خبرگزاری شبستان، گروه مهدویت و غدیر: در آستانه ماه رجب که در روایات به ماه خدا شهرت دارد و به منظور بررسی الزامات منتظرانه بهره مندی از این ماه با حجت الاسلام «محمدرضا فوادیان»، کارشناس مهدوی به گفت وگو پرداخته ایم که مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
با توجه به حدیث نبوی که ماه رجب را ماه خدا معرفی می کند، از چه طریق می توان بهترین و بیشترین ارتباط با خدا را در این ماه برقرار کرد؟
در ماهی که به نام خدا شهرت دارد، ارتباط با ولی خدا بهترین راه ارتباط با ذات باریتعالی است، چراکه در روایات آمده امام، «خلیفه الله»، «باب االله»، «وجه الله» و «صراط الله» است، لذا اگر در ماه رجب با خدا کار داریم و می خواهیم به او نزدیک شویم باید از راه آن یعنی ارتباط با امام عصر(عج) عمل کنیم، چنان که در دعای شریف ندبه می خوانیم: «اَيْنَ وَجْهُ اللهِ الَّذى اِلَيْهِ يَتَوَجَّهُ الاَْوْلِياءُ»این یعنی برای رسیدن به مقام قُرب و ارتباط با خدا، باید دست مان را در دست ولی خدا بگذاریم.
دعاها، اذکار و اوراد توصیه شده برای ماه رجب چقدر مسیر ما را برای ارتباط با امام مهدی(عج) در این ماه منتسب به خدا هموار می کند؟
امام زمان(عج) در توقیع شریف خود به «محمدبن عثمان»، نایب دوم شان دعایی برای ماه رجب انشاء و نسبت به خواندن آن توصیه کرده اند، دعایی که با این فراز آغاز می شود: «اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِمَعَانِي جَمِيعِ مَا يَدْعُوكَ بِهِ وُلاةُ أَمْرِكَ الْمَأْمُونُونَ عَلَى سِرِّكَ الْمُسْتَبْشِرُونَ ...».
به طور کلی در ماه رجب سه دعا از امام عصر(عج) وارد شده که هر سه در «مفاتیح الجنان» شیخ عباس قمی در مقدمه ورود به ماه رجب بیان شده (در قسمت نمازها، ادعیه و زیارات) و نیز در «صحیفه مهدیه» و «صحیفه مهدی(عج)» تالیف «عیسی اهری» هم آمده این ادعیه ذکر شده است.
یکی از این دعاها در خطاب به نایب دوم و دیگری در توقیع به حسین بن روح نوبختی، نایب سوم ایشان صادر شده است.
علاوه بر این، در جلد دوم «مکیال المکارم» نزدیک به 100 دعا درباره امام زمان(عج) آمده است که همه این دعاها زمینه را برای ارتباط با ولی خدا و سپس ارتباط با خدا فراهم می کند.
اعتکاف نیمه رجب چطور؟ از نظر فرصت سازی این اعتکاف سه روزه چه برکاتی برای منتظران می تواند داشته باشد؟
اعتکاف از بهترین فرصت ها برای ارتباط با امام عصر(عج) است، افراد با انگیزه های مختلف معتکف می شوند چه خوب است که ما با هدف دعای فرج و انس با حضرت حجت(عج)، معتکف شویم.
علاوه بر این، ماه رجب، مشهور به ماه استغفار است، باید بدانیم افرادی می توانند در کنار ولی خدا قرار بگیرند که پاک باشند. چنان که در نهج البلاغه آمده: آن کسی که می خواهد با پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) ایشان باشد، باید پاک باشد؛ لذا کسی که اهل معصیت است، دشمن خدا و ولی او شناخته می شود.
ماه رجب در این میان بهترین فرصت برای پاکی روح و جان از طریق استغفار است تا از این مسیر با ولی خدا مرتبط شویم.
مناسبت های بسیاری ازجمله نقاط ثقل تاریخ اسلام همچون مبعث پیامبر ختمی مرتبت(ص) در ماه رجب واقع شده، این مناسبت ها از نظر فرست سازی برای ارتباط با امام زمان(عج) چه استعدادی دارند؟
مناسبت های ماه رجب اعم از شهادت امام هادی(ع)، جد حضرت بقیه الله الاعظم(عج)، ولادت حضرت امیرمومنان(ع)، مبعث، اعتکاف و ... نیز فرصت ارتباط با امام مهدی(عج) را بیش از پیش فراهم می کند چراکه می توان با افزایش توجهات مهدوی، مسیر این ارتباط را هموار کرد.
یکی از مناسبت های این ماه، وفات حضرت زینب کبری(س) در نیمه رجب است که خود بهترین فرصت ارتباط و انس با امام عصر(عج) است چنان که حضرت(عج) فرموده اند: روضه عمه جان مان زینب(س) را بخوانید و برای فرج ما دعا کنید.
یا شب مبعث پیامبر(ص) که از نظر فضیلت در جایگاه منحصربفرد قرار دارد و زیارت امیرمومنان(ع) در آن وارد شده و همین از ارتباط با ولایت حکایت می کند.
باید توجه داشت، صاحب الزمان(عج) فقط امام نیمه شعبان نیست، بلکه امام همه لحظات است، این ایام که نفحات قدسی در زندگی ما می وزد اگر توجه به صاحب این عصر و زمان و ایام داشته باشیم و در راه ایشان عمر و لحظات زندگی مان را صرف کنیم، قطعاً برکاتی بی مثال نصیب مان خواهد شد.
چه چیز باعث می شود منتظران مخاطب ندای «اين الرَّجبيون» قرار بگیرند؟
همه حقیقت هستی و تمام راز و رمز منتظر واقعی در این تعبیر نهفته است که ما خودمان را در منظر و مرعی حجت خدا ببینیم؛ آنچه امروز بشر بیش از هر چیز به آن نیاز دارد، احساس حضور در محضر ولی خدا است.
برای مثال زیارت ما از امام رضا(ع) زمانی ارزش دارد که احساس حضور حجت الهی را داشته باشیم برای همین هم اذن دخول گرفته و زیارت می خوانیم. در شرح حال برخی بزرگان آمده که هر روز به حرم معصومان(ع) شرفیاب می شده اند، چنان که امام خمینی(ره) در نجف هر شب به زیارت حضرت امیر(ع) می رفتند و یا مرحوم آیت الله العظمی بهجت هر روز به زیارت حضرت معصومه(س) مشرف می شدند. که این ها نشان از احساس حضور ولی خدا دارد.
لذا در ادبیات دینی بر این احساس حضور تاکید شده است. خداوند در آیه شریف 105 سوره توبه می فرماید: «وَقُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ ۖ وَسَتُرَدُّونَ إِلَىٰ عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ؛ و بگو که هر عمل کنید خدا آن عمل را میبیند و هم رسول و مؤمنان بر آن آگاه میشوند، آن گاه به سوی خدایی که دانای عوالم غیب و شهود است بازگردانیده شوید و او شما را به کردارتان واقف ساز.» که منظور از مومنان اهل بیت علیهم السلام هستند و این آیه به حضورشان تصریح دارد.
ماه رجب های فراوانی را پشت سر گذاشته ایم اما چقدر مهدویت در آن ایام رنگ و جلوه داشته است؟، این رجب هم سپری می شود هر چه بیشتر احساس حضور ولی خدا را داشته باشیم فیض بیشتری می بریم.
نظر شما