خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛ سیل 12 فروردین خسارت های سنگیم در حوزه های چون زیرساخت ها، عمران، اقتصاد و منازل خانواده های سیل زده در مناطق وسیعی از استان لرستان برجای گذاشته است.
سیل نامهربان به رغم خسارت های گسترده در حوزه زیرساخت های استان، موجی از گروه های جهادی، طلاب، بسیج، ارتش، سپاه، نیروهای مردمی خودجوشن و هیئت های مذهبی را به راه انداختند که افراد زیادی فارغ از جایگاه اجتماعی و مقام و موقعیت و ثروت به یاری سیل زدگان شتافتند.
انسجام اجتماعی، حرکت عظیم اجتماع در امداد رسانی که پس از دوران دفاع مقدس برای اولین بار در کشور رخ داد و همگان را برای دفاع از هموطن متحد کرد.
یاری رساندن به سیل زدگان در فاز نخست با سیل مهربانی به خوبی انجام شد و امروز اما در فاز دوم پس از اسکان اضطراری نوبت به بازسازی و پاک کردن خرابی های ناشی از سیل و جایگزین شدن این خرابی ها با عمران و آبادانی رسیده است.
بازسازی منازل مردم، بازسازی زیرساخت های تخریب شده، راه ها، مدارس، دانشگاه ها وهمه خرابی های که در ساختی چند برجای ماند، نباید در چندین و چند سال جبران شود.
بیکاری ارمغان سیل
علاوه بر خانه مردم، سیل بخشی از اندک اشتغال و فرصت تولید استان را هم با خود برد و از پس بارش های سیلابی درد بیکاری استانی که خود از بیکاری می نالد بیشتر شد.
بنا بر گزارش های دریافتی بالغ بر 70 رصد واحدهای صنفی شهرستان پلدختر در سیل 12 فروردین لرستان دچار خسارت بالایی شده اند.
بیش از 260 میلیارد تومان برآورد اولیه خسارت سیل به صنعت و صنوف است در حالیکه بسیاری از مشاغل مرتبط و غیرمستقیم نیز به دلیل خسارت زیرساختها به نحوی تحت تاثیر قرار رگفته اند.
علی آشتاب، مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی لرستان، با تاکید بر ضرورت احیای اشتغال در مناطق سیل زده، گفت: تسهیلات بلاعوض و ارزان قیمت به آسیب دیدگان سیل پرداخت می شود.
وی با اشاره به اهمیت تامین معیشت مردم، افزود: در گام اول به همت وازارت کار، تا سقف 10 میلیارد ریال ضمات نامه برای تعاونی ها صادر خواهد شد.
آشتاب، بیان کرد: تلاش می شود بتوانیم تعاونی ها را تثبیت و در گام دوم تسهیلات را در اختیار طرح های نیمه تمام تعاونی های بالای 80 درصد قرار دهیم و اشتغال فوری منطقه ای ایجاد کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در قالب طرح امید تا سقف 500 میلیون ریال برای تأمین لوازم خانگی در اختیار سیل زدگان قرار میگیرد و هر فردی که درخواست بدهد، میتواند از این وام استفاده کند.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی لرستان، اظهار کرد: برآورد اولیه مجموع خسارات سیل به تعاونی های روستایی 12 استان کشور از سیل اخیر بیش از یک هزار میلیارد ریال است.
خسارت گسترده سیل به اراضی کشاورزی، باغات، زیربخش های دام، طیور و آبزی پروری لرستان
سیل ویرانگر دریایی از آب را بر روی مزارع و باغات مناطق سیل زده استان لرستان به حرکت درآورد و در ساعتی چند خسارت های زیادی در حوزه اراضی کشاورزی و باغات لرستان برجای گذاشته است.
براساس اداره کل جهاد کشاورزی لرستان، خسارت وارد شده به بخش کشاورزی استان، 920 میلیارد تومان برآورده شده است.
بیش از 500 ایستگاه پمپاژ، ابنیه فنی و خطوط انتقال بهرهبرداری از بین رفته که بر عملکرد 2500 هکتار از باغات که زیر پوشش این ایستگاهها هستند تأثیر منفی خواهد گذاشت.
خسارت وارد شده به باغات استان، بزرگترین انارستان کشور در زیرتنگ سیاب در بخش کوهنانی را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
علاوه بر آن، زیربخشهای دام، طیور و آبزیان در مناطق سیل زده استان لرستان خسارتی بالغ بر 420 میلیارد تومانی را متحمل شدهاند.
استان لرستان در بخش شیلات، رتبه اول استانهای غیرساحلی را به خود اختصاص داده که سیل اخیر این بخش را نیز در امان نگذاشته است. 50 هزار ماهی در سیلاب اخیر از بین رفتهاند و 421 مزرعه پرورش ماهی دچار خسارت شده و اشتغال مستقیم و غیرمستقیم هزار نفر از کارکنان این بخش، تحت تأثیر قرار گرفته است.
خسارت کم سابقه بخش گردشگری لرستان از سیل/بیش از 160 میلیار به زیرساخت های گردشگری لرستان خسارت وارد شد
استان لرستان به واسطه آب و هوای مساعد، آثار تاریخی کم نظیر، آبشارها، رودخانه ها و طبیعیت زیبا و بکر در ایام مختلف سال بویژه تعطیلات نوروزی میزبان خیل انبوه گردشگران نوروزی است.
امسال بارش های سیلابی از سوم فروردین ماه آغاز شد و بساط سفرهای نوروزی را برچید و خیل انبوهی از گردشگران را ناچار به تغییر مسیر مسافرت های نوروزی کرد.
قطارهای گردشگری لرستان به وسیله سیلاب متوقف شد و سیل با پیشی گرفتن از این قطارها به آثار باستانی و جاذبه های گردشگری بیشماری در استان لرستان آسیب زد.
سید امین قاسمی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خرم آباد، با اشاره به خسارت های گسترده سیل در استان لرستان، گفت: سیل 12 فروردین موجب تخریب پل های تاریخی در مسیر سیلاب شد.
وی افزود: در سیل اخیر پل های تاریخی استان چون پل دوره پهلوی کشکان و نیز پایه و طاق الحاقی دوره قاجار پل کشکان، پلهای گاومیشان، افرینه و پل گپ دچار آسیب شدهاند.
قاسمی، با بیان اینکه پل کشکان و پایه طالق الحاقی دوره قاجار پل کشکان در سیل اخیر تخریب شده اند، بیان کرد: همچنین قسمتی از ضلع غربی تپه قلعه فلکالافلاک ریزش کرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، اظهار کرد: سیل 160 میلیارد ریال به زیرساخت های گردشگری لرستان خسارت وارد کرد.
قاسمی، تاکید کرد: همچنین بیش از 80 درصد ظرفیت مراکز اقامتی لرستان بر اثر سیل خالی شد و موجب شد آمار اقامت نوروزی در لرستان 56 درصد کاهش یابد.
خسارت بی سابقه سیل به راه های ارتباطی شریانی و فرعی در استان لرستان
تخریب راه ها و قطع دو شهر پلدختر و معمولان در شهرستان پلدختر و صدها روستا، بخش و منطقه در شهرستان های پلدختر، چگنی، کوهدشت، نورآباد، رومشکان، خرم آباد، سلسله و دورود طی 24 ساعت تا چند هفته از دیگر ارمغان های سیل لرستان بود.
راه های ارتباطی اصلی و فرعی در استان لرستان در سیل اخیر بیشترین خسارت ها را متحمل شده اند و با قطع راه دسترسی مناطق شهری و روستایی سختی وصف ناپذیری بر مردم تحمیل شد.
مدیر کل راه و شهرسازی استان، گفت: در سیل 12 فروردین بالغ بر 2هزار کیلومتر جاده و 35هزار خانه در سیلاب غرق شد و خسارت جدید دید.
رضا خالقی، افزود: برآورد اولیه، ارزش خسارتهای وارد شده به این بخش، یکهزارو500میلیارد تومان است.
وی خاطرنشان کرد: صدها پل تخریب شده و 2 هزار کیلومتر راه اصلی فرعی و روستایی تخریب شد که سهم راههای روستایی بیش از 600 کیلومتر است.
مدیر کل راه و شهرسازی استان، اظهار کرد: همچنین 35 هزار واحد مسکونی استان در اثر سیل دچار آسیب شدهاند که 12 هزار و 480 مورد از این آسیبها مربوط به معمولان و پلدختر است.
خسارت سیل به بیش از چهل مسجد و بقعه متبرکه استان لرستان
«مسلم رضایی پور»، افزود: سیل 12 فروردین به دلیل گستردگی در همه شهرستان های استان، خسارت های زیادی در حوزه زیرساخت ها، راه ها و ساختمان ها به همراه داشته است.
معاون بهره برداری اداره کل اوقاف و امور خیریه لرستان، با بیان اینکه برآورد دقیق میزان خسارت سیل به مساجد و بقاع متبرکه استان در دست اقدام است، اظهار داشت: بنا بر برآورد اولیه خسارت سیل لرستان برای مساجد، بقاع متبرکه و موقوفات استان بالغ بر 300 میلیارد ریال بوده است.
وی با اشاره به اینکه اینکه بیشترین تخریب ها، در مساجد روستاهای مسیر رودخانه کشکان واقع در شهرستان پلدختر رخ داده است، بیان کرد: بیش از چهل مسجد و بقعه متبرکه استان لرستان در سیل 12 فروردین خسارت دیده اند.
رضایی پور، ادامه داد: این اماکن شامل 10باب بقعه متبرکه، 26 باب مسجد و 6 باب حسینیه در سطح استان است که به صورت های مختلف از آب گرفتگی تا تخریب کامل خسارت دیده اند.
وی با اشاره به خسارت های سیل به مساجد بین راهی در مناطق سیل زده استان، تصریح کرد: مسجد بین راهی روستای طالقان بخش زاغه در مجاورت جاده اصلی خرم آباد - بروجرد تخریب شده است.
معاون بهره برداری اداره کل اوقاف و امور خیریه لرستان، اظهار کرد: خسارت به بقاع متبرکه و مساجد شامل آب گرفتگی تا تخریب کامل بوده است، که بیشترین این تخریب ها در مناطق جنوبی استان شامل روستاها و مسیر رودخانه کشکان و شهرستان پلدختر است.
تشکیل قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیل زده استان
«سید موسی خادمی»، استاندار لرستان، از برنامه ریزی دولت برای جیران خسارت های ناشی از سیل خبر و داد و افزود: جهت تسریع در بازسای مناطق سیل زده و ایجاد رویه مناسب هم اکنون کمیته های قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیل زده استان با انتصاب هشت دبیر تشکیل شده است.
وی افزود: در این احکام احمد مرادپور معاون امور عمرانی استانداری به عنوان دبیر کمیته بازسازی و نوسازی و جانشین استاندار در قرارگاه،محمد موحد پور سرپرست معاونت توسعه مدیریت به عنوان دبیر کمیته برآورد، تخصیص و تعیین خسارات، بهرام رشیدی نیا مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل استانداری به عنوان دبیر کمیته تبلیغات، اطلاع رسانی و فرهنگی و گودرز امیری معاون امور اقتصادی به عنوان دبیر کمیته پیگیری مصوبات انتخاب شده اند.
خادمی، اظهار داشت: قاسم ولی زاده سرپرست معاونت سیاسی به عنوان دبیر کمیته امور اجتماعی،بهداشتی و مشارکت های مردمی، قدرت ولدی مدیرکل بازرسی به عنوان دبیر کمیته نظارت و بازرسی، کامبیز پورسیف مدیرکل فنآوری اطلاعات به عنوان دبیر کمیته فنآوری اطلاعات وغلامرضا آقامیرزایی مدیرکل مدیریت بحران به عنوان مسئول دبیرخانه قرارگاه معرفی شده اند.
مردم انتظار دارند، چهره شهر با یاری و حمایت مسئولان در ارائه به موقع تسهیلات، کمک های مالی و زمین های جایگزین و جانمایی صحیح به سرعت به شکل قبل از سیل بازگشته و مردم بهت زده از سیل به زودی رنگ آرامش را باز یابند.
نظر شما