به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، چندی پیش مدیرعامل پست بانک در همایش مدیران پست بانک با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و معاون بانک، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد خبر داده بود که این بانک برای تبدیل شدن به نخستین بانک مجازی کشورهدفگذاری کرده است.
«بهزاد شیری» در این همایش گفته بود که «در یک ماه گذشته فعالیتهای متعددی انجام گرفت که از جمله آنها میتوان به شفاف سازی آمارها و اطلاعات بانک به منظور ایجاد شفافیت اشاره داشت. همچنین بررسی وضعیت بانکداری الکترونیک، بخش ریسک و اعتبارات با هدف افزایش خدمات و رونق تولید صورت پذیرفت. افزایش تعامل با بانک مرکزی برای دریافت امتیاز برای بانکداری روستایی مهم ترین دستور کار پست بانک ایران در سال ۹۸ است. ایجاد بانکداری دیجیتال با تعامل وزارت ارتباطات از اهداف خواهد بود؛ همچنین پیگیری بخش psp روستایی از بانک مرکزی یکی از مسائل مورد توجه است.»
دسترسی 24 ساعته (درهرزمان و هرمکان)، سهولت دسترسی، سرعت و امنیت از جمله مزیت های بانکداری مجازی است. این سبک از بانکداری با هدف استفاده از فناوریهای پیشرفته نرم افزاری و سخت افزاری مبتنی بر شبکه و مخابرات برای تبادل منابع و اطلاعات مالی مشتریان به صورت الکترونیکی است که می تواند باعث حذف نیاز به حضور فیزیکی مشتری در شعب بانک ها شود. استفاده از سامانه های رایانه ای متمرکز، عدم محدودیت زمانی و مکانی جهت انجام عملیات بانکی، امنیت بالا و قابلیت پیگیری عملیات بانکی و افزایش سرعت و کارایی، ویژگیهایی است که ضرورت تاسیس بانک های مجازی در دنیای کنونی را اجتناب ناپذیر می کنند.
پس از ترسیم اهداف پست بانک برای حرکت به سمت بانکداری مجازی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرده بود که بر اساس مجوز هیئت دولت انتطار میرود با توجه به نظر مساعد رییس کل بانک مرکزی مجوز PSP پست بانک محقق شود.
«محمد جواد آذری جهرمی» در این باره در همایش مدیران پست بانک که یازدهم اردیبهشت برگزاری شد با اشاره به لزوم حرکت پست بانک در توسعه حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات گفته بود: «پست بانک باید نقش مهمی در حوزه تامین مالی شرکتهای نیازمند منابع مالی در حوزه فناوری اطلاعات داشته باشد، اما در گام اول وزارت اقتصاد باید نسبت به رفع محدودیت سرمایه گذاری بانکها در صندوق های سرمایه گذاری اقدام کند تا شتاب زنجیره سرمایه گذاری خطر پذیر افزایش یابد.»
وی با اشاره به خدمات بانکداری الکترونیک در روستاها اضافه کرده بود: «با اقدامات مناسب پست بانک خدمات بانکداری الکترونیک به روستاها رفت و حجم تردد به مناطق شهری برای دسترسی به خدمات بانکی کاهش یافت که پروژه مهم و ملی بود و در سال گذشته ۲۲۵۰ روستا به خدمات بانکداری الکترونیک با خوپرداز مجهز شد که البته هزینه پرستاری آن اقتصادی نیست. بر همین اساس شبکه کارتخوان و خودپردازهای غیر نقد (CASHLESS) پست بانک باید با شدت بیشتر و به صورت جدی در دستور کار قرار گیرد. این موضوع با مجوز PSP روستایی محقق میشود که با توجه به رفع انحصار مجوز شرکت های پرداخت الکترونیک بر اساس مجوز هیات دولت انتطار می رود با توجه به نظر مساعد رییس کل بانک مرکزی، مجوز PSP پست بانک محقق شود.»
حالا در اولین گام برای تبدیل پست بانک به نخستین بانک مجازی کشور مدیرعامل آن اعلام کرده که با توجه به نظر مساعد رییس کل بانک مرکزی و پیگیری وزیر ارتباطات، انتظار میرود به زودی مجوز PSP روستایی پست بانک صادر شود.
شیری در این باره به ایبنا گفته است: «یکی از مهم ترین ماموریتهای پست بانک ارائه خدمات بانکی در مناطق روستایی و کمتر برخوردار کشور است که در همین راستا با حمایت و سرمایه گذاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال گذشته بالغ بر ۱۲۵۰ دستگاه خودپرداز خریداری و در این مناطق نصب شد. با توجه به سیاست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و رسالت پست بانک ایران، ارائه خدمات مناسب بانکی در روستاها در دستور کار قرار گرفته و درآمدزایی از طریق ارائه خدمت مسئله اصلی نیست؛ امیدواریم تا با حمایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال جاری بتوانیم در حوزه توسعه خدمات بانکداری الکترونیک در روستاها و خرید تجهیزات جدید اقدام کنیم تا روستاییان و ساکنان مناطق کمتر برخودار بتوانند از خدمات بانکی بهتری برخودار شوند و تردد برای دریافت خدمات بانکی به شهر کاهش پیدا کند.»
وی در خصوص مجوز PSP روستایی گفته است: «موضوع مجوز PSP روستایی برای پست بانک ایران در حوزه افزایش خدمت رسانی به مناطق روستایی به عنوان رسالت اصلی بانک یک بحث کلیدی به شمار میرود که با توجه به رفع انحصار از بخش PSP در هیئت وزیران و پیگیری وزیر ارتباطات، رییس کل بانک مرکزی نسبت به صدور مجوز PSP روستایی پست بانک نظر مساعد داشتند و پست بانک در حال پیگیری برای دریافت مجوز PSP برای ارائه خدمات مطلوب پرداخت الکترونیک و بانکداری الکترونیکی است تا بانک مرکزی بتواند با تعامل زمینه سهولت ساکنان مناطق محروم در حوزه بانکی را فراهم سازد.»
یادآور می شود: خدمات پرداخت (PSP) عبارت است از فراهم ساختن سخت افزار، نرم افزار و تجهیزات مورد نیاز برای ایجاد شبکه به نحوی که پردازش تراکنش پرداخت دارنده کارت به پذیرنده را میسر میسازد. لازم به ذکر است در ارایه خدمات پرداخت چندین نهاد و مؤسسه مشارکت دارند:
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران: به عنوان نهاد قانونی و حاکمیتی ارایه کننده مجوز PSP به شرکتهای متقاضی واجد شرایط.
شرکت شاپرک: به عنوان نهاد ناظر بر امور مربوط به ارایه دهندگان خدمات پرداخت با الگوی کسب و کار مشخص.
بانک: کلیه بانکها و مؤسسات اعتباری عضو شبکه شاپرک.
بانک صادر کننده (Issuer Bank): بانکی است که کارت بانکی را طبق مقررات و ضوابط بانک مرکزی برای مشتریان خود صادر میکند.
بانک پذیرنده (Acquiring Bank): بانکی است که حساب پذیرنده به منظور واریز وجوه مربوط به داد و ستدهای کارتهای بانکی نزد آن مفتوح است.
پذیرنده (Merchant): شخص حقیقی یا حقوقی است که با پذیرش کارت بانکی و با استفاده از ابزار پذیرش نسبت به فروش کالا یا ارایه خدمات به دارندگان کارت اقدام مینماید.
دارنده کارت (Card Holder): شخصی حقیقی است که کارت بانکی توسط بانک به نام وی صادر شده باشد./
نظر شما