به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و آلمان در سال های قبل از اجرای برجام اقداماتی را برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی در دستور کار قرار داده بودند. با اجرای برجام زمینه برای تعمیق این روابط بیشتر شد و حتی پس از آنکه آمریکا تحریم های جدیدی را علیه ایران وضع کرد و به صورت یکجانبه از برجام خارج شد باز هم شاهد رشد حجم مبادلات تجاری میان ایران و آلمان بودیم تا جایی که چندی پیش رویترز گزارش داده بود که «صادرات آلمان به ایران رشد چشمگیری داشته است.»
رویترز گزارش داده است که «صادرات آلمان به ایران در ماه اکتبر (11 مهر تا 10 آبان) به رغم تحریم های آمریکا رشدی 85 درصدی نسبت به زمان مشابه سال گذشته داشته است. صادرات آلمان به ایران در ماه اکتبر سال جاری یک ماه پیش از اعمال تحریم های واشنگتن علیه صنایع نفتی و کشتیرانی ایران، رشد چشمگیری داشته است. این رشد حاکی از تمایل شرکت های کوچک و متوسط آلمانی برای تداوم تجارت با ایران با وجود خطر تحریم های آمریکا است.»
گزارش های رسمی اداره آمار فدرال آلمان نشان می دهد که مجموع صادرات این کشور به ایران در ماه اکتبر بالغ بر 400 میلیون یورو (455 میلیون دلار) بود که نسبت به سال گذشته رشدی 85 درصدی داشته و بالاترین رقم از سال 2009 به این سو بوده است. حدود هزار شرکت کوچک و متوسط آلمانی روابط تجاری با ایران دارند و 130 مورد از این شرکت ها اقدام به تاسیس نمایندگی در این کشور کرده اند.
ایرنا به نقل از «میشائیل توکوس»، عضو اتاق بازرگانی ایران و آلمان نوشته است: «بیشتر صادرات آلمان به ایران را شرکت های کوچک و متوسط انجام می دهند. محصولات شیمیایی نیمی از صادرات و ماشین آلات و تجهیزات صنعتی یک سوم آن را تشکیل می دهد.»
توکوس با بیان اینکه صادرات آلمان به ایران در 10 ماهه اول سال 2018 با 4 درصد رشد به 2.4 میلیارد یورو رسید، ابراز امیدواری کرد که میانگین ماهانه آن در سال آینده میلادی 200 تا 250 میلیون یورو باشد.
حالا در ادامه تعاملات اقتصادی دو کشور شاهد توسعه روابط بانکی میان تهران و برلین هستیم و در این راستا و بنا به گفته سخنگوی اتاق بازرگانی ایران و آلمان بانک خاورمیانه تنها بانک ایرانی است که بعد از ۴۰ سال توانسته از جمهوری فدرال آلمان، امتیاز عالی تأسیس شعبه را کسب کند.
روابط عمومی بانک خاورمیانه به نقل از «عبدالرضا جزایری» در این باره نوشته است: «این بانک در عرصه بینالملل بسیار موفق عمل کرده است و ما امروز توانستهایم مقامات عالی این بانک را به اتاق ایران و آلمان دعوت کنیم تا در یک جلسه صمیمی و پرسش و پاسخ، فعالان اتاق بازرگانی بتوانند از فرصتهای تجاری در زمینه ریالی و ارزی که بانک خاورمیانه ایجاد کرده است؛ استفاده کنند».
بانک خاورمیانه در سال ۱۳۹۱ به عنوان هجدهمین بانک خصوصی کشور تأسیس شد. این بانک در سال ۱۳۹۵ با سود خالص ۲۰۲۳ میلیارد ریال بالاترین نرخ درآمد نسب به تعداد شعبه را در بین بانکهای ایران به خود اختصاص دادهاست به نحوی که برآوردهای مالی نشان میهد بهطور متوسط به ازای هر کارمند، این بانک در همین سال نزدیک به ۶ میلیارد ریال سود خالص کسب کردهاست. این بانک همچنین طبق صورتهای مالی رسمی سال ۱۳۹۶ با حاشیه سود خالص ۲/ ۴۴ درصد و با با نسبت بازده داراییهای معادل ۶/ ۲ درصد سودآورترین و پربازدهترین بانک ایرانی در بین ۱۸ بانک حاضر در بورس ایران شد.
بانک خاورمیانه از معدود بانکهای ایرانی است که در حال حاضر در لیست تحریمهای ثانویه آمریکا قرار نگرفتهاست و هر بانک، شرکت و کمپانی غیر آمریکایی میتواند با این بانک مراوده مالی داشته باشد. جهتگیری کلی بانک خاورمیانه در راستای ارائه خدمات و تسهیلات به شرکتهای کلان و خاص بوده و کمتر قصد پرداخت تسهیلات خُرد را دارد.
بنابراین گزارش، مدیرعامل بانک خاورمیانه نیز با اشاره به اینکه بعد از انقلاب اولین بانکی که توانست در اروپای غربی حضور پیدا کند بانک خاورمیانه است که البته این امر حدود 2 سال و نیم طول کشید، گفته است: «شعبهای که ما در مونیخ آلمان افتتاح کردهایم یک واحد مجزا از بانک نیست و یکی از شعب ما محسوب میشود به همین علت سعی میکنیم استانداردهای اتحادیه اروپا را رعایت کنیم. شعبه مونیخ ما در ۲۱ دسامبر شروع به فعالیت کرده است که به خاطر رعایت استانداردهای اوفک و اجتناب از تحریم، تمرکز فعالیت آن در حوزه دارو و غذا و سایر کالاهای بشردوستانه است.»
«پرویز عقیلی کرمانی» اضافه کرده است: «ما در ایران با بانک مرکزی رابطه خوبی داریم و بانک مرکزی منابع ارزی خود را از طریق شعبه آلمان بانک خاورمیانه، این پولها را در اختیار ما قرار داده است و این امر از نگاه اوفک مشکلی ایجاد نمیکند.»
یادآور می شود: روابط ایران و آلمان به طور رسمی از سال ۱۸۷۳ میلادی و در پی سفر اول ناصرالدینشاه به آلمان در خلال سفر اولش به اروپا شروع شد. روابط کشورمان با آلمان بعد از انقلاب اسلامی دارای نوسانهای شدیدی بود. مسئله روند صلح خاورمیانه و بحث انرژی هستهای ایران از مباحث تنشزا به حساب میآید اما دوطرف بنا به دلایل خود تمایل داشتند مناسبات هیچگاه به طور کامل قطع نشود.
آلمان در چندین پروژه در ایران حضور داشت از جمله سفر وارنر مولر، وزیر اقتصاد آلمان در ۱۱ مهر ۱۳۷۹ به ایران که در خلال آن دو پروژه بزرگ اقتصادی مربوط به گسترش پتروشیمی بندر امام و پارس جنوبی به مجموع مبلغ ۸۵۰ میلیون پوند به شدکت آلمانی لینده واگذار شد./
نظر شما