیمایی اعلام کرده بود که با ورود هواپیما‌ی سوخو به ناوگان مسافری موافقت خود را اعلام کرده است. «علی عابدزاده»، رییس سازمان هواپیمایی کشور درباره تمایل شرکت‌های هواپیماساز روسی و به طور مشخص «سوخو» برای حضور در بازار ایران و فروش هواپیما به شرکت‌های ایرانی به فارس گفته بود: «شرکت «سوخو» مجوزهای لازم را از سازمان هواپیمای کشور روسیه گرفته است، این هواپیما ‌که محصول مشترک روسیه و برخی کشورهای اروپایی است، ‌امروز ساخته شده و در حال پرواز است.»

 

وی بیان کرده بود: ‌«چنانچه شرکت‌های هواپیمای ایرانی مایل باشند از این هواپیما استفاده کنند و فروشنده هم مایل باشد، این هواپیما را به ایران بفروشد، سازمان هواپیمای کشوری ایران آمادگی این را دارد که اظهار‌ نظر نهایی خود را در مورد این هواپیما ارائه کند؛ اما به هر حال این هواپیما استانداردهای جهانی را رعایت کرده و در حال پرواز است‌، یعنی موردی ندارد که بخواهیم استفاده از آن را رد کنیم.»

 

پس از اعلام این خبر نیز کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در جلسه سه شنبه چهارم دی ماه خود با حضور مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری پرونده خرید هواپیما از شرکت ای‌تی‌آر، ایرباس، بوئینگ و سرخو را بررسی کرد.

 

گفتنی است طبق ترجمه فارس از نشنال اینتررست «روس‌ها سوپرجت سوخو 100 را برای خرید ایران آماده کردند. روسیه در تلاش است تا شرایط را برای ورود ایران به چرخه اقتصادی خود فراهم کرده و در اولین اقدام میزان قطعات خارجی مورد استفاده در هواپیماهای مسافربری سوپرجت سوخو 100 را به زیر 10 درصد رسانده است تا برای فروش به ایران آماده شود. پس از آنکه بوئینگ و ایرباس قراردادهای فروش هواپیما به ایران را منوط به دریافت مجوز از آمریکا کرد و کاخ سفید صدور این مجوزها را رد کرد، ایران به سمت خرید هواپیماهای مسافربری سوپرجت سوخو 100 رفت.»

 

یادآور می شود: عمر خطوط هواییمایی 25 سال است و بر اساس برآورد‌های رسمی وزارت راه و شهرسازی ناوگان هوایی کشور در ۱۰ سال پیش رو به حدود ۵۰۰ فروند هواپیما نیاز دارد به طوری که ورود ۱۶ فروند هواپیما منجر به حل مسئله صنعت هوایی نشده و همچنان نیازمندی‌هایی در این زمینه وجود دارد./

کد خبر 768470

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha