گام های عملی تهران و آنکارا برای مبادلات ۳۰ میلیارد دلاری

تهران و آنکارا افزایش حجم مبادلات تجاری به ۳۰ میلیارد دلار را به عنوان افق پیش روی خود ترسیم کرده اند که در این زمینه شاهد انجام توافقات در حوزه حمل و نقل هوایی و ریلی و بی اثر کردن تحریم های آمریکا در قالب همکاری در حوزه فناوری اطلاعات هستیم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و ترکیه به عنوان دو کشور همسایه در سال های متمادی توسعه مبادلات تجاری و اقتصادی را در کنار تعاملات سیاسی دنبال می کنند. این دو کشور حتی با وجود تحریم های آمریکا اما همچنان بر توسعه مناسبات اقتصادی تاکید دارند تا جایی که رسیدن به حجم مبادلات 30 میلیارد دلار در سال را به عنوان افق پیش روی خود ترسیم کرده اند و در این زمینه گفتگوها و مذاکرات بسیاری میان مقامات دو کشور انجام شده یا در حال انجام است.

 

بنابراین گزارش دو کشور از آنجا که توسعه روابط نیازمند گسترش مبادلات بانکی است از این رو هماهنگی های بسیاری را در این زمینه انجام داده اند و زمینه تجارت با ارزهای ملی را برای تسهیل مبادلات تجاری ایجاد کرده اند. حالا در ادامه تلاش های تهران و آنکارا برای رسیدن به سقف مبادلات تجاری 30 میلیارد دلاری در سال معاون وزیر راه و شهرسازی از توافق برای رفع محدودیت شرکت های هواپیمایی ایرانی در فرودگاه های ترکیه و از توافق با طرف ترکیه ای در حوزه حمل ونقل هوایی خبر داده است.

 

وزارت راه و شهرسازی به نقل از «شهرام آدم نژاد» در این زمینه آورده است: «قرار بر این شد محدودیت‌هایی که در این حوزه وجود دارد با همکاری ترک‌ها برداشته شود.  یکی از این محدودیت‌ها مشکلات مربوط به حضور دفاتر شرکت‌های ایرانی در فرودگاه‌ جدید (استانبول) ترکیه بود که مقرر شد با پیگیری مستمر به زودی برطرف شود. یکی دیگر با اشاره به مشکلات مالی ایرلاین‌های داخلی در فرودگاه‌های ترکیه است. در این راستا هر دو طرف به یکدیگر بدهی‌هایی دارند که ابهاماتی در این زمینه به وجود آمده است.»

توافق با ترکیه برای رفع 2 محدودیت بزرگ ایرلاین‌های ایرانی

وی با اشاره به این که ایرلاین‌های ایرانی به فرودگاه‌های ترکیه  بدهکارند و در مقابل نیز ایرلاین‌های ترک به فرودگاه های ایرانی بدهکار هستند، تصریح کرد: «بر اساس توافق صورت گرفته با طرف ترک این مشکل با تهاتر بدهی ها برطرف می شود.»

 

معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی همچنین از توافق با ترکیه برای تحویل سوخت به ایرلاین‌های ایرانی در فرودگاه‌های این کشور خبر داد و افزود: «قرار بر این شده است که طرف ترک‌ جمع‌بندی  نظرات خود را به ما اعلام کنند.»

 

این در حالی است که در راستای توسعه بخش حمل و نقلی کشور درحوزه ریلی برای ترانزیت بین آسیای میانه و اروپا تفاهماتی انجام و مقرر شد خط مسافری ریلی بین ایران و آنکارا ایجاد شود. وزیر راه و شهرسازی این مطلب را در هشتمین اجلاس کمیسیون حمل و نقل ایران و ترکیه که روز گذشته (دوشنبه 9 اردیبهشت) برگزار شد بیان کرد.

«محمد اسلامی» تاکید کرده است: «تفاهم اساسی و تسهیل راهبردی برای تعاملات گسترده ایران و ترکیه باید به عنوان پل اتصال آسیا و اروپا وجود داشته باشد. احیای ظرفیت‌ها و گسترش آنها با اتصال خطوط ریلی جدید جزو تفاهم‌های اساسی دو کشور بوده که با تشکیل کمیته راه آهن دو کشور در آینده نزدیک گسترش می یابد. توسعه حمل و نقل دریایی، بندری و همچنین افزایش تبادلات در حوزه‌های هوایی و هوانوردی از دیگر برنامه‌هایی بوده که بر روی آنها تفاهم‌های مختلفی صورت گرفت

 

این در حالی است که  در حاشیه اجلاس دو جانبه راه آهن ایران و ترکیه که هشتم اردیبهشت برگزار شد نیزراه آهن کشورمان اعلام کرده که قرار است تفاهم‌نامه‌ای با شرکت‌های سازنده برای افزایش حمل بار از ۵۰۰ هزار تن به یک میلیون تن در مسیر ایران و ترکیه امضا شود.

 

بنابرگزارش شبستان علاوه بر بخش های حمل و نقلی و تلاش آنها در راستای تحقق اهداف ترسیم شده مبادلات تجاری قرار است ایران و ترکیه برای بی اثر کردن تحریم های آمریکا در آینده نزدیک در حوزه فناوری اطلاعات همکاری هایی داشته باشند. در همین رابطه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات  کشورمان روز گذشته (9 اردیبهشت) دیداری با «محمت جاهد توران»، وزیر حمل‌ و نقل و زیرساخت ترکیه داشت.

 

روابط عمومی وزارت ارتباطات در این باره به نقل از «محمدجواد آذری جهرمی» آورده است: «ظرفیت‌های بالقوه زیادی در حوزه همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه با ترکیه در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات داریم. ما روابط سازنده‌ای با دولت ترکیه داریم که هیچ‌گاه تحریم‌ها بر این روابط تأثیر نگذاشته است. در حوزه ترانزیت اطلاعات، از شرق به غرب و از جنوب به شمال روابط ایران و ترکیه رو به گسترش است. در حوزه امنیت ساییری هم توافقات و همکاری‌های بسیاری خوبی با یکدیگر داریم.»

وی ادامه داده است: «امروز به دنبال این هستیم که ارتباطات خود در حوزه فناوری اطلاعات را توسعه دهیم.در همین راستا دعوت کردیم از شرکت‌های استارتاپی که حضور فعالی در نمایشگاه الکامپ تهران داشته باشند که آقای وزیر و همکاران ایشان دعوت ما را پذیرفتند. همچنین به‌صورت متقابل ما هم در ترکیه حضور فعالانه‌ای در نمایشگاه های این کشور خواهیم داشت اما مهم‌ترین موضوعی که امروز به آن پرداختیم بحث یک پیمان چهارجانبه‌ای است که بین ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان و روسیه برای توسعه بازار فناوری ارتباطات در حال پیگیری است. پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته‌ایم و این دیدار باعث شد که برخی موانعی که پیش رو بود برداشته شود.»

 

وزیر جوان کابینه تأکید کرده است: «حتماً در آینده نزدیک از توسعه روابط ایران و ترکیه در حوزه فناوری اطلاعات که زمینه‌ساز رشد توریسم گردشگری و سلامت و حمل‌ونقل و بسیاری از موضوعات مرتبط با زیرساخت‌های فناوری اطلاعات خواهد بود، بیشتر خواهیم شنید.»

 

در ادامه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به سؤال خبرنگاری در ارتباط با تفاهم صورت گرفته میان ایران و ترکیه برای بی‌اثر کردن تحریم اینترنت گفته است: «ما در تجربه تحریم‌های قبلی، آنجایی در ارتباطات بین‌المللی با مشکل مواجه شدیم که با شرکت‌های محدودی ارتباط  برقرار کردیم و وقتی با این شرکت‌ها با مشکلات مالی مواجه شدیم ارتباطات ما دچار محدودیت شد و بر همین اساس شاهد یک سری اختلالات در شبکه بین‌المللی کشور بودیم.»

 

 وی افزوده است: «البته همان زمان هم ما با شرکت‌های ترکیه‌ای دچار مشکل نشدیم چراکه آن‌ها در هر شرایطی ما را همراهی کرده‌اند. اما سیاست ما برای بی‌اثر کردن تهدیدی که برای تحریم اینترنت مطرح شد این بود که با کشورهای همسایه ازجمله ترکیه ارتباطات اینترنتی خودمان را به‌صورت مستقیم برقرار کنیم و در همین راستا ارتباط میان شبکه ایران و ترکیه به‌صورت مستقیم برقرار شد. معنای آن این است که دیگر تحریم‌های یک‌جانبه یک کشور نمی‌تواند بر روابط دیتای ما و ترکیه اثری داشته باشد.»

 

به نظر می رسد با عزمی که از سوی مقامات دو کشور به ویژه در حوزه های اقتصادی شاهد هستیم و در کنار تلاش های دیپلماتیک رسیدن به افق مبادلات 30 میلیارد دلاری در سال نه تنها غیرممکن نباشد بلکه شاهد حجم مبادلات تجاری بیشتر از این میزان خواهیم بود./

 

کد خبر 785247

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha