به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «محمدرضا سنگری» صبح امروز در نشستی با عنوان «خاطره، تاریخ نگری و تاریخ نگاری دفاع مقدس» که در سالن جلسات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، گفت: در جلسه قبل نقدی بر کتاب سه گانه اثر فرانک جمشیدی و علیرضا کمری داشتیم. کتاب سه گانه شامل 18 مقاله است که 54 راهکار می دهد و 95 نکته علمی را مطرح می کند. امروز یکی از فصول این کتاب با عنوان خاطره، تاریخ نگری و تاریخ نگاری دفاع مقدس را بررسی می کنیم.
مدیر ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهار داشت: با کلیدواژه هایی همچون روایت، متن، تاریخ، خاطره، تاریخ شفاهی و امکان پذیری شناخت تاریخ مواجه هستیم. خاطره گونه ای از زندگی نامه نویسی است و عناصری مانند موقعیت، راوی یا گوینده و شخصیت دارد. خاطره به سبب وضعیت خاصی که یافته است هم فراوانی دارد و هم فربهی. فراوانی و فربهی خاطره از دهه 70 به بعد خود را بیشتر نشان می دهد. در خاطره نویسی های دفاع مقدس آثاری که پیشتر 100 صفحه بودند به کتاب های 600 صفحه ای و بیشتر تبدیل شدند.
این نویسنده و پژوهشگر با طرح این سوال که چرا خاطره پر از مخاطره می شود، بیان کرد: شاید به دلیل اسطوره پردازی ایرانی است که در هر مقوله ای خود را نشان می دهد و یا گرمی بازار خاطره نویسی که در این زمینه اثرگذار است. علیرضا کمری در کتاب سه گانه تاریخ را به عنوان نوعی اکنون شوندگی عالمانه و روش مندانه دیگر طرح می کند. بنده تاریخ را فردا شوندگی می دانم یعنی مصرف تاریخ امروز برای فردا.
نظر شما