اسناد مالکیت تاثیر بسزایی در احیای موقوفات گلستان دارد

حجت‎الاسلام سلیمانی فرد گفت: وقف نقش بی بدیلی در تمدن سازی اسلامی داشته است و تمامی اندیشمندان، علما و فرهیختگان بر این باور تاکید دارند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، حجتالاسلام روحالله سلیمانیفرد امروز(سه شنبه 7 اسفند) در جلسه کارگروه مشترک اوقاف و ثبت اسناد گلستان اظهار کرد: سنت حسنه وقف، سنت نبوی و سیره علوی است و در قرآن، سنت و فرامین عترت و در آیات شریف قرآن کریم و روایات ائمه اطهار(علیهم الاسلام) بسیار مورد تأکید قرار گرفته است.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان ادامه داد: خیرات و برکات زیادی در سال های گذشته از نهاد ممتاز دینی وقف شاهد بودیم که در کارکردهای مذهبی و اجتماعی اگر برگ های تاریخ را ورق بزنیم آن را مشاهده می کنیم.

 

حجت الاسلام سلیمانی فرد افزود: وقف نقش بی بدیلی در تمدن سازی اسلامی داشته است و تمام اندیشمندان، علما و فرهیختگان بر این باور تاکید دارند.

 

وی متذکر شد: دوران صفوی بر اساس موقوفاتی که موجود بود به عصر طلایی مشهور بود و در آن زمان تاریخ نگاران نوشتند که زمینی در بلاد ایران پیدا نمی شد که کسی آن را وقف کند و در آن زمان برای تاسیس یک وقف مردم از هم سبقت می گرفتند.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان متذکر شد: امسال مفتخر هستیم که در چهلمین سال بهار آزادی جمهوری اسلامی عرض کنیم که اگر در دوران پهلوی در دو مرحله تحت عنوان قانون مستشارات ارضی به موقوفات خیانت شده و بخشی زیادی از موقوفات کشور به تاراج رفت اما در کمتر از 70 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی امام امت با همه گرفتاری آن زمان در فتوای تاریخی عنوان کردند که موقوفات باید برگردد.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان خاطر نشان کرد: بیش از 4 هزار و 200 موقوفه پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاسیس شده که 78 درصد موقوفات استان گلستان را شامل می شود و از نظر تعدد رقبات وقفی در کشور جزو استان های برتر هستیم.

 

حجت الاسلام سلیمانی فرد افزود: گاهی برخی افراد از اینکه از سنت حسنه وقف دفاع کنند اِبا دارند و پاسخ دو پهلو ارائه می کنند این در حالی است که باید آن چیزی که واقعیت دارد را عنوان کنیم و امام خمینی(رحمه الله علیه) اینگونه بود و در قانون ابطال بسیاری از موقوفات برگشت ولی همچنان این ناآگاهی ها وجود دارد که بایستی روشنگری نمود.

 

وی ادامه داد: در استان گلستان 5 هزار و 500 موقوفه و 67 هزار رقبه وقفی داریم که در سامانه جامع اوقاف به ثبت رسیده است و از سال 1390 این سامانه جامع تاسیس شده و امروز بیش از 95 درصد کامل شده و تمام فعالیت های ما در حوزه اجارات، فرهنگی، قرآنی، موقوفات و تمام 200 خدمتی که ادارات اوقاف در قالب اجرای نیات واقفان با کارکردهای فرهنگی و مذهبی و فعالیت های قرآنی و عام المنفعه برای اقشار آسیب پذیر و طلاب حوزه های علمیه و مناطق محروم هزینه می شود از طریق این سامانه دنبال می‌شود.

 

وی گفت: این موقوفات یک ظرفیت نرم افزاری عظیمی است که به برکت انقلاب اسلامی ایجاد شده است اماکن مذهبی و دینی ما پشتیبانی برای انقلاب اسلامی است و این اماکن نماد اسلامیت و مهدویت ما برای بازسازی و رسیدن به تمدن اسلامی است که برکات زیادی در در طول تاریخ داشتند.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان افزود: بخش زیادی از موقوفات ما مربوط به مدارس علمیه است، در محله های تاریخی گرگان بیش از 6 مدرسه تاریخی قدیمی داریم که یکی از آنها مدرسیه عمادیه است  و در اواخر دوران صفویه وقف شده است.

 

حجت الاسلام سلیمانی فرد خاطرنشان کرد: وجود این اماکن موقوفه تاریخی نشان می دهد که برای مردم این سامان موضوع تمدن، دین و اسلام بسیار حائز اهمیت بوده است که موقوفات زیادی در این منطقه تاسیس کردند.

 

وی گفت:  اگر مکانی بیش از 100 سال وقف شده و علمای بزرگ بلاد به آن اذعان می کنند و به آن شهادت دادند و ما بیان کنیم که وقف نیست؟

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان افزود: در توافقنامه های خود به این موضوع تاکید شده که موقوفات را به اداره ثبت اعلام کنیم و ثبت خود مدافع وقف باشد.

 

حجت الاسلام سلیمانی فرد متذکر شد: کارگروه های مشترک استانی و شهرستانی برای وقف ایجاد شده و نماینده ولی فقیه وریاست عالی سازمان متبوع استان نیز اهتمام جدی به این مهم دارند، بخشی از موقوفات ما فاقد سند مالکیت هستند.

 

وی افزود: این چالش استان گلستان است  واز آنجا که استان گلستان یک استان نوپا است در ابتدای مسیر هستیم و از روسای دوایر ثبتی که در این مسیر همکاری می کنند تشکر می کنیم ولی نیاز است اهتمام بیشتری به این مهم داشته باشیم.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان افزود: بسیاری از روستاهای ما در حاشیه جنوبی استان که قرابت بیشتری با منابع طبیعی دارند موقوفه هستند و برخی اعتراض داشتند که انفال است و چگونه اوقاف ادعای مالکیت دارد، در برخی مواقع تعارض شرع و قانون به وجود می آید و برخی موارد نیز تعارض قانون و عرف شکل می گیرد.

 

وی افزود: سخت‌ترین تصمیم‌گیری در تعارض بین شرع، قانون و عرف است و بر اساس فتوای علمای دین شرع مقدس مقدم است.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان یادآور شد: در بحث قانون ملی شدن جنگلها و موقوفات که در معرض منابع طبیعی قرار گرفتند، فتوای امام خمینی(رحمه الله علیه) و مقام معظم رهبری وجود دارد و در قانون وفتوا تصریح شده  که این اراضی محکوم به وقف هستند و باید این موضوعات را به مردم تبیین کنیم.

 

حجت الاسلام سلیمانی فرد افزود: درخواست ما این است که این موارد روشن شود و روسای اوقاف و روسای ثبت موارد و چالش ها را عنوان کنند و شان کارگروه استانی اوقاف و ثبت نیز همین مهم است.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان متذکر شد: در دوره جدید در مدت هشت ماه گذشته سیاست اوقاف تسهیل نسبت به مستأجران روستایی و خرده مستأجران بوده و همچنین تفاهم نامه هایی به این منظور با مجموعه پارک و علم فناوری استان، مخابرات و اداره پست داشتیم.

 

حجت الاسلام سلیمانی اظهار کرد: در استان گلستان 450 دفتر CT  وجود دارد و نرم افزاری طراحی شده که بتوانیم فعالیت های اوقاف را الکترونیک و برای روستایان آسان تر کنیم و از روستای کارکنده بندرگز این طرح شروع شده که به شکل غیرحضوری مستأجران و ارباب رجوعان به این دفاتر بروند تا قرارداد خود را انجام دهند.

 

وی افزود: در این طرح برای کاهش هزینه ها کارشناس رسمی دادگستری را کنار گذاشتیم و کارشناس خبره محلی را جایگزین کردیم تا نیاز به پرداخت هزینه کارشناس دادگستری توسط مستأجران نباشد.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان خاطرنشان کرد: تلاش اوقاف گلستان  برای احیای موقوفاتی است که در اختیار اوقاف قرار دارد.

 

وی ادامه داد: ۸ هزار و ۴۰۰ موقوفه با کاربری کشاورزی در استان که بالغ بر 6 هزار هکتار زمین کشاورزی را شامل می شود که  ازاین اراضی می توان برای پشتیبانی برنامه فرهنگی، قرآنی و اقشار آسیب پذیر بهره گرفت که با آسان گرفتن به مردم درصدد تقویت فرهنگ وقف هستیم.

 

گفتنی است در پایان این نشست از مدیرکل، روسا وبرخی مهندسین ثبت اسناد واملاک استان  به مناسبت روز مهندس توسط مدیرکل اوقاف گلستان تجلیل شد.

 

کد خبر 769136

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha