به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روابط ایران و کره جنوبی روابط طولانی مدت در حوزه های سیاسی و اقتصادی بوده است. دولت کره از جمله اولین کشورهایی بود که دولت جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت و با حفظ سفیر خود در تهران تمایلش را نسبت به گسترش مناسبات اعلام کرد. ایران قبل از تحریمها بزرگترین صادر کننده نفت به کره جنوبی بود و کره جنوبی نیز بزرگترین صادرکننده تجهیزات و ابزارآلات اتومبیل سازی به ایران بود. روابط این دوکشور توسعه یافتهترین رابطه شرق با غرب آسیا بود.
بنابراین گزارش، در سال 2013 میلادی، صادرات نفت خام (شامل نفت خام) به کره جنوبی هشت میلیارد دلار بود و کره جنوبی چهار میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرد. همچنین در 10 ماه ابتدایی سال 2018 مبادلات 2 کشور به پنج میلیارد و 700 میلیون دلار رسید که سهم صادرات ایران سه میلیارد و 700 میلیون دلار بود. بررسی این ارقام نشان دهنده آن است که کره جنوبی سومین شریک اقتصادی ایران بعد از چین و امارات است و با توجه به اینکه بسیاری از کالاهایی که ما از امارات وارد می کنیم در کشورهای دیگر تولید شده است، میتوان گفت کره جنوبی دومین شریک تجاری کشور ما محسوب می شود.
این گزارش می افزاید: روابط تجاری ایران و کره جنوبی در حوزه های مختلف ادامه دارد و علی رغم وجود تحریم های جدید اعمالی از سوی آمریکا علیه کشورمان کره جنوبی پیگیر حفظ روابط تجاری خود با ایران است. در همین رابطه دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی به ایرنا گفته است: «سفیر این کشور تمایلش را برای ادامه روابط تجاری با ایران اعلام کرده است اما یک مشکل در این زمینه وجود دارد و آن این است که بانکهای این کشور با شرکتهای ایرانی همکاری نمیکنند اما حتی در چند مورد دولت کره مستقیما دخالت کرد و وارد عمل شد.»
«پویا فیروزی» ادامه داده است: «با این وجود بانک منافع مدیریتی سهامداران خود را در نظر گرفت و پول را جابجا نکرد بنابراین بخشی از پولها بلوکه شد و بخشی هم برگشت خورد اما برای اقلام دارویی پیگیر هستیم که مستقیما از طریق چک تجاری بتوانیم تجارت داشته باشیم؛ مذاکرات مرتبط با این بخش همچنان در حال انجام است. بخشی از این مجوزهای صادراتی مربوط به اقلام کشاورزی و بخشی دیگر مربوط به ماهی و شیلات است که منتظر اعلام نهایی وزارت جهاد کشاورزی هستیم.»
یادآور می شود: ایران و کره جنوبی سال 1962 روابط رسمی برقرار کرده اند و از آن زمان بتدریج دائه لیم اینداستریال یکی از پیشروترین شرکت های سازندگی در همکاری با تهران بوده است. اولین قرارداد رسمی دو کشور در سال 1975 میلادی امضا شد و پس از آن دهها طرح را این شرکت کره ای در کشورمان به ارزش چهار میلیارد و 550 میلیون دلار اجرا کرده است.
بر اساس آخرین گزارش های سازمان توسعه تجارت ایران، حجم تجارت ایران و کره در صادرات غیرنفتی در هشت ماه سال ۹۷، دو میلیارد و ۵۷۹ میلیون دلار بود که سهم صادرات ایران به کره ۸۵۳ میلیون دلار و صادرات کره به ایران یک میلیارد و ۷۲۶ میلیون دلار بود.
مهمترین اقلام صادراتی ایران به کره جنوبی شامل میعانات گازی، سرب تصفیه شده، اکسیدها، اوره، آلومینیوم، روی، کنسانتره مس بود و قطعات منفصه خودرو، ماژول نمایشگر، سیستم کنترل الکترونیکی ضد قفل (ABS)، کاغذ و مقوا، قطعات یخچال و فریزر و گوشی تلفن همراه مهمترین اقلام صادراتی کره به ایران را تشکیل می داد./
نظر شما