خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: درحالی سفر یک هیئت عربستانی به عراق در راس یک هیئت 100 نفره از جمله 9 وزیر برای بررسی توسعه روابط همکاری بین دو طرف انجام گرفت که گروههای سیاسی نسبت به سفر این هیئت عربستانی به ریاست «ماجد القصبی» انتقادات تندی انجام دادند.
عربستان سعودی در روز اول این دیدار اعلام کرد که این کشور کمک مالی به ارزش یک میلیارد دلار به عراق اعطا کرده است و قرار است که سه کنسولگری جدید در عراق افتتاح کند.
در همین راستا، «ماجد القصبی» وزیر تجارت و سرمایه گذاری عربستان در گفتگوی مطبوعاتی گفته است که طرف عراقی 186 فرصت برای سرمایه گذاری عربستانی به منظور سرمایه گذاری در عراق ارایه کرده است.
تحلیلگران معتقدند که سفر این هیئت عراقی به عربستان را می تواند آغاز مرحله جدیدی از روابط بین ریاض – بغداد دانست. به طوری که القصبی معتقد است که انتقال از ساختار برنامه ریزی به سمت اجرایی انجام می گیرد.
همچنین برخی شرکت های عربستانی همچون «سابک»؛«معادن»، «اکواپاور» و «ارامکو»، طرح هایی را برخی فرصت های سرمایه ارایه دادند و بخش خصوصی نیز ایجاد «منطقه تجارت آزاد» در گذرگاه مرزی را مطرح کرد.
سفر این هیئت عربستانی برای ازسرگیری فعالیت های دومین دور شورای هماهنگی عربستانی – عراق در بغداد و فعالسازی نقش عربستان در مرحله سرمایه گذاری و بازسازی عراق و همکاری در زمینه های مختلف انجام گرفت.
نزدیکی عربستان و عراق در سال 2017 میلادی در دوره «حیدر العبادی» نخست وزیر پیشین عراق انجام گرفت، به طوری العبادی تلاش کرد تا در دوره خود به تنش زدایی در عرصه عربی و منطقه ای اقدام کند.
تحلیلگران براین باورند که سفر هیئت عربستانی به بغداد غافلگیرکننده نبوده است، چرا که عربستان بارها تلاش کرده است که بتواند از نفوذ ایران بکاهد، به همین دلیل کمک های مالی به این کشور را بهترین راه برای حضور بیشتر در عراق دیده است.
عربستان می خواهد علاوه برعرصه اقتصادی به تدریج در ستون های نظامی و امنیتی عراق نیز نفوذ کند؛ چرا که بغداد و تهران به دلیل همجواری در عرصه های اقتصادی و نظامی و امنیتی به یکدیگر کمک می کنند، به طوری که عراق در معاملات تجاری با ایران تصمیم گرفت که به دلیل تحریم آمریکایی با پول داخلی خود به تهران معامله تجاری داشته باشد.
همچون نفوذ ایران در میان گروههای سیاسی عراق باعث شده است تا ریاض بخواهد به بازسازی روابط دیپلماتیک خود بپردازد. به همین دلیل به افتتاح سه کنسولگری جدید در این کشور روی آورده است.
عربستان سالها پیش نیز کنسولگری خود را بازگشایی کرده بود، اما به دلیل دخالت در امور سیاسی عراق و اظهارات تند و اهانت آمیز سفیر این کشور درباره عراق باعث شد تا این کنسولگری دوباره بسته شود؛ اما مقامات سعودی که در وضعیت سیاسی نامطلوبی در عرصه بین الملل به سرمی برند؛ تلاش می کند تا با نزدیک شدن دوباره به عراق دو کار را انجام دهند، اولین دلیل خروج از انزوای سیاسی در عرصه بین الملل و دومین گام دور کردن عراق از ایران است.
برخی از تحلیلگران عرب معتقدند که عراق از بدنه عربی دور شده است و روابط با عربستان و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، این کشور را به بدنه عربی متصل می کند.
این درحالی است که سیاستمداران و دیپلمات های عراقی مخالف افتتاح کنسولگری عربستان در بغداد هستند، چرا که آنها معتقدند که عربستان، تروریسم را در عراق تغذیه می کند و حضور عربستان در این کشور فضای مناسبی برای پرورش و تغذیه تروریستها خواهد بود.
از این رو، شماری از سیاستمداران عراق براین باورند که تعامل و همکاری ریاض با بغداد تنها برای دور کردن ایران از عراق و تغذیه راحت تر تروریستها و دخالت در امور سیاسی این کشور انجام می گیرد.
نظر شما