به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، «جعفر مروارید» عصر(۶ اسفند) در نشست خبری که با موضوع گام دوم انقلاب در اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی برگزار شد با اشاره به اینکه در بیانیه مقام معظم رهبری با عنوان گام دوم انقلاب نکاتی مطرح شده است که اداره ارشاد به عنوان یک نهاد خود را موظف دانست تا در این زمینه و در جهت تحقق اهداف این سند گام بردارد، گفت: گام دوم که در چهلمین سال انقلاب مصادف با آغاز چهل سال دوم انقلاب توسط مقام معظم رهبری با نگاه رو به آینده، سیاست گذاری کلان و عقلانیت جمهوری اسلامی تدوین شده است شرایطی جدیدی را از جهت مفهومی و گفتمانی برای جمهوری اسلامی ایجاد کرده است که ابن امر ظرفیت جدید و گسترده ای را برای رشد و پیشرفت فضاهای فرهنگی و هنری پدید می آورد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اظهار داشت: اداره ارشاد از این جهت که با طیف گسترده اصحاب فرهنگ و هنر و فعالان قرانی و کانون های مساجد چه در استان و چه در شهرستان ها در ارتباط دارد تصمیم گرفته است تا این گام دوم را به یک سند راهبردی و یک نظریه پردازی فاخر با نگاه تحول خواه اسلامی ایرانی تبدیل کند.
مروارید با بیان اینکه گام دوم انقلاب که رهبر تبیین کرده اند مخاطبش در درجه اول جوانان هستند، افزود: همین ویژگی و تمایز بخش این سند با سندهای رسمی و دولتی است، رهبر به خوبی در گام دوم طبقه ای را مورد خطاب قرار دادند که تاکنون مغفول بوده و در ساختارهای اداری و دولتی ما برنامه خاصی برایشان دیده نشده است.
وی ادامه داد: این بیانیه روح جوان انقلاب است، روح جوان انقلاب را می توان به دو صورت قرائت کرد، اول یعنی انقلاب جوانانی دارد که در انقلاب اسلامی متولد، رشد و به بالندگی رسیدند و در سن جوانی بین ۱۵ تا ۴۰ سال هستند و قرائت دوم یعنی یعنی انقلاب هنوز جوان است. م
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با بیان اینکه یک نگاه فاخر، قرائت فاخر و تحول خواه بر اساس نگاه اسلامی ایرانی در این بیانیه است؛ گفت: این بیانیه حفظ اصول انقلاب و مرز بندی با مدرنیته چپ و راست ترسیم کرده است، یعنی در حالی که ناظر به شرایط کنونی جامعه و مطالبات جوانان و دنیای معاصر است در عین حال تمایز ها و مرزبندی ها با مدرنیته چپ و راست در آن تاکید شده است.
وی بیان کرد: این بیانیه کاملا کاربردی و ناظر به اهداف آینده است لذا یک سند مدرن و معاصر با تفسیر ایرانی اسلامی است، لذا رهبر معظم انقلاب تاکید می کنند که ما اصول را حفظ می کنیم، احیانا اگر در مسیر چهل سال گذشته آن اصول به خوبی محقق نشده اند، آن را بررسی می کنیم و در عین حال یک نگاه خود آگاهانه همراه با خود آگاهی تاریخی نیز است، بنابراین مقلد مدرنیته چپ و راست نیست.
مروارید با بیان اینکه در این بیانیه بر گشودگی احساس، ادراک و سیاست گذاری نسبت به فهم تحولات زمان و پدیده های نو به نو اجتماعی شده است؛ افزود: در این بیانیه تاکید شده انقلاب یک پدیده داینامیک است و در این پدیده متحول، احساس و ادارک برای فمم تحولات زمانی گشوده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ویژگی بعدی این بیانیه را نگاه تحول خواه اجتهاد شیعی دانست و گفت: این ویژگی که ما در تفکر علما و فقهای شیعی داریم، ویژگی معارف حلقه شیعی را درجهان کارامد نشان می دهد و عقلانیت این معارف را نشان می دهد.
وی با بیان اینکه اجتهاد در دورن خود یک تحول خواهی و یک پذیرش مبتنی براصول تحولات معاصر را دارد؛ افزود: نگاه شیعی برجستگی و معروفیتش به این روش اجتهادی است که ما از ائمه یاد گرفتیم و در طول زمان فقهای شیعی توانستند تاثیر گذاری معارف دینی در دنیای مدرن و رقابت با ایدئولوژی های بشری را نشان دهند.
مروارید ادامه داد: این بیانیه امتداد اجتماعی اجتهاد است یعنی اگر اجتهاد بخواهد ظهورات فرهنگی و اجتماعی داشته باشد این بدنه با آن نگاه امتداد و ظهورات اجتماعی و ظهورات فرهنگی اجتهاد را به ما نشان می دهد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اظهار داشت: نقطه عطف این بیاینه این است که گام دوم تکرار گام اول نیست، گام اول خود انقلاب اسلامی و تشکیل انقلاب اسلامی، اراده جمعی مردم در انقلاب است و گام دوم تمدن سازی آن حرکت جمعی است که به تعبیر رهبر خودسازی و تمدن سازی است، بعد از تشکیل حکومت اسلامی گام دوم تمدن سازی مبتنی بر فهم تاریخ گذشته، خود آگاهی تاریخی و توجه به ظرفیت، امکانات و آسیب شناسی گذشته است.
وی بیان کرد: گام دوم ادامه گام اول و تحول خواهانه است که دارای محتوا و روشی است و در آن نیازهای اجتماعی متحول شده است، در واقع در گام دوم ما همان اصول را با این نیازها در کنار یکدیگر قرار می دهیم و نیازها، مطالبات و سوالات را به آن اصول عرضه کنیم، راهی که آن اصول در چهل سال دوم ارائه می دهند گام دوم است. یعنی اصول در چهل سال اول یک پاسخ دادند و در چهل سال دوم ممکن است پاسخ دیگری مبتنی بر واقعیت، کارامدی و نگاه اصولی که در انقلاب اسلامی داریم، بدهد.
مروارید اظهار داشت: در این بیانیه از چند جهت به مخاطب پرداخته است، روش شناسی بیانیه بر اساس نیازهای جوانان تنظیم شده است و هندسه معرفتی این بیانیه با نگاه به جوانان تنظیم شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی با بیان اینکه قدرت نرم جمهوری اسلامی جوانان هستند؛ گفت: در این بیانیه جوانان و منابع طبیعی دو قدرت معرفی شده اند، یعنی از یک طرف منابع طبیعی که تبدیل به تکنولوژی می شود و از طرفی نیروی انسانی قدرت نرم جمهوری اسلامی هستند.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب در این بیانیه با نگاه جامع به خوبی نشان دادند که قدرت جمهوری اسلامی به فکر، ابداع، نظریه پردازی و امید به آینده است، جوان است که امیدوار و سرشار از انرژی است و الان هم در چهل سال دوم نیازمند جوانان هستیم.
مروارید با بیان اینکه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در این راستا سه گام را از جمله مرحله ترویجی، مرحله تبیینی مرحله گفتمان سازی را برای تحقق این سند در نظر گرفته است، ادامه داد:در مرحله اول کاری که صورت گرفته این است که عموم مردم و جوانان، نخبگان و مدیران دولتی و فعالان اجتماعی این سند را مطالعه کنند و این مطالعه بر اساس مطالعه جامع نگر باشد و این سند تبدیل به دستور العمل دولتی مطاله نشود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی با تاکید بر اینکه ما این سند را چاپ و در دسترس عموم قرار دادیم و در ادامه این سند برای مدیران و شورای اداری ارسال شده است و برای فضاهای عمومی در دست چاپ است، افزود: در مرحله دوم بر اساس اولویت بندی هایی که در این سند رعایت شده است نشست هایی برگزار شود. وی افزود: هندسه معرفتی این سند باید بر اساس نیازهای کنونی جامعه و جوانان تفسیر شود و نسبت میان نکات رهبر معظم انقلاب در منظومه منسجم با یکدیگر سنجیده و نسبتش با سند چشم انداز توسعه و سیاست های جاری و قوانین موضوعه دیده شود.
وی اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب دو نامه به جوانان غرب نوشتند و جوانان اروپا و امریکای شمالی را خطاب و در این بیانیه نیزجوانان ایران را خطاب قرار دادند، در واقع یک خط فکری منسجم میان این سه نامه است لذا باید این خط فکری تبیین شود و نسبت این نامه به جوانان ایران با نسبت آن دو نامه با جوانان غرب در یک منظومه منسجم تبیین شود همچنین در مرحله تببینی علاوه بر نشست ها، فضاهای همایشی، کنفرانسی، گفتگوهای آزاد، جلسات و کرسی های نظریه پردازی و یادداشت های کوتاه ۱۰۰ کلمه ای در فضای رسانه جزو قالب های این کار است.
مروارید بیان کرد: در مرحله سوم که مرحله گفتمان سازی است ما نیازمند این هستیم که فقراتی که رهبر معظم انقلاب در این گام دوم آوردند به راهبرد عملی تبدیل شود، یعنی وقتی که رهبر از استقلال حرف می زنند در گفتمان فرهنگی، هنری، قرانی و کانون های مساجد، استقلال چه ظهوراتی پیدا می کند؟ وقتی از امید به آینده گفته می شود، ظهورات فرهنگی و هنری، مساجد قرانی ما در مورد این مفهوم چیست؟ چه نمایش نامه هایی می توانیم تنظیم کنیم که مضامین گام دوم را به یک متن و اجرای نمایش نامه تبدیل کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشد خراسان رضوی با بیان اینکه در گفتمان سازی، اداره ارشاد به دنبال تشکیل و حمایت اتاق های چابک، جوان و نظریه پرداز برای پرسه تبدیل شدن این مضامین به گفتمان های فرهنگی، هنری و قرانی است، اظهارداشت: ما باید در فضای نمایشنامه، هنرهاهی تجسمی، شعر، اصحاب قلم، تدوین گری های متنی و کلیپ های مجازی این فقراتی که در بیانیه آمده است را به برنامه های فرهنگی و هنری تبدیل کنیم.
وی بیان کرد: این گفتمان سازی لوازم و اقتضاعاتی دارد و نیازمند مشارکت داوطلبانه و توجه به تنوع سلایق در این زمینه و پذیرش این مدل و گفتگو است و ما در مرحله سوم به دنبال این هستیم یک مواجهه غیر اداری و غیر دستگاهی و جوانانه داشته باشیم، هر جوانی که صاحب ایده و فکر است مخاطب گفتمان است، اداره ارشاد تسهیل گر این نگاهها در کنار یکدیگر است و هر نهاد، دستگاه و فردی که در این فضا کمک بکند و تبدیل به گفتمان شود، استقبال می کند.
مروارید اظهار داشت: اداره ارشاد در فضای فرهنگ و هنر و قران طیف وسیعی را در تعامل با خود دارد و به طور معمول در فضاها حمایت و نظارت را انجام داده احساس وظیفه کرده به عنوان اولین دستگاه نه به عنوان کار دولتی فضا را فراهم کرده تا اصحاب فرهنگ هنر و قران در این زمینه ایده پردازی کنند.
نظر شما