دید و بازدید خُلق انسان را خوب می کند

امیرالمومنین علی(ع) در خطبه‌ی متقین نهج البلاغه، به این نكته توصیه می فرمایند كه یكی از ویژگی های پرهیزگاران، پیوند و ارتباط با ارحام و خویشاوندان است. دید و بازدید سبب می‌شود خُلق انسان خوب می‌شود. چون آدم‌های منزوی، مرتب از داخل خود را می خورند.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: حجت الاسلام «ابراهیم بهاری»، استاد اخلاق در کانال مجازی قرآن و حدیث درباره فرصت های نوروزی آورده است:
 
 
 
امیرالمۆمنین علی(علیه السلام) در خطبه‌ی متقین نهج البلاغه، به این نكته توصیه می فرمایند كه یكی از ویژگی های پرهیزگاران، پیوند و ارتباط با ارحام و خویشاوندان است. با توجه به اهمیت این مسأله در اسلام و توصیه های فراوانی كه در دستورهای دینی نسبت به این موضوع رسیده است، برآنیم تا به تشریح ابعاد این مسأله و بیان آثار آن در دنیا و آخرت بپردازیم؛ امید است با دقت درین مسأله و ابعاد فردی و اجتماعی آن و نیز كاركردها و آثار آن، عموم افراد را با اهمیت این سنّت اسلامی كه در جامعه كنونی ما تا حدودی كم رنگ شده و بلكه می توان گفت به فراموشی سپرده شده است آشنا كرد و آنان را به انجام آن ترغیب و نسبت به ترك آن هشدار دهیم.
 
 
فوائد صله رحم چیست؟
 
فایده‌ی اول «تُحَسِّنُ الْخُلُقَ» دید و بازدید سبب می‌شود خُلق انسان خوب می‌شود. چون آدم‌های منزوی، مرتب از داخل خودشان را می‌خورند. آدم‌هایی كه معاشرت می‌كنند، اخلاقشان هم اجتماعی می‌شود. آدم‌هایی كه نه می‌روند نه می‌آیند نه كسی را می‌برند، نه با كسی رفت و آمد می‌كنند، اینها مرتب یك ذره یك ذره خودشان هم یك آدم‌های خموش، خمودِ عبوس می شوند.
 
«تُحَسِّنُ الْخُلُقَ» «وَ تُسَمِّحُ الْكَف» (كافی/ج۲/ص۱۵۱)‏ دید و بازدید سخاوت را رشد می‌دهد.
 
«وَ تُطَیِّبُ النَّفْس‏» (كافی/ج۲/ص۱۵۱) روح لطیف می‌شود، طیب می‌شود. «وَ تَزِیدُ فِی الرِّزْق‏» (كافی/ج۲/ص۱۵۱) صله‌ی رحم رزق را زیاد می‌كند.
 
«یُحَوِلُ الحِساب» كسی كه اهل دید و بازدید با فامیل‌ها شد در قیامت حسابش آسان است.
 
در قیامت چند حساب داریم:
 
«حِساباً شَدیدا» (طلاق/۸) ، «حِساباً یَسیراً» (انشقاق/۸) ،«بِغَیْرِ حِساب‏»
 
حساب شدید، برای آنها است كه برای مردم سخت می‌گیرند. هر كس با مردم سخت بگیرد، خدا هم در قیامت به او سخت می‌گیرد. هر كس با مردم روان باشد، حسابش هم در قیامت روان است.
 
صله‌ی رحم، «یُحَوِلُ الحِساب» روز قیامت حساب را روان می‌كند. «تَدْفَعُ مِیتَةَ السَّوْءِ» یا «مِیتَةَ السَّوْءِ» (بحارالانوار/ج۷۴/ص۱۷۴) صله رحم بد مردن را دفع می‌كند. بعضی‌ها بد می‌میرند. زجركش می شوند. حالات احتضارشان، بعضی‌ها هم مرگ، وقتی می‌میرند انگار گل بو می‌كنند. اگر كسی اهل دید و بازدید شد، مردنش آسان است.
 
حدیث داریم «فی الجنة درجة» بهشت یك مقامی است كه «لا یبلغها إلا ثلاثة» (اعلام‌الدین/ص۱۵۲) هیچ كس به آن مقام نمی‌رسد مگر سه گروه!
 
امام عادل، رهبر عادل، «رَحِمٍ وَصُول‏»  فامیلی كه اهل دید و بازدید باشد. «ذُو عِیَالٍ صَبُور» (بحارالانوار/ج۷۱/ص۹۰) آدم عیالمندی که فقیر است، اما صبور! صورت خودش را با سیلی سرخ نگه می‌دارد. به كسی نمی‌گوید. «تُنْمِی الْأَمْوَالَ» صله‌ی رحم مال را رشد می‌دهد، «تُزَكِّی الْأَعْمَالَ» (كافی/ج۲/ص۱۵۷) صله‌ رحم، اعمال را تصفیه می‌كند. «تَدْفَعُ الْبَلَاء» صله‌ی رحم بلا را از جان انسان دور می‌كند. «یُحِبُّ اللَّه‏» كسی كه با فامیل رفت و آمد كند، خدا او را دوست دارد. «لِسَانَ صِدْق‏» نامش به نیكویی برده می‌شود.
 
رسول خدا(صلی الله علیها وآله) فرموده است: «انسانی كه صله‌ی رحم می كند و خداوند به سبب آن، عمر سه ساله او را به سی و سه سال افزایش می دهد؛ در مقابل، انسانی كه قطع رحم می كند خداوند عمر سی ساله او را به سه سال یا كمتر از آن كاهش می دهد».
 
ادامه دارد...
کد خبر 775022

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha