«مهدی مطهرنیا» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص تشکیل ائتلاف میان ایران، قطر، عراق، سوریه و ترکیه گفت: سخن از ائتلاف های منطقه ای بر روی کاغذ در بیان آن ها برای تاثیرگذاری بر روندهای موجود همواره مطرح بوده است.
کارشناس سیاست خارجی با بیان این که این آرزوی دیرینه وجود داشته که کشورهای منطقه به جای تنش با یکیدیگر به همگرایی روی آورند، افزود: آن ها آرزو داشته اند که در پرتو این همگرایی به هم افزایی قدرت در داخل منطقه دست یابند.
وی یادآور شد: آرزوی ایجاد ائتلاف نه تنها در بین کشورها که در ودحدت میان فرقه های گوناگون دینی به ویژهه شیعه و اهل سنت هم مطرح بوده و سازمان های عریض و طویل در ایران و کشورهای متفاوت برای ایجاد این وحدت و همگرایی با هزینه های بسیار زیاد شکل گرفته است.
مطهرنیا اکو را نمونه ایی از آن پیوندهای همگرایانه در حوزه اقتصاد دانست که میل دارد به همگرایی در ابعاد گوناگون دست یابد و اظهارداشت: اما تجربه چندین دهه گذشته نشان داده است که پیوند بین این کشورها چندان از جهت گیری های عمل گرایانه برخوردار نیست.
استاد دانشگاه نمونه دیگر ائتلاف میان کشورهای منطقه که از عمل گرایانه موفق نبوده است را شورای همکاری خلیج فارس عنوان کرد و گفت: اگرچه این شورا شکل گرفت و پا برجا ماند اما در عمل در بسیاری از اوقات نمی تواند نمایانگر یک همگرایی حقیقی برای مدیریت امور واقع باشد.
وی نتیجه گیری کرد که به نظر می رسد ائتلاف ایران، عراق قطر، سوریه و ترکیه یک جهت گیری موسمی باشد بیش از آن که از وجوه فعالانه برخوردار شود.
مطهرنیا تشکیل ائتلاف این پنج کشور را دارای چالش های جدی دانست و عنوان کرد: هرگاه هر یک از این کشورها در درون منطقه یا نظام بین الملل با مسائلی از کنشرگران دیگر روبرو شوند برای ایجاد یک فضای موازی در حوزه سیاسی به جهت گیری های همگرایانه با یکدیگر علیه جریان متقابل تمایل نشان می دهند.
کارشناس سیاست خارجی با تاکید براین نکته که ائتلاف ایران، سوریه، ترکیه، عراق و قطر در درون خود با اصطکاک های بسیار بالایی روبرو است، گفت: این ائتلاف شکل دهی یک نظم جدید را مختل می کند لذا اگر چه این امکان وجود دارد ولی کمتر می توان آن را محتمل دانست .
یادآور می شود، سال گذشته برخی منابع رسانه ای در عراق از پیشنهاد قطر به مقامات عراقی برای تشکیل یک ائتلاف پنج جانبه با حضور این دو کشور و ایران، ترکیه و سوریه خبر دادند و ایران نیز از این پیشنهاد استقبال کرد. اما تاکنون در محافل رسمی و رسانه ای راجع به آخرین تحولات آن خبری منتشر نشده است./
نظر شما