توسعه همکاری های ایران و بلاروس/زمین شناسی محور جدید همکاری ها

طی سال های گذشته روابط دیپلماتیک بین بلاروس و ایران به سطح بالایی از همکاری های سیاسی و اقتصادی رسیده است و حالا در ادامه همکاری هیا میان دو کشور توافق نامه همکاری برای توسعه مناسبات علمی و فنی در زمینه‌های زمین‌شناسی، اکتشاف امضا شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، طی سال های گذشته روابط دیپلماتیک بین بلاروس و ایران به سطح بالایی از همکاری های سیاسی و اقتصادی رسیده است. در ماه دسامبر سال 2017 «کابیاکوف»، نخست وزیر بلاروس با «اسحاق جهانگیری»، معاون اول رئیس جمهوری دیداری داشت. در سال 2017، همچنین «میاسنیکوویچ«، رئیس شورای جمهوری مجلس ملی جمهوری بلاروس، دو دیدار در شهر تهران داشت. به طور منظم، تبادل هیئت هایی در سطح وزرا و معاونین وزرا و همچنین در سطح کارشناسان در زمینه های صنعت، کشاورزی و حمل نقل بین دو کشور صورت پذیرفته است.

 

علی رغم محدودیت های ناشی از تحریم ها، روابط تجاری – اقتصادی ایران و بلاروس کماکان به صورت فعالانه در حال گسترش هستند. تبادل کالا بین دو کشور در سال 2015 برابر با 70.2 میلیون دلار آمریکا، در سال 2016 برابر با 54.5 میلیون دلار آمریکا و در سال 2017 برابر با 154.2 میلیون دلار بوده است.

 

اقلام اصلی صادراتی بلاروس به ایران در سالهای اخیر، فیبرهای اکریلیک و نخی، صفحات MDF، کامیون و قطعات یدکی آنها، لوازم آرایشی، لاستیک، اپتیک، بلبرینگ، تجهیزات پزشکی بوده است.  در مقابل ایران میوه جات تازه و خشک، آجیل، دستگاه های پزشکی و دارو را به بلاروس صادر می کند.

در ماه ژوئن سال 2018 ملاقات بین «الکساندر گریگورویچ لوکاشنکو»، رئیس جمهوری بلاروس و حجت الاسلام «حسن روحانی»، رییس جمهوری کشورمان انجام شد. حسن روحانی در این دیدار با تاکید بر اینکه ایران آماده توسعه و تقویت روابط اقتصادی و تجاری با بلاروس است، گفته بود: «همکاری ایران با اوراسیا به روابط دو کشور شتاب می دهد. بلاروس همواره کشوری دوست برای ایران بوده و تهران آماده توسعه و تقویت روابط اقتصادی و تجاری وبویژه در حوزه علمی و فناوری های نوین با این کشور دوست است.»

 

روحانی به اهمیت تقویت راههای ترانزیتی در منطقه اشاره کرده و گفته بود: «در موضوع ترانزیت شمال – جنوب ایران بهترین مسیر برای آسیای مرکزی و قفقاز و جنوب شرق اروپا به خلیج فارس و آبهای جنوب است.»

 

رئیس جمهوری بلاروس نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه کشورش مصمم به توسعه روابط خود با تهران است، گفته بود: «ایران برای ما یک شریک کلیدی در منطقه است و ما مصمم هستیم در تمامی زمینه های سیاسی و اقتصادی روابط خود را با ایران بیش از پیش ارتقاء دهیم.»

 

الکساندر لوکاشنکو خواهان تسریع در پیشبرد طرحهای مشترک و اجرای توافقات میان دو کشور شد.

 

بنابراین گزارش، همکاریهای سرمایه گذاری بین دو کشور در حال توسعه است. پروژه های سرمایه گذاری عمرانی گوناگونی در بلاروس توسط ایران در حال انجام هستند. مهمترین مرحله توسعه همکاری دوجانبه بین دو کشور، برگزاری چهاردهمین نشست جلسه کمیسیون همکاری های بین المللی مشترک بلاروس و ایران در زمینه اقتصادی در 23-22 ژانویه سال 2018 بود. در نتیجه این مذاکرات، نقشه راه توسعه همکاری های دو جانبه جمهوری بلاروس و جمهوری اسلامی ایران برای سال های 2020-2018، پیش نویس چهاردهمین نشست جلسه کمیسیون همکاری های بین المللی مشترک بلاروس و ایران در زمینه اقتصادی و همچنین 8 تفاهم نامه بین محافل کسب و کار دو کشور در حوزه صنعت و تجارت به امضا رسیدند.

 

در چهاردهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران - بلاروس که دوم و سوم بهمن 96 به میزبانی سازمان توسعه تجارت ایران برگزار شد، «محمد شریعتمداری» وزیر پیشین صنعت، معدن و تجارت کشورمان با اشاره به تبادل تجاری سالیانه 160 میلیون دلاری ایران و بلاروس گفته بود: سطح همکاری‌های اقتصادی و تجاری تهران - مینسک شایسته دو کشور نیست و باید تلاش شود تا روابط اقتصادی نیز مانند حوزه سیاسی و همکاری های منطقه ای و بین المللی بین دو کشور توسعه پیدا کند.»

 

در ادامه مناسبات تجاری دو کشور چندی پیش توافق نامه همکاری بین ایران و بلاروس به‌منظور توسعه مناسبات علمی و فنی در زمینه‌های زمین‌شناسی، اکتشاف، آموزش و تربیت نیروی انسانی امضا شده است. براساس نقشه راه توسعه روابط ایران - بلاروس که اردیبهشت 95 در مینسک امضا شد، 2 کشور با اجرای برنامه های متعدد بازرگانی، صنعتی، سرمایه گذاری مشترک و بازرگانی، افزایش ارزش روابط اقتصادی را هدف گذاری کردند.

بنابر گزارش تارنمای اطلاع رسانی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، این توافق‌نامه که به امضای «والنتین یاسکف» رئیس مرکز تحقیقات زمین‌شناسی بلاروس و سرپرست سازمان مزبور رسید، اعتبار سه ساله دارد و قرار است برنامه‌های پیشنهادی هر 2 طرف به‌منظور نهایی شدن و به اجرا درآمدن مفاد آن، حداکثر در مدت سه ماه تهیه و در اختیار کارگروه‌های تخصصی 2 کشور قرار گیرد. همچنین از بخش‌های زمین‌شناسی و آزمایشگاه‌های شیمی واقع در مرکز تحقیقات زمین‌شناسی بلاروس در این سفر بازدید شد.

 

برپایه این گزارش، «مصطفی اویسی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در بلاروس نیز آمادگی تهران را برای توسعه همکاری در همه زمینه‌ها با مینسک مورد تاکید قرار داد.

 

ایرنا خبر داده است: «سفر «علیرضا شهیدی» سرپرست سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور به بلاروس در هفتم اسفند ماه جاری، موجب شد که توافق‌نامه سه جانبه همکاری بین سازمان زمین‌شناسی کشور، پژوهشکده علوم‌زمین و مرکز تحقیقات زمین‌شناسی بلاروس به‌منظور توسعه مناسبات علمی و فنی در زمینه‌های زمین‌شناسی، اکتشاف، آموزش و تربیت نیروی انسانی شد.»

 

یادآور می شود: جمهوری بلاروس به مساحت 207 هزار و 600 کیلومتر مربع با پایتختی مینسک در شرق اروپا هم مرز روسیه، اوکراین، لهستان، لیتوانی و لتونی قرار دارد و یکی از کشورهای پیشرفته صنعتی پس از فروپاشی شوروی سابق در سال 1991 در منطقه است.

 

همکاریهای بین دو کشور در زمینه گردشگری نیز در حال توسعه است. بلاروس همچنان یک مقصد جذاب برای شهروندان ایرانی در چارچوب اکوتوریسم و طبیعت گردی، گردشگری فرهنگی و آموزش عالی محسوب می گردد. از آغاز سال 2017، حدود 1200 دانشجوی ایرانی در مقطع کارشناسی و دکترا در موسسات آموزش عالی جمهوری بلاروس شروع به تحصیل کرده اند./

 

کد خبر 770774

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha