به گزارش خبرگزاری شبستان:حجت الاسلام و المسلمین خلیلی مدیر گروه اخلاق به تبیین دیدگاه آیت الله جوادی آملی در زمینه اخلاق در جهان امروز پرداختند.بنابر گزارش روابط عمومی پژوهشگاه معارج حجت الاسلام خلیلی پس از اشاره یه همایش ادیان و اخلاق و دغدغه مندی های استاد جوادی آملی در شش محور ،افزودند:اولین نکته که به عنوان انگیزه اصلی برگزاری همایش نیز مطرح است، بحث کمبود اخلاق در جهان معاصر است.
وی افزود: با توجه به شرایط امروز بشر، می توان گفت از نظر علمی نقصی وجود ندارد، به این معنی که بشر در زمینه علم در جهت ترقی و رشد حرکت می کند.
مدیر گروه اخلاق در ادامه گفت: اما در عرصه عمل و اخلاق پسرفت داشته ایم.
وی با اشاره به پیشرفت های علمی انسان معاصر گفت: علم، نور است و باید موجب آرامش، آسایش و امنیت باشد در حالی که این شرایط مشاهده نمی شود.
وی گفت: طرح همایش بین المللی اخلاق در ادیان با همین نیت در پژوهشگاه علوم وحیانی معارج برنامه ریزی شد و نگاه ما به همین دغدغه بوده است.
خلیلی ادامه داد: وظیفه ما در قم به عنوان مرکز علمی جهان تشیع نیز همین است که این دغدغه خود را به جهان اعلام نماییم.
وی با اشاره به دومین محور دغدغه های حضرت استاد گفت: گرچه اخلاق در میان همه طبقات اجتماعی و مردم شایع است اما نکته کلیدی این است که عالمان ما بی عمل هستند.
وی در تبیین این نکته گفت: حضرت امام (ره) در کتاب چهل حدیث به این نکته اشاره دارند که بسیاری علم دارند اما عامل نیستند و این از آفت های علم است.
این پژوهشگر مباحث اخلاقی ادامه داد: امروز خیلی از حاکمان دنیا علم دارند اما بی عمل اند و کار عالم، اقامه دلیل و برهان است در حالی که اقامه عدل و امنیت که مربوط به حکومت است، کار عالم عامل است.
وی در تشریح سومین موضوع بحث گفت: امروز سازمان ملل و حقوق بشر حرفی برای گفتن ندارد چون مبنای حقوق بشر، عقل محض است در حالی که عقل، محدود است.
وی افزود: به علت محدود بودن عقل، قوانین و احکام کشف شده توسط آن هم محدود است و به همین دلیل امروز دیگر نمی توانند با آن سخنان، حرفی برای گفتن داشته باشند.
خلیلی در تبیین محور چهارم بحث گفت: حضرت استاد بر این نکته تأکید داشتند که قانون از مبنایی گرفته می شود و مبنا هم منبعی دارد که از آن ناشی می شود.
وی ادامه داد: مشکل غربی ها این است که منبع آنها عقل است و چون منبع آنها ناقص است و مبنای آنان نیز محدود است، قوانین آنها نیز دچار اشکال خواهد بود.
مدیر گروه اخلاق پژوهشگاه با اشاره به موضوع پنجم گفت: در دیدگاه آیت الله جوادی آملی، اخلاق تابع انسان شناسی است.
وی افزود: تا انسان را نشناسیم نمی توانیم اخلاق را وضع کنیم یا قانون بگذاریم.
وی ادامه داد: این دیدگاه غربی که انسان را حیوان سیاست مدار می داند باعث می شود آنها در بحث اخلاق دچار اشکال شوند چون انسان را در حد حیوان تنزل می دهند.
خلیلی در تشریح ششمین و آخرین نکته نیز گفت: مشکل دیگر در مباحث اخلاق، عدم تمایز میان اخلاق و آداب است.
وی افزود: اخلاق، امور باطنی و ملکات راسخه نفس است در حالی که آداب به رفتار ظاهری اشاره دارد.
وی گفت: همین عدم تمایز میان اخلاق و آداب که در غرب وجود دارد باعث این شرایط موجود شده است.
پایان پیام/
نظر شما