«غلامرضا شاهمیوه» در گفت وگو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم «تبدیل کردن مساجد به پایگاه فعالیت های قرآنی»، اظهار کرد: برای آنکه متوجه شویم که نقش مساجد در ساختارهای قرآنی جامعه چقدر است، باید فعالیت های قرآنی مساجد در دوران قبل و بعد از انقلاب مورد مقایسه قرار گیرد.
این استاد و داوری بین المللی قرآن کریم تصریح کرد: قبل از انقلاب اسلامی، مساجد تنها مکانی بودند که جلسات مذهبی اعم از سخنرانی، جلسات آموزش و تلاوت قرآن را برای افراد علاقه مند برگزار می کردند، در واقع ماوا و پایگاه اقشار مذهبی برای شرکت در برنامه های قرآنی همین مساجد بودند.
وی اضافه کرد: اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به دلیل گرایش مذهبی جامعه، موسسات و مراکز بسیاری برای انجام فعالیت های قرآنی ایجاد شد، به گونه ای که در حال حاضر مسابقات قرآن کریم در سالن های بزرگ و یا جلسات تعلیم و تعلم قرآن در موسسات و یا حتی در منازل بزگرار می شود و همین زمینه ای برای کمرنگ شدن جایگاه مساجد در انجام فعالیت های قرآنی شد.
شاهمیوه عدم همراهی برخی از روحانیون و ائمه جماعات با فعالیت جوانان در مساجد را از دیگر دلایل بروز این نقیصه دانست و گفت: متاسفانه، برخی از ائمه جماعات به دلیل اختیاراتی که در مسجد دارند، تنها به برپایی نماز جماعت بسنده می کنند و به انجام برنامه های جانبی و تبلیغی اقبالی نشان نمی دهند و این خود دلیلی بر کمرنگ شدن فعالیت های قرآنی در مساجد شده است.
این قاری بینالمللی بها ندادن به فعالان و علاقهمندان قرآنی را عامل دیگر کمرنگ شدن حضور آنها در مساجد دانست و بیان کرد: در برخی مواقع دیده می شود که در مساجد، فعالیت های ورزشی، فرهنگی، عکاسی و کلاسهای خوشنویسی برگزار می شود، ولی آن مسجد در زمینه قرآنی هیچ برنامه ای ندارد، این موارد نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و مدون است. مساجد به دلیل جایگاه خاصشان، باید فعالیت های قرآنی را در اولویت قرار دهند.
این کارشناس بین المللی قرآن کریم با اشاره به اینکه فعالیت های فرهنگی در مساجد نباید به شکل جزیره ای باشد، ادامه داد: لازم است نهادهای مرتبط همچون مرکز رسیدگی به امور مساجد، برای فعالیت های قرآنی مساجد یک برنامه مدون چندین ساله تهیه و تدوین کند. همان گونه که منشور توسعه فعالیت های قرآنی برای دستیابی در یک بازه زمانی تهیه و اجرا شده است.
شاهمیوه بر لزوم بررسی کارشناسانه برای یافتن ضعف ها و کاستی های موجود در این زمینه تاکید کرد و گفت: کسانی که مسئول فعالیت های قرآنی در مساجد می شوند، باید به لحاظ برخورد، شخصیت اجتماعی و روانشناسی برخورد مناسبی با جوانان داشته باشند، ضمن اینکه فراهم کردن بستر فعالیت جوانان در برنامه ریزی ها، راهکاری مناسب برای پررنگ شدن فعالیت های قرآنی در مساجد است.
این داور مسابقات بین المللی قرآن کریم با بیان اینکه اهتمام مساجد به فعالیت های قرآنی نتایج قابل توجه ای به همراه دارد، خاطرنشان کرد: شاکله اصلی برنامه های قرآنی که از ثمرات آن در حال حاضر استفاده می شود، به چند دهه قبل که این فعالیت ها در مساجد انجام می شد، برمی گردد. بنابراین، اکنون هم اگر برنامه های قرآنی مساجد تقویت و حضور استادان قرآنی در مساجد پررنگ شود، می تواند پشتوانه ای برای آینده شود. بسیاری از استادان قرآنی برجسته ای که امروز مشغول به تدریس هستند، در گذشته در مساجد فعالیت قرآنی داشته اند.
نظر شما