ماه ذی الحجه؛ اردوی توحید و یکتاپرستی//عرفات ریشه درعرفان و شناخت دارد

کارشناس ارشد بعثه مقام معظم رهبری گفت: ذی الحجه مانند مهمانخانه ای است که خداوند برای بندگان خود قرار داده تا کسانی که به شرف زیارت خانه معبود مشرف می شوند در این مکان مقدس کاملاً پاک و پاکیزه شوند.

حجت الاسلام مرتضی مداح، کارشناس ارشد بعثه مقام معظم رهبری در رابطه با ویژگی های ماه ذی الحجه و مناسبت های این ماه به خبرنگار شبستان گفت: ماه ذی الحجه، ماه مخصوص زیارت خانه خدا و اردوی توحید و یگانه پرستی است. از آن جا که نه تنها اقشار مختلف مردم ما بلکه همه مسلمانان آرزوی تشرف به این زیارت را دارند، زبان حال همه ما در این ماه آنست که: «گرچه دوریم ، به یاد تو سخن می گوییم.» 

وی افزود: افرادی که قبلاً مشرف شده اند این ایام بیشتر اشتیاق پیدا می کنند به عبارت دیگر این ماه، مانند مهمانخانه ای است که خداوند برای بندگان خود قرار داده تا کسانی که به شرف زیارت خانه معبود مشرف می شوند در این مکان مقدس کاملاً پاک و پاکیزه شوند چرا که در روایات آمده است که هر که زیارت خانه خدا و مناسک حج را به جای آورد (کما هوحقه) مانند روزی که از مادر متولد شد، پاک می شود.

 

شریک شدن در ثواب اعمال حاجیان

این کارشناس ارشد بعثه مقام معظم رهبری با اشاره به اعمال ویژه دهه اول ماه ذی الحجه خاطرنشان کرد: همه مسلمانان دوست دارند که این ایام را در مکه و مدینه باشند. اما فراهم نبودن این امکان برای بسیاری از مردم، به این معنا نیست که اصلاً نمی توان از این موهبت الهی بهره مند شد. بلکه اعمالی که انجام آنها در این ماه سفارش شده است، ما را برای درک فیوضات الهی در این ماه یاری می کند. از جمله دو رکعت نماز ویژه دهه اول این ماه که در آن آیه «و واعدنا موسی ...» خوانده می شود و بنابر روایات خواندن این نماز فرد را در درک ثواب حاجیان شریک می کند.

حجت الاسلام مداح افزود: گرچه زیارت خانه خدا بسیار مهم است اما آنچه مسلم است آنست که ما در زیارت کعبه نیز به دنبال رضایت خدا هستیم بنابراین اگر می خواهیم خدا از ما راضی باشد، در هر مکانی می توان به گونه ای عمل کرد که این رضایت الهی در اعمال ما وجود داشته باشد.

 

 کعبه یک سنگ نشان است که ره گم نشود 

حجت الاسلام مداح تصریح کرد: گردیدن بر گرد خانه خدا یعنی بر گرد فرامین و دستورات الهی گشتن. اینکه ما به دور خانه و بنای سنگی طواف می کنیم در واقع اعترافی است برای خدا بر این موضوع که بارالها ! من همانگونه که بر دور خانه ات می گردم کلیه دستورات و اوامر تو نیز بر من چنان عزیز و دوستی داشتنی است که بر گرد آنها نیز خواهم گشت.

وی با اشاره به مفهوم عرفی ( به دور چیزی یا کسی گشتن) در فرهنگ ایرانی گفت: در فرهنگ ما لفظ «دورت بگردم» نمادی از عشق و محبت شدید است. پدر و مادری که این لفظ را برای فرزند خود به کار می برند در واقع میزان محبت خود را اینگونه ابراز می کنند. یعنی هر چه تو می خواهی من انجام می دهم چرا که برای من بسیار عزیز هستی. دستورات الهی نیز می بایست برای من آنقدر عزیز باشد که همیشه و همه جا به دور دستورات خدا بگردم نه اینکه دستورات خدا را دور بزنم.

 

سرزمین وحی ذکر الله است و ذکر خدا زمان و مکان ندارد

حجت الاسلام مداح در بخش دیگری از سخنان خود به قرار گرفتن روز و شب عرفه و همچنین عید قربان در این ماه اشاره کرد و افزود: برای شب و روز عرفه همچنین عید قربان اعمال خاصی ذکر شده که انجام این مستحبات دل را صیقل داده و نورانیت می بخشد. صرف توجه انسان به موضوع حج و آرزوی این که ای کاش او نیز در این اجتماع عظیم الهی شرکت و حضور داشت، روح انسان را در سرزمین وحی سیر می دهد. انجام این اعمال برای یاد و ذکر خداست چرا که سرزمین حرم، ذکر الله است و این یاد و ذکر الهی همه جا می تواند در دل باشد به شرط آن که همراه با ترک گناه باشد.

وی با اشاره به اهمیت روز عرفه و مساله وقوف حاجیان در عرفات خاطرنشان کرد: وقوف در عرفات یکی از ارکان حج است عرفات با وجود اینکه جزء حرم محسوب نمی شود، (چون شهر مکه، مشعر و منا جزئی از حرم هستند اما عرفات در خارج از مکه قرار گرفته است و جزء حرم نیست) اما بر حاجی واجبست که از حرم، محرم شده و به سمت خارج از حرم برود. این جای سوال دارد که عرفات با وجود اینکه حرم نیست چرا دارای چنین تقدس و قداستی است؟

 

  انسانیت انسان به میزان شناخت اوست و عرفه یعنی شناخت 

حجت الاسلام مداح تصریح کرد: در رابطه با علت نامگذاری و وجه تسمیه این سرزمین به عرفات، نقل های بسیاری وجود دارد از جمله اینکه گفته می شود: حضرت ابراهیم علی نبینا وو آله و علیه السلام  در این سرزمین به اعمال حج عارف شد، یا خواب قربانی کردن اسماعیل و انجام تکلیف الهی در این سرزمین بر آن پیامبر گرانقدر رخ داد.  اما آنچه مسلم است بخشی از انسانیت انسان، ریشه در شناخت او دارد. به هر میزان که شناخت فرد بیشتر باشد قطعاً عبادت او نیز زیباتر خواهد بود و عرفات ریشه در عرفان و شناخت دارد.

این کارشناس مسایل اعتقادی یادآور شد: انسان در هر مکانی می تواند نسبت به احکام الهی، مقام ربوبی، نسبت به مقدسات، قرآن، انبیاء الهی و ... عارف باشد. اما سرزمین عرفه در این زمینه از ویژگی خاص برخوردار است. علاوه بر این حضرت امام حسین (ع) برای این روز، دعایی خاص با مضامین بسیار والا و عمیق دارند که به تنهایی یک دوره عرفان و خداشناسی است هر چند که روزه این روز نیز بسیار سفارش شده است.

وی افزود: اگر در ماه ذی الحجه به زیارت خانه خدا نایل نمی شویم زیارت امام حسین (ع) در روز عرفه نیز بسیار مهم است براساس روایات خداوند در روز عرفه ابتدا به زائران مرقد حضرت سیدالشهداء نظر می کند و سپس به زائران خانه اش یعنی زائران حضرت اباعبدالله(ع) تا این حد نزد پروردگار عزیز هستند.

پایان پیام/

 

کد خبر 79456

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha