جایگاه والای علمی« ابن هیثم»  ریشه در روش و منش اخلاقی او دارد

رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان با بیان اینکه ابن هیثم فقط یک دانشمند کم نظیر نیست بلکه ژرفای کار او جلب توجه می کند؛ گفت: جایگاه والای علمی او ریشه در روش و منش اخلاقی او دارد زیرا برای رسیدن به حقیقت دانش های فراوان را فرا و لقب «بطلمیوس ثانی» گرفت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، دکتر محمدعلی طاهر، رییس دانشگاه شهید باهنر، امروز(۲۸ فروردین)در همایش بین المللی «ابن هیثم و نور» با بیان اینکه ابن هیثم فقط یک دانشمند کم نظیر نیست بلکه عمق و ژرفای کار او جلب توجه می کند و از وی شخصیتی چند بعدی ارائه می دهد؛ گفت: کیفیت خاصی در نوشته های او وجود دارد و سبک بیانش نیز بی شبهه است.

 

 

وی با اشاره به اینکه ابن هیثم دانش های مختلف را کسب کرد و در تاریخ علم بشری مشهور است؛ افزود: در منابع لاتینی قرون وسطی هم از او یاد شده اما با وجود اهمیت و تکاملی که در علم دارد؛ زندگی اش در هاله ای از ابهام قرار دارد و اطلاعات دقیق و کارگشایی در این باره نداریم.

 

 

رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان ابن هیثم را پیشگام اهل تجربه قلمداد کرد و گفت: او در نظریات علمی خود به درستی از استقرا، قیاس و تمثیل استفاده می کرد و سه جنبه در شخصیت او شامل مقام علمی، روش علمی و نظریات اخلاقی قابل بررسی است.

 

 

وی ادامه داد: جایگاه والای علمی او ریشه در روش و منش اخلاقی او دارد زیرا برای رسیدن به حقیقت دانش های فراوان را فرا و لقب «بطلمیوس ثانی» گرفت؛ زندگی او آرام نبود بلکه بسیار دشوار بود به گونه ای که مجبور شد دو بار تظاهر به جنون کند تا جان خود را از دست خلفای جور نجات دهد؛ از خطاطی و کتابت امرار معاش می کرد و همین امر در سایه هوش سرشارش منجر به نگارش ۱۰۰اثر علمی شد اما نیمی از این آثار از بین رفته است.

 

 

طاهر گفت: ابن هیثم موفق به کشف قوانین شکست نور، رنگین کمان، خورشید گرفتگی، ماه گرفتگی و.. شد و اولین دانشمندی است که سرعت نور را در جهان محاسبه کرد؛ ۷۰۰ سال قبل از نیوتن به بررسی ویژگی های نور پرداخت؛ زندگی او در دوره طلایی علوم سپری و پدر روش علمی نوین شد.

 

 

وی در خصوص روش علمی ابن هیثم با بیان اینکه او با کمال تواضع و فروتنی در برابر آراء گذشتگان برخورد می کرد؛ نظریات اخلاقی ابن هیثم را هم اندیشه هایی نو خواند و اظهار داشت: او فضائل و رذائل را مورد بحث قرار داد و اخلاق را یکی  ازحالات روحی انسان می داند که آدمی کارهای خود را با آن به بهترین شکل انجام می دهد؛ انسان کامل را کسی می داند که فضیلتی از او فوت نشود و رذیلتی در او نباشد که او را زشت جلوه دهد.

 

 

رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان ادامه داد: ابن هیثم دستیابی به کمال انسانیت را بسیار دشوار اما امکان پذیر می داند؛ بر اساس نظریات او {انسان فضیلت محور} نهایت همت خود را صرف علوم حقیقی و واقعیت امور موجود می کند تا حقیقت آن را دریابد؛ مقاصد بالا را در نظر می گیرد و با دانشمندان همنشینی می کند.

 

 

وی در پایان اظهار داشت: او فهرستی ۲۰ گانه از فضائل اخلاقی ارائه می دهد و در مقابل آن ۲۰ رذیلت را قرار می دهد؛ نظام اخلاقی مد نظر او اخلاق فضیلت محور است.

کد خبر 781941

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha