معنای واقعی «تولی» و تبرّی»/عهدی که خدا از دانایان گرفته است

یک استاد اخلاق با بیان اینکه «تبرّی» فاصله گرفتن از مشی و سیره دشمنان خدا است نه فحاشی و ناسزاگویی، گفت: امیرالمومنین(ع) به امام مجتبی(ع) فرمودند: بدانید خدا از دانایان عهد گرفته که برای مظلوم یار و برای ظالم دشمن باشند.

حجت الاسلام والمسلمین «ابراهیم بهاری» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان و در شرح دعای بیست و پنجمین روز از ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: حضرت رسول(ص) در این دعا بیان می کنند: «اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مُحِبّا لِأَوْلِيَائِكَ وَ مُعَادِيا لِأَعْدَائِكَ مُسْتَنّا بِسُنَّةِ خَاتَمِ أَنْبِيَائِكَ يَا عَاصِمَ قُلُوبِ النَّبِيِّينَ؛ خدایا! در این روز مرا دوستدار دوستانت و دشمن دشمنانت و دنباله‌رو سنت پیامبرت قرار ده. ای پاسدار دل‌های پیامبران!»

 

 

این استاد اخلاق ادامه داد: شاید عبارات این دعا، در دعای روزهای قبل هم آمده باشد اما امروز و در دعای روز بیست و پنجم از ماه مبارک، پیامبر(ص) به صراحت همنشینی با اولیای الهی را تقاضا می کنند.

 

وی با بیان اینکه این دعا جهبه تولی و جبهه تبری را برای مردم می گشاید، گفت: امروز بعضاً با این مسئله روبرو هستیم که برخی تبری را به منزله توهین به کسی که با او مشکل دارند، قلمداد می کنند، در حالی که اینطور نیست. در «اصول کافی» آمده شخصی محضر امام صادق(ع) رسید و گفت یکی از اطرافیان شما به مخالفان تان فحش و ناسزا می گفت، حضرت(ع) فرمودند: با این کار اسباب توهین به ما را فراهم می کند. در قرآن هم خدا می فرماید: به بت های مشرکان توهین نکنید که این باعث می شود به خدای تان توهین کنند.

 

حجت الاسلام بهاری در شرح مفهوم تبری، بیان کرد: تبری یعنی از خط و مشی و سیره دشمنان خدا اعلام برائت کنیم، یعنی اگر آنها اهل خیانت، ظلم و ستم، دروغ و فحشاء و امثال آن هستند ما نباشیم. برای مثال امروز و در مواجهه با رژیم غاصب صهیونیستی که بالاترین ظلم ها را به مردم فلسطین می کند، تبری محکوم کردن و عدم همراهی و مقابله با این رژیم غاصب است.

 

وی تاکید کرد: امیرالمومنین(ع) به امام مجتبی(ع) فرمودند: بدانید خدا از دانایان عهد گرفته که برای مظلوم یار و برای ظالم دشمن باشند. این یعنی نباید هرگز روش دشمنان را در پیش گرفت. چنان که نقل است وقتی امیرالمومنین(ع) شریعه فرات را که معاویه محاصره اش کرده بود، آزاد کرد برخی همراهان حضرت(ع) گفتند: حال ما آب را ببندیم؛ امیر(ع) فرمودند: جنگ ما برای آن بود که آب به روی کسی بسته نشود. لذا تولی در همراهی با این سیره و منش است.

 

این استاد حوزه علمیه اضافه کرد: رسول خدا(ص) در فراز بعدی) آراستگی سبک زندگی به زینت نبوی(ص) را مسئلت می دارند: «مُسْتَنّا بِسُنَّةِ خَاتَمِ أَنْبِيَائِكَ». این سنت منظور از خُلق و رفتار است چنان که در روز عاشورا امام حسین(ع) هنگامی که حضرت علی اکبر(ع) را روانه میدان کردند، فرمودند: شبیه ترین مردم به رسول خدا(ص) در خُلق، خَلق و منطق را روانه میدان می کنم.

 

وی تصریح کرد: نه اینکه آن حضرت(ص) فقط در ظاهر شبیه به پیامبر(ص) بوده باشد بلکه سیره نبوی(ص) الگوی ایشان بوده است و در شور و شعور همچون رسول خدا(ص) عمل می کردند. پیامبر(ص) در این دعا چنین الهام و الگوگیری را طلب می کنند.

 

حجت الاسلام بهاری با اشاره به اتمام دعا با عبارت «يَا عَاصِمَ قُلُوبِ النَّبِيِّينَ»، خاطرنشان کرد: عصمتی در قلوب پیامبران است که شیطان به آن حمله نمی کند، لذا در پایان با بیان این عبارت از خدا مصونیت در برابر شیطان را مسئلت می کنیم. باید توجه داشت دعای روز بیست و پنجم ماه مبارک رمضان ابراز تنفر نسبت به دشمنان خدا و ظالمان است تا با فاصله گرفتن از خط و جبهه آنها، یاور مظلومان باشیم.

 

کد خبر 796118

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha