آیت الله مصطفی ابراهیمی، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در یاسوج به سوره مبارکه نساء اشاره و اظهار داشت: خداوند متعال همه انسان ها را به پروا، تقوا و پرهیز از مخالفت با دستورات و فرمان های الهی فرا می خواند.
عضو مجمع عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: خداوند دلیل آن را چند جهت بیان می کند، نخست اینکه خداوند متعال آفریدگار شماست و دوم اینکه خدای منان پروردگار شماست.
وی با بیان اینکه خداوند آفریدن و پروراندن را نسبت به ما و همه موجودات انجام داده، اضافه کرد: از جهت سوم خدا همه ما را از یک گوهر و یک حقیقت آفرید، با همه تفاوت های ظاهری که وجود دارد، اما گوهر و حقیقت ما یک چیز است که در آفرینش زیک گوهریم.
انسان هیچ امتیازی را نباید برای خود نسبت به دیگر هم نوعش قائل باشد
آیت الله ابراهیمی ادامه داد: این در حقیقت فراخواندن همه انسان ها به وحدت و نعمت بزرگی که خداوند متعال به انسان ها داده که با همه کثرت ها از نظر افراد و نفرات گوهر ما یگانه است.
عضو مجمع عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به آیه 1 سوره نساء «يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ»، یادآور شد: عامل مهم برای وحدت و اتحاد همین است که بشر بداند و بفهمد که از نظر ذاتی و انسانی هیچ تفاوتی از همدیگر ندارند.
وی با اشاره به اینکه انسان هیچ مطالبه، تبعیض و امتیازی را نباید برای خودش نسبت به دیگر بنی نوعش قائل باشد، اذعان کرد: آپارتاید و تبعیض نژادی و هر گونه تبعیض ها که بخواهد انسانی نسبت به انسان دیگر تلف کند و خواهان آن باشد، با این منطق مردود است.
آیت الله ابراهیمی تاکید کرد: قرآن این حقیقت را بیان می فرماید که همه شما از یک گوهر هستید و این دلیل دیگر است که تقوای الهی را رعایت، تجاوز به هم نکنید و نسبت به یکدیگر زیاده خواهی نداشته باشید.
عضو مجمع عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با ذکر این سوال که این زیاده خواهی به چه دلیل است و چه امتیازی تو نسبت به دیگری که انسان است و از نوع توست دارد؟، گفت: مگر امتیازات اکتسابی که قرآن کریم در مواردی از آیات بیان فرموده که آن هم جنبه های معنوی و انسانی دارد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین در این جهت که خداوند متعال به ما نعمت وجود داد و مربوط به خدا هستیم و به یک مقصدی روان و معادی در پیش داریم، اینها اقتضاء می کنند که از خدا پروا داشته باشید و نسبت به مخالفت با دستورات خدا پرهیز کنید و از طرفی در این گوهر وجود یک حقیقت است و آن اینکه، همه انسان ها «من نفس خلقکم واحده» هستند.
زن و مرد مکمل یکدیگر و به هم نیازمند هستند
آیت الله ابراهیمی گفت: نعمت چهارم (وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا) این خدا که پروردگار شماست و همه نیازهای شما را در جهت رسیدن به هدف تامین می کند، از همین نفس، گوهر و حقیقت واحده زوج خود را انتخاب می کنید.خداوند موجودی که هم جنس انسان و هم سنخ اوست، او را جفت انسان قرار داد.
این استاد حوزه علمیه یادآور شد: این نعمت دیگری است که خداوند اشاره می کند یک نیاز برای انسان و آن نیاز به همسر است که هم مرد نیاز به زن و هم زن نیاز به مرد دارد.
وی با اشاره به اینکه در روایات داریم از همان گلی که بدن آدم ساخته شد، از همان گل بدن زن و حوا نیز آفریده شد، اضافه کرد: روح هم یک حقیقت است، بنابراین حقیقت انسان (جسم، جان، بدن و روح) یک حقیقت است و چه زن و چه مرد از این حقیقت واحد برخوردار هستند، ضمن اینکه از یک تفاوت های نیز برخوردار هستند.
آیت الله ابراهیمی خاطرنشان کرد: این هنرنمایی و قدرت خداست و در عین حال این لطف، محبت و عنایت خداوند متعال نسبت به بشریت است.
عضو مجمع عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه باید تقوا و پروای الهی را داشته باشیم و نسبت به حریم یکدیگر تجاوز نکنیم، ادامه داد: باید قائد به تبعیض و امتیاز نباشید، زن و مرد نسبت به هم باید وظایف و حقوق یکدیگر را انجام دهند.
وی ضمن تاکید بر اینکه خداوند از سر حکمت تفاوت هایی قرار داده که این تفاوت ها اقتضاء می کند هریک از زن و مرد وظیفه خاص خود را انجام دهند، اضافه کرد: هیچ یک وظیفه خود را به دیگری موکول نکند و از انجام وظایف خود سرباز نزند.
انسان مومن باید پروا داشته باشد
آیت الله ابراهیمی با بیان اینکه خداوند به نعمت پنجم اشاره می کند «وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا» خداوند از همین جفت آدم و حوا این همه انسان ها را در طول تاریخ بشر در روی کره زمین منتشر کرد، گفت: اقتضا می کند که انسان در برابر این لطف بزرگ خداوند پروا داشته، ادب را رعایت و فرمانبری کند و در مقابل خداوند جسور، گستاخ و بی پروا نباشد.
عضو مجمع عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: این آیه به تنهایی مانند بسیاری از آیات ظرفیت تبدیل شدن به یک کتاب را دارد.
وی ضمن تاکید بر اینکه خداوند در بیان دیگر امر به تقوا می کند «اتقولله»، ابراز داشت: کمتر آیه ای ما در قرآن داریم که در یک آیه دوبار «اتقوالله» آمده باشد.
آیت الله ابراهیمی با اشاره به اینکه امر به تقوا در آیات فراوان قرآن آمده، تاکید کرد: هرچند در ابتدای آیه فرمود «یا ایها الناس اتقو ربکم» و در در ادامه می فرماید «اتقوالله» این خدایی که این همه نعمت ها را داده زیبنده است که تاکید کنیم نسبت به خدا پروا داشته باشید.
عضو مجمع عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه همه صفات جمالیه و جلالیه خدا یک جا در یک کلمه خلاصه می شود و آن کلمه «الله» است، ادامه داد: خداوند این الطاف را در اختیار ما گذاشته اما باید از «الله» پروا داشته باشیم.
وی ضمن تاکید بر اینکه خداوند این نعمت ها و الطاف را بی حساب در اختیار بشر قرار نداده، اضافه کرد: ما در برابر الله قرار داریم، خدایی که این همه به او علاقه داریم باید از او پروا داشته باشیم.
آیت الله ابراهیمی یادآور شد: یکی از سفارش های پیامبر در ماه مبارک رمضان صله ارحام است که در کنار پروای الهی، توجه به صله رحم باید مدنظر باشد.
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه خدا بر همه امور اشراف دارد و این در حقیقت یک عامل تضمینی برای اجرای دستورات الهی است، گفت: کسی که خدا را مراقب در همه امور پنهان و آشکار می داند، نمی تواند کسی با چنین اعتقادی نافرمانی خدا کند.
نظر شما