به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، طرح تشکیل استان اصفهان شمالی در جلسه علنی 20 اسفند ماه مجلس شورای اسلامی از سوی هیئت رئیسه مجلس اعلام وصول شد. 33 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی که این طرح را امضا کرده اند در آن اعلام کرده اند که نظر به وسعت جغرافیایی و تعداد زیاد شهرستانهای استان اصفهان و مسافت بین شهرستانها با مرکز این استان و شرایط حاکم بر اوضاع فرهنگی و اجتماعی حاکم بر منطقه شمالی اصفهان، این طرح پیشنهاد میشود.
نمایندگان مطرح کننده این طرح عبارتند از ساداتینژاد نماینده کاشان، آران و بیدگل، سالک کاشانی نماینده اصفهان، نوریان نماینده شهرکرد، محمدی نماینده تهران، حاجی بابایی همدان، بت کلیا نماینده آشوریان، قاضیپور نماینده ارومیه، احمدیلاشکی نماینده نوشهر، جلودارزاده نماینده تهران، طیبه ساوشی عنایتی نماینده تهران، پروانه مافی نماینده تهران، بختیار نماینده گلپایگان، علیرضا محجوب نماینده تهران، کوچکی نژاد نماینده رشت، نوروزی نماینده رباط کریم، فریده اولاد قباد نماینده تهران، شیران خراسانی نماینده مشهد، آزادی خواه نماینده ملایر، بیرانوندی نماینده خرم آباد، عبادی نماینده بیرجند، پورابراهیمی نماینده کرمان، امیرحسنخانی نماینده فردوس، طباطبایینژاد نماینده اردستان، حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان، آشوری تازیانی نماینده بندرعباس، نیکزادی پناه نماینده بم، سید محسن علوی نماینده فارس، بهمنی نماینده ساوجبلاغ، هزارجریبی نماینده گرگان، خاتمی نماینده ماهشهر، اختیاری نماینده زرتشتیان، نگهبان سلامی نماینده خواف و رنجبرزاده نماینده اسدآباد.
حالا در تشریح جزئیات آن عضو مجمع نمایندگان استان اصفهان به ایسنا گفته است: «در کشور ما برخی از استانها بسیار بزرگ است که میتوان از تجربه تقسیم شدن استان خراسان به سه استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی استفاده کرد چون نتیجه آن پیشرفت و توازن منطقهای بوده است. استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس و اصفهان هم میتوانند از این تجربه استفاده کنند یعنی سیستان و بلوچستان به سه استان و کرمان، فارس و اصفهان هر کدام به دو استان تقسیم شوند. بزرگترین منفعت این اتفاق برای مردم است چون با کوچکتر شدن استان، استاندار میتواند به امورات بپردازد ضمن این که اعتبارات بودجه از پایتخت تقسیم میشود.»
«ابوالفضل ابوترابی» با بیان اینکه «شورای نگهبان با این طرح مخالفت میکند» توضیح داد: «تقسیم شدن استان مغایر با اصل ۷۵ قانون اساسی است چون بار مالی دارد. نمایندگان نمیتوانند طرحی با بار مالی ارائه کنند از این رو بهتر است که دولت خودش پیش قدم شده و در این مورد لایحه ارائه کند.»
این در حالی است که سیدناصر موسوی لارگانی هم پیرامون زمان بردن این طرح به پایگاه خبری صاحب نیوز گفته است: «با توجه به تعداد طرح های مهم موجود در دستور کار مجلس، این طرح به احتمال زیاد به مجلس دهم نرسد. سال های متعددی است که زمزمه های این طرح وجود دارد و تعدادی از شهرستان ها نیز حاضر نمی شوند به کاشان ملحق شوند و با توجه جمعیت مشخص شده برای استان شدن در وزارت کشور، بعید می دانم که کاشان به تنهایی بتواند استان شود.»
رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان ادامه داد: «اصفهان شمالی مسمای درستی ندارد و کلانشهر اصفهان مرکز استان پهناور اصفهان است که نمی توانیم برای این کار به عنوان استان اصفهان شمالی نام ببریم و اگر قرار است این طرح اجرایی شود باید نام مناسب دیگری برای آن انتخاب کرد.»
استان اصفهان با مساحت ۱۰۷۰۴۵ کیلومتر مربع (معادل ۶/۵۷ درصد از مساحت کشور) در بخش مرکزی ایران در جلگه ای حاصلخیز واقع شده و به طور خلاصه می توان گفت اکثر شهرها و روستاهای آن حاصل جریان زاینده رود است. شکل استان از لحاظ گسترش در امتداد طول و عرض جغرافیایی به گونه ای است که میانگین طول آن ۵۳۲/۵ کیلومتر و عرض استان برابر با ۴۰۵ کیلومتر است.
استان اصفهان از شمال به استان های مرکزی، قم و سمنان از جنوب به استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد از شرق به استان های یزد و خراسان و از غرب به استان های لرستان و چهارمحال و بختیاری محدود می شود.
جمعیت استان اصفهان طبق نتایج سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ برابر با ۴۸۱۵۸۶۳ نفر شامل ۲۴۵۱۶۴۷ نفر مرد و ۲۳۶۴۲۱۶ نفر زن بوده که در ۱۴۱۰۲۳۶خانوار زندگی می کنند. جمعیت ساکن در نقاط شهری ۴۱۱۱۳۵۵ نفر و جمعیت ساکن در نقاط روستایی ۷۰۴۵۰۸ نفر است.
چند سالی است بحث جدا شدن کاشان و برخی مناطق اطراف به منظور تشکیل یک استان جدید مطرح است حالا با اعلام وصول طرح تشکیل استان اصفهان شمالی باید منتظر بود تا دید چه سرانجامی در انتظار این استان است./
نظر شما