به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دولت های یازدهم و دوازدهم توانسته اند با برنامه ریزی های منسجم و نگاه ویژه حمایتی به بخش تولید فولاد این صنعت را به اوج شکوفایی خود در خلال این سال ها برسانند. آمارهای ارائه شده از سوی مجامع بین المللی و مراکز و نهادهای معتبر داخلی هر یک مهر تاییدی بر این ادعا است.
این در حالی است که در سال گذشته شاهد اوج صادرات تولیدات کشور در حوزه فولاد بودیم به طوری که در آخرین آمارها و اطلاعاتی که از میزان تولیدات کشور در پایان سال گذشته به دست آمده است از آغاز سال 97 تا پایان بهمن ماه 19 میلیون و 604 هزار تن انواع محصولات فولادی در کشور تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل هشت درصد رشد نشان می دهد.
بر اساس آمارهای انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران رشد تولید فولاد میانی در این مدت 13 درصد بوده است؛ به طوری که 12 میلیون و 958 هزار تن بیلت و بلوم و 9 میلیون و 738 هزار تن اسلب توسط فولادسازان تولید شد. در بین محصولات فولادی، تولید ورق گرم به هفت میلیون و 277 هزار تن و میلگرد به هفت میلیون و 102 هزار تن رسید که به ترتیب رشد سه درصدی و 24 درصدی نسبت به 11 ماهه سال 96 داشتند.
برپایه این آمارها در 11 ماه امسال تولید ورق سرد با رشد 9 درصدی 2 میلیون و 340 هزار تن شد و ورق پوششدار با افت 9 درصدی یک میلیون و 272 هزار تن را به ثبت رساند. تولید آهن اسفنجی ایران از آغاز امسال تا پایان بهمن ماه با رشد 19 درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال از 20 میلیون و 484 هزار تن به 24 میلیون و 303 هزار تن رسید.
بنابر گزارش شبستان برنامه ریزی های متعددی از سوی نهادهای متولی برای افزایش تولید این مزیت اقتصادی کشور صورت گرفته است چرا که بر اساس سند چشم انداز 20 ساله نظام ایران باید در سال 1404 به تولید 55 میلیون تنی فولاد در سال برسد این افزایش تولید باعث ارزآوری بهتر و بیشتر برای کشورمان نیز شده است تا جایی که بنا به گفته دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران «امروز فولاد ایران جزو ارزان ترین فولادهای تولیدی جهان است و فقط چینی ها قادر به رقابت قیمتی با ما هستند؛ در صورتی که با مشکلات تحریمی و نقل و انتقال پول مواجه نشویم، سال 98 مزیت صادراتی خوبی در این بخش خواهیم داشت.»
«سید رسول خلیفه سلطانی» در این باره به ایرنا گفته است: «به دلیل شرایط رکود داخلی، کاهش ساخت و سازها و کاهش درآمدهای افراد، مصرف داخلی محصولات فولادی نیز کاهش یافته اما در مقابل، کشورهای عراق، افغانستان و سوریه با رشد شرایط ساختمان سازی، نیازمند این محصولات هستند. نرخ ارز از آغاز پارسال تاکنون رشد سه برابری را تجربه کرده، بنابراین با ارزان شدن فولاد ایران صادرات آن توجیه پیدا کرده است.»
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داده است: «اکنون فولاد چهار تا پنج هزار تومانی در هر کیلو، با قیمت کنونی ارز کمتر از نیم دلار ارزش دارد، در حالی که در روزهای آغازین پارسال با قیمت حدود سه هزار تومانی و نرخ ارز سه هزار و 700 تومانی، دو سوم دلار ارزش داشت. ظرفیت تولید فولاد کشور سالیانه 25 میلیون تن و نهایت مصرف داخلی آن 12 میلیون تن است، این یعنی 13 میلیون تن ظرفیت صادراتی وجود دارد؛ بر این اساس در سال 98 باید به گونه ای عمل کنیم که صادراتمان افزایش یابد. سال آینده این صنعت می تواند روند امسال تولید و صادرات خود را حفظ کند.»
گفتنی است آمار 10 ماهه تولید محصولات فولادی نشان می دهد با هفت درصد رشد در مقایسه با مدت مشابه سال 96 به 17 میلیون و 572 هزار تن رسید. در مدت یاد شده تولید تیرآهن با افت هفت درصدی در مقایسه با 10 ماهه 96 به 839 هزار تن، تولید میلگرد با رشد 22 درصدی به 6 میلیون و 312 هزار تن، ورق گرم با رشد 2 درصدی به 6 میلیون و 570 هزار تن، ورق سرد با رشد هفت درصدی به 2 میلیون و 88 هزار تن، ورق پوشش دار با افت هشت درصدی به یک میلیون و 154 هزار تن و سایر محصولات فولادی با افت 13 درصدی به 609 هزار تن رسید.
این در حالی است که تولید زنجیره فولاد کشور در ابتدای انقلاب 2.4 میلیون تن، ابتدای دولت یازدهم نیز 123 میلیون تن بود که با افتتاح پروژه های جدید در ماه های پایانی سال 97 به 220 میلیون تن افزایش یافته است./
نظر شما