آخرین اخبار از پروژه انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی

پروژه انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی آذرماه سال جاری مجددا از سوی رییس جمهوری مطرح شد و ردیف بودجه ای نیز توسط مجلس شورای اسلامی برای آن تصویب شد و در راستای اجرای آن به گفته مسئولان سرمایه گذاران داخلی در اولویت هستند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، طرح انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی ایران در راستای تامین آب مورد نیاز استانهای سمنان، یزد، کرمان و بخش‌هایی از قم، خراسان شمال و جنوبی مطرح شده است. قرار است انتقال آب از طریق هشت ایستگاه پمپاژ صورت گیرد و سه نیروگاه برق آبی به ظرفیت 56 مگاوات ساخته می شود که  آب در جنوب البرز از ارتفاع 2300 متر منتقل شده و در ارتفاع 1100 تا 1300 متر مصرف شود. همچنین مسیر انتقال آب طبق مطالعات انجام شده به گونه ای است که کمترین تخریب و اثرگذاری را بروی محیط زیست را دارد واین انتقال آب حوزه ای با اولویت شرب صورت گیرد.

 

25 سال پیش این طرح برای اولین بار مطرح شد اما پیگیری نشد. دولت دهم دوباره انجام این طرح منتها در مقیاس کوچکتر یعنی انتقال آب دریای خزر به استان سمنان را در دستور کار قرار داد. در فاز نخست این طرح بنا بود آب دریای خزر از طریق ساری به سمنان برود و آنجا به مناطق مرکزی منتقل شود و در فازهای بعدی طرح را به خلیج گرگان گسترش داده و از آنجا آب خزر به استان‌های خراسان (شمالی، جنوبی و رضوی) منتقل شود. هرچند دولت دهم پیمانکار این پروژه را هم انتخاب کرده بود و اجرای آن کلید زده شد اما مخالفت ها با اجرای آن باعث توقف این پروژه شد.

 

 

پس از آن مطالعات پروژه انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی ایران در سال‌های 91 و 92 انجام شد ولی به دلایل سیاسی و به بهانه ناکافی بودن مطالعات و کم‌اطلاعی مدیران آن زمان از جزئیات این طرح اجرای آن به تعویق افتاد اما با تلاش‌ها و پیگیری‌های انجام شده، موضوع انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی ایران دوباره در سال 93 توسط شرکت مشاورین مهاب قدس وابسته به وزارت نیرو بازنگری و در سیر مراحل تصویب در وزارتخانه قرار گرفت.

 

رئیس جمهوری نیز در سفری که در سال جاری به سمنان داشت موافقت خود را برای انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی ایران اعلام کرد. حجت الاسلام «حسن روحانی» در این سفر اعلام کرده بود که از نظر دولت مشکلات انتقال آب از شمال ایران به استان سمنان برطرف شده و کارهای مطالعاتی مربوطه نیز انجام شده است و اگر سرمایه‌داری بخواهد برای انتقال آب از شمال به مرکزیت کشور از جمله سمنان اقدام کند، دولت این آمادگی را دارد تا امکانات لازم را در اختیار آنها قرار دهد.

 

در سفر رئیس جمهوری اسلامی طرح انتقال آب خزر در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد. ردیف بودجه ای مربوط به مطالعه و اجرای انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی روز شنبه 11 اسفند ماه 97 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد.

 

حالا در تازه ترین اخبار در زمینه اجرای طرح انتقال آب دریای خزر استاندار سمنان خبر داده که اولویت تامین سرمایه به منظور اجرای طرح انتقال آب خزر به این استان با سرمایه گذاران داخلی است.

Image result for ‫«علیرضا آشناگر»‬‎

«علیرضا آشناگر» در این زمینه به ایرنا گفته است: «اساسی ترین بحث در اجرای طرح انتقال آب دریای خزر به استان سمنان، تصویب توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی بود که با تلاش نمایندگان این استان در مجلس، این امر با رای 81 درصدی محقق شد. گام دوم در اجرای این طرح مهم، تامین سرمایه است که باید در این رابطه با سرمایه گذاران وارد مذاکره شویم.»

 

وی استقبال سرمایه گذاران داخلی و خارجی از این طرح را مثبت ارزیابی کرده و گفته است: «با سرمایه گذاران داخلی و خارجی که توانایی اجرای این طرح را دارند وارد مذاکره خواهیم شد. با توجه به اینکه از لحاظ اجرایی دولت تضمین خرید محصول را خواهد کرد، تمایل سرمایه گذران داخلی برای اجرای این طرح وجود دارد. تدوین برنامه ها مقدمه شروع طرح است که در دستور کار قرار دارد.»

 

این در حالی است که چندی پیش مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران خبر داده بود که «از گذشته طرحی تحت عنوان انتقال آب دریای خزر به تهران مطرح شده که در حال حاضر این طرح در دست مطالعه قرار دارد و پس از بررسی همه‌جانبه می‌توان در مورد آن اظهارنظر کرد.»

 

«سید حسن رضوی» در این باره به ایسنا گفته است: «انتقال آب خزر به سمنان برای سه استان قزوین، کرج و تهران انجام خواهد گرفت. در حال حاضر این پروژه در دست مطالعه افراد ذیصلاح قرار دارد و به نظر می‌رسد که تا افق ۱۴۲۰ نمی‌توان برنامه دقیقی را برای آن در نظر گرفت.»

 

یادآور می شود: در استان سمنان سالانه حدود یک میلیارد و 250 میلیون مترمکعب آب تولید می شود و سالانه کمبود مخزن در این استان حدود 350 میلیون متر مکعب است، در این استان حدود 90 درصد آب در بخش کشاورزی، حدود 6 درصد در بخش آشامیدنی و حدود چهار درصد در بخش صنعت و خدمات مصرف می‌شود. شهرهای سمنان و شاهرود در استان بیش از 700 هزار نفری سمنان بیشترین میزان مصرف آب آشامیدنی را دارند./

کد خبر 771414

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha