«جعفر بای»در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان با بیان اینکه در دین مبین اسلام تأکید زیادی بر صله ارحام شده است گفت: مهمترین کارکرد صله ارحام افزایش روزی و تضمین سلامت آدمی است با این رویکرد هم در آموزههای دینی آمده و هم در رفتارها و کردارهای انبیاء وجود داشته و تاکید شده است لذا اگر ما مدعی پیروی از ائمه هستیم ،بایستی خط و مشی آنها را در زندگی خود به مرحله اجرا بگذاریم.
این جامعه شناس بیان کرد متأسفانه در عصر صنعتی شدن و زندگی شهرنشینی گرفتاریها مسائل زندگی افراد افزایش و ارتباطات بین فردی کاهش یافته است لذا رسانه، رادیو و تلویزیون از یک سو، موبایل و سایر شبکههای ارتباطی از سوی دیگر به گونهای اوقات انسان را اشغال کردهاند که گویا مجالی برای احوالپرسی و جویا شدن از حال یکدیگر وجود ندارد.
وی تصریح کرد در حال حاضر توجه به برنامههای تلویزیونی اعم از شبکههای ماهوارهای، اولویت زندگی افراد محسوب می شود یعنی اگر در گذشته مشغله رسانهای گروهی بود در حال حاضر فردی انجام میشود یعنی ارتباطات بین فردی را در خانوادهها به حداقل ممکن رسانده است.
وی افزود: در حال حاضر صله ارحام به عنوان نشانهی بارز خیر و برکت از زندگی افراد جامعه برچیده شده است. و منشأ بسیاری از مشکلات امروز جامعه کمرنگ شدن صله ارحام است.
این جامعهشناس با بیان اینکه عید نوروز بهانه مناسبی برای به جا آوردن صله ارحام است خاطر نشان کرد: شاید به جا آوردن صله ارحام موجب ترحم پروردگار در جهت حل مسائل و مشکلات ما شود.
وی افزود: یکی از مهمترین موانع به جا آوردن صله ارحام در جامعه قائل شدن به تشریفات فوق العاده در دید و بازدیدها است. بشر امروز خود را اسیر تشریفات کرده که ریشه آن هم در چشم و هم چشمیها است. این در حالی است که حتی بسیاری از وسایل پذیرایی که در عید نوروز خریداری میشود استفاده نمیشوند.
بای اظهار کرد: رسمیت بخشیدن به ارتباطات اجتماعی و تشریفات از یک سو و قائل شدن به یک سری مسائل حاشیهای ،افراد جامعه را از امور اصلی غافل و به امور فردی سوق داده است. در حال حاضر بستگان سببی و نسبی یکدیگر را نمیشناسند به طوری که یک نوع بیگانگی در جامعه ایرانی حاکم شده است.
این جامعه شناس خاطر نشان کرد، شب نشینیها و مهمانیهای گذشته بسیار پررنگ و وسیله پذیرایی هم فقط چای بود. لذا اگر با توجه به شرایط امروز جامعه خانوادهها نیز وسایل پذیرایی را سادهتر کنند باز هم میتوانند صله ارحام را تقویت کنند، لزومی ندارد که پستهی سیصد هزار تومانی در سفره نوروز قرار بگیرد. بنابراین تورم بهانهای برای جدایی و فاصله انداختن بین بستگان و خانوادهها است.
وی افزود: یکی از دلایل افزایش آمار طلاق همین غربت و تنهایی زوجهای جدید است این مسئله موجب شده، زوجها با کوچکترین مشکل و گرفتاری از کوره در رفته و تصمیم به جدایی و طلاق بگیرند. این درحالی بوده که در خانوادههای گسترده، هیچ گاه این غربت و تنهایی احساس نمیشد و زوجها در زمان بروز مشکلات و مسائل زندگیشان با همفکری و مشورت با اعضای خانواده به راحتی مسائل را حل میکردند.
بای با بیان اینکه نشستهای بین اقوام در گذشته چند کارکرد مهم داشت تصریح کرد، اول اینکه از حال یکدیگر با خبر میشدند به یکدیگر کمک میکردند، پشتیبان و یاور هم بودند. دیگر اینکه تجربیات هم را برای زندگی بهتر به یکدیگر انتقال میدادند در واقع این نشستها به مصالح یک رسانه قوی بود که میتوانست آخرین اطلاعات و اخبار انجام شده در مورد مسائل متنوع در جامعه را بررسی کنند. لذا همین امر موجب شادی و نشاط افراد جامعه میشد.
نظر شما