بسیج مولود فرخنده مساجد/ بسیج مساجد منادی امنیت و آرامش محلات

مقدم معتقد است که ایجاد امنیت روانی توسط مساجد چیزی نیست که منحصر به زمان ما باشد، مساجد و حضور نمازگزارن در آن همیشه منادی آرامش برای یک محله به شمار می آمده است و امروز حضور بسیج به این آرامش افزوده است.

خبرگزاری شبستان: گفتگو درباره نقش بسیج مساجد در ایجاد امنیت در محلات را در حالی با اکبر مقدم، فرمانده پایگاه نمونه مردمی شهید عبدالهالی آغاز کردیم که او به عنوان یکی از جانبازان و پیشکسوتان بسیجی، بزرگترین عامل ایجاد امنیت توسط بسیج از طریق مساجد را جذب جوانان به این اماکن مقدس و متعاقب آن جلوگیری از روی آوری آنها به بزه اجتماعی معرفی می‌کرد.


مقدم که اکنون رزمنده ای پا به سن گذاشته از نسل اول دفاع مقدس است،‌ خاطرات و گفته‌های زیادی از نقش مساجد در ایجاد امنیت روانی و فیزیکی در جامعه داشت که طی گفتگویی کوتاه با وی به آنها پرداخته‌ایم.


• بسیج مساجد، چگونه می‌توانند در ایجاد امنیت در جامعه موثر واقع شوند؟
امنیت لایه های مختلفی دارد که اقدام فیزیکی تنها یکی از بخش های آن است. شاید نکته‌ای که در این باره کمتر به آن پرداخته شده این باشد که برخی از افراد وقتی نام بسیج مساجد و نقش آن در ایجاد امنیت را می‌شنوند،‌ ناخودآگاه به یاد ایست‌های بازرسی و اقدامات عملی از این دست می‌افتند. اما اگر دقت داشته باشیم،‌ بسیج حول محور اماکن مقدس و مورد اطمینانی چون مساجد، جوانان و نوجوانان یک محله را جمع می‌کند و به عنوان بسیجی مورد آموزش‌های گوناگون قرار می‌دهد.‌ خود این مسئله یکی از بهترین عوامل در ایجاد امنیت است. چه کسی است که منکر امن و مطمئن بودن محیط مساجد باشد؟ وقتی جوانی به مسجد می‌آید و تحت قالب بسیجی نظم خاصی را می‌پذیرد،‌ مسلما از روی آوردن به بزه اجتماعی باز می‌ماند. تاثیر محیط مقدس مساجد بر یک جوان،‌ تاثیر آموزه‌های دینی یا فرهنگی بر روی آنها و مواردی از این دست، همگی می‌توانند بهترین تاثیر را در خلق و خوی جوانان داشته باشند. این را هم اضافه کنم که با تاثیرپذیری یک جوان، متعاقبا خانواده‌ او و در نهایت اجتماع پیرامونی اش نیز تاثیر می‌پذیرند.


• این نوع نگاه به ایجاد امنیت توسط بسیج مساجد یک رویکرد جدید به شمار می آید؟
البته ایجاد امنیت روانی توسط مساجد چیزی نیست که منحصر به زمان ما باشد، نفس حضور یک مسجد و متعاقبا نمازگزارنی که در مواقع شرعی برای ادای فریضه واجب به مسجد می روند خودش همیشه منادی آرامش برای یک محله به شمار می آمده است. مسلما تجمیع انسان های مومن و چاره اندیشی آنها برای رفع مشکلات در اماکن امن و مطمئن مساجد به خودی خود منادی امنیت و آرامش است. پس نمی شود گفت که این طرز ایجاد امنیت توسط بسیج مساجد یک رویکرد جدید است. البته این را هم اضافه کنم که طبیعتا با تغییر شرایط زمان باید روی طرز نگاه مان تغییر ایجاد کنیم. مثلا اوایل انقلاب امنیت لازم وجود نداشت و بسیج نیروهای مردمی در مساجد به شکل حرکت های فیزیکی باعث ایجاد امنیت می شد. خب مسلما اکنون که شکر خدا امینت در جامعه ما به حد اکتفا وجود دارد، بیشتر باید روی کارهای فرهنگی دقت کنیم و همان طور که گفتم با جذب جوانان به مساجد مانع از روی آوری آنها به بزه اجتماعی شویم.


• در صحبت های تان به برنامه هایی اشاره کردید که می توانند بر یک جوان تاثیر گذار باشند این برنامه ها چه مواردی را در برمی گیرند؟
همان طور که گفتم نفس جذب یک جوان به محیط معنوی مسجد باعث حفظ او از بسیاری از معضلات اجتماعی می‌شود. بنابراین هر برنامه‌ای که بر طبق اصول و نظم خاصی توسط بسیج برای جوانان برگزار شود، می‌تواند مفید واقع شود. پس می‌توان گفت از کلاس‌های درسی گرفته‌ تا کلاس‌های ورزشی و... همگی می‌توانند در این حوزه موثر واقع شوند،‌ چه برسد به اینکه بسیج برنامه‌های عقیدتی و فرهنگی متنوعی نیز برای جوانان در نظر می‌گیرد. تشکیل کلاس‌های عقیدتی،‌ حلقه‌های صالحین،‌ ادعیه‌ها و مراسم مذهبی و فرهنگی گوناگون همگی از این جمله‌اند که هم اینک توسط بسیج در محیط معنوی مساجد اجرا می شوند. همین دعاهای متداول و مرسوم مانند زیارت عاشورا، دعای کمیل و مواردی از این دست را در نظر بگیرید، این مراسم مذهبی در محیط مقدس و معنوی مساجد به صورت عمومی برگزار می شوند و بیشترین تاثیر را بر جوانان می گذارند. این نکته ای است که نباید به راحتی از کنارش گذشت. البته این بین هر پایگاهی برنامه های خود را نیز دارد که من می توانم به انواع کلاس های ورزشی، کمک درسی، زبان، کامپوتر، مشاوره های تحصیلی و خانوادگی و... اشاره کنم که در پایگاه شهید عبدالهادی به صورت گسترده اجرا می شوند.
 

• شما تقریبا دو دهه مسئول پایگاه نمونه کشوری عبدالهادی بوده اید، این پایگاه در مسجد امام زمان(عج) چند جوان را جذب بسیج کرده است؟
آمار هم اکنون پایگاه ما چیزی در حدود دو هزار بسیجی است. در طی بیش از 30 سال فعالیت این پایگاه اگر میانگینی بگیریم رقم واقعا جالب توجی به دست می آید. مسجد ما در منطقه 17 تهران در یکی از محلات جنوبی واقع است که اغلب خانواده ها از اقشار کم درآمد به شمار می آیند. شما همین دوهزار جوان و نوجوان را در یک محله کوچک تصور کنید، اگر تصور کنیم همه آنها به بزه اجتماعی گرایش پیدا می کردند، چه اتفاقی می افتاد؟ اما اکنون ما دو هزار بسیجی داریم که هر کدام می توانند بر برادر، خواهر، دوستان یا حتی والدین شان تاثیر گذار باشند. نگاه من به مسجد و پایگاه مان مثل یک خانه و به بچه های بسیجی این پایگاه همانند فرزندان یک خانواده است. ما در واقع اینجا از محیط امن و معنوی مسجد برای تربیت فرزندان مان استفاده می کنیم تا فردا روز جامعه ای امن و آباد داشته باشیم.


•و حرف آخر
در آخر باز هم دوست دارم تاکیدی داشته باشم به نقش معنوی مساجد در تربیت جوانان صالحی که قرار است جامعه ما را بسازند و چه خوب است که خانواده ها به نقش محیط و تاثیرات روحی آن بر جوانان شان دقت داشته باشند. اما خوب اینجا خاطره ای را از فرمانده پیشین این پایگاه یعنی برادر شهیدم محرم علی مقدم تعریف کنم. یک روز تعداد زیادی از اهالی محله را جمع کرد و همگی برای تمیز کردن کوچه و خیابان بسیج شدند. این خاطره به خوبی نشان می دهد چطور بسیج از جایگاه مکان پذیرفته شده ای چون مسجد می تواند پیر و جوان و بی سواد و باسواد و کارمند و کارگر و دکتر و مهندس را در کنار هم حتی برای کارهای خدماتی چون نظافت کوچه و خیابان هماهنگ می کند، پس ما نباید به این راحتی از نقش کلیدی و البته پذیرفته شده مساجد عبور کنیم و همان طور که در انقلاب ما، بسیج مولود فرخنده مساجد و بچه های مسجدی به شمار می آید، بسیج از پایگاه امن مساجد می تواند در ایجاد امنیت فیزیکی، روحی، روانی و فرهنگی جامعه به واقع مفید و ارزنده عمل کند.

 پایان پیام/

کد خبر 77694

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha