حجت الاسلام والمسلمین «ابراهیم بهاری» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان و در تشریح دعای روز بیست و یکم از ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: پیامبر اکرم(ص) در این روز و در ورود به دهه مغفرت، نگاهی ویژه به دعا دارند چون دهه سوم از ماه مبارک رمضان را دهه مغفرت می نامند.
این استاد اخلاق ادامه داد: امام حسن مجتبی(ع) در روایتی فرمودند: مادر ما از شب بیست و یکم تا انتهای ماه مبارک رمضان هر شب صورت های ما را با آب می شست و ما را بیدار نگاه می داشت و می فرمود: این شب ها دهه مغفرت خدا و بارش غفران الهی به زمین است، مباد در خواب باشید و از آن رحمت بی کران جا بمانید.
وی تصریح کرد: از این رو، پیامبر(ص) در شروع دعای روز بییست و یکم عرضه می دارند: «بسم الله الرحمن الرحیم؛ اللهمّ اجْعَلْ لی فیهِ الى مَرْضاتِکَ دلیلاً ولا تَجْعَل للشّیْطان فیهِ علیّ سَبیلاً واجْعَلِ الجَنّةِ لی منْزِلاً ومَقیلاً یا قاضی حَوائِجَ الطّالِبین؛ خدایا قرار بده برایم در آن به سوى خوشنودىهایت راهنمایى و قرار مده شیطان را در آن بر من راهى وقرار بده بهشت را برایم منزل وآسایـشگاه اى برآورنده حاجتهاى جویندگان».
حجت الاسلام بهاری تاکید کرد: نخستین فراز از این دعا یعنی در این ماه نقشه و دلیل و راهنمایی که موجبات خشنودی تو را فراهم کند به من ارزانی بدار. در دعای شریف «توسل» 14 حجت خدا را واسطه میان خود و پروردگار قرار داده و از آنها کمک می طلبیم اما اینجا رسول خدا(ص) ما را مستقیماً به خدای متعال ارجاع می دهند؛ یعنی خدایا! تو به ما عنایت کن که دست مان را در دست چه کسی بگذاریم.
وی ادامه داد: چون حتی اگر کار خیری انجام دهم، این تو هستی که از من قدردانی می کنی. خوش به حال آنها که در همه ایام خط شان را الهی کرده و از خطوط آلوده به وسوسه های شیطانی دور می شوند.
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه حضرت رسول(ص) در ادامه این دعا بیان می دارند: «ولا تَجْعَل للشّیْطان فیهِ علیّ سَبیلاً»، تاکید کرد: یعنی خدایا! زمینه همه لغزش ها و گناهانی را که سبب سقوط می شود، در من سد کن. اگر به کسی کینه و حسد و بددلی دارم، اگر رفتار متواضعانه و خاشعانه ندارم تو کمک کن از گناه دور شوم، چون اگر تو این در را به رویم بگشایی خیرهای عالم به من رو می کند.
وی اضافه کرد: در روایت است که ما همچون مریض هستیم و خدا همچون طبیب، طبیب نسخه می دهد به شرط عدم اعتراض و بیمار مقابل طبیب بی قید و شرط مطیع است؛ اگر اینچنین خواست الهی را پیاده کنیم، نجات می یابیم.
حجت الاسلام بهاری با اشاره به فراز «واجْعَلِ الجَنّةِ لی منْزِلاً ومَقیلاً» در ادامه دعا، بیان کرد: اگر دقت کرده باشیم پس از دفن روی سنگ قبر می نویسند آرامگاه ابدی، این آرامش بهایی دارد بهشت را به بها می دهند نه بهانه.
وی ابراز کرد: خدای متعال در قرآن کریم صراحتاً بیان کرده که اگر می خواهید اسباب نجات تان تامین شود در مسیر تعیین شده من حرکت کنید و به غیر از من چشم طمع نداشته باشید و برای اموات طلب خیر کنید و اگر از خدا نخواهید دچار گرفتاری می شوید.
این استاد اخلاق تاکید کرد: در سوره مبارکه شعراء آیه 83 حضرت ابراهیم(ع) در سخن با خدا عرضه می دارد: « رَبِّ هَبْ لِي حُكْمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ؛ پروردگارا به من دانش عطا كن و مرا به صالحان ملحق فرماى» سپس ایشان در آیات بعدی دعا می کند: «وَاجْعَلْ لِي لِسَانَ صِدْقٍ فِي الْآخِرِينَ* وَاجْعَلْنِي مِنْ وَرَثَةِ جَنَّةِ النَّعِيمِ* وَاغْفِرْ لِأَبِي إِنَّهُ كَانَ مِنَ الضَّالِّينَ* وَلَا تُخْزِنِي يَوْمَ يُبْعَثُونَ».
وی تصریح کرد: یعنی ایشان بهشت را به عنوان ارث هم برای خود و هم عزیزان شان از خدا مسئلت می کند و حتی برای عمو و یا ناپدری شان هم دعا می کند که اگر خدا عنایت کند دل او نیز نرم می شود. باید توجه داشت اگر کسی می خواهد به رسوایی قیامت مبتلا نشود، باید در زندگی به سوی خیرات برود.
وی با اشاره به ختم دعای روز بیست و یکم ماه مبارک رمضان به عبارت «یا قاضی حَوائِجَ الطّالِبین»، خاطرنشان کرد: در این دعا پیامبر(ص) دو مطلب مهم را بیان می کنند: نخست آنکه کل زندگی باید بر اساس معماری الهی باشد و دوم آنکه اسیر نیرنگ های شیطان نشود تا در بهشت جاودان ماوا داشته باشد، اینچنین انسان هم پاک شده و هم دیگران را پاک می کند.
نظر شما