کاش من هم مثل مطهری شربت شهادت بنوشم

امام خمینی در پیامی به مناسبت شهادت اولین شهید محراب فرمودند: در انقلابی که ابر قدرت ها را به عقب رانده و راه چپاول گری آنان را از کشور بزرگ بسته است، این ضایعات اجتناب ناپذیر است.

خبرگزاری شبستان: دهم آبان در تقویم رسمی کشور به سالروز شهادت آیت الله سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی، نخستین شهید محراب و نخستین امام جمعه تبریز اختصاص یافته است.
شهید آیت الله محمدعلی قاضی طباطبایی که او را خمینی آذربایجان خوانده اند، در سال 1293 شمسی در تبریز متولد شد. پدرش حاج میرزا باقر و عمویش میرزا اسدالله از علمای بنام تبریز بودند و ایشان تحصیلات مقدماتی علوم دینی را در مدرسه طالبیه نزد آن دو فرا گرفت. در سن 24 سالگی در بحبوحه مبارزات در تبریز به همراه پدرش به تهران تبعید شد و پس از چند ماه توقف در تهران و ری به تبریز مراجعه کرد.
در سال 1318 جهت ادامه تحصیل علوم دینی به قم عزیمت کرد و در سال 1328 راهی نجف شد، وی در شهر قم از محضر آیات عظام مرحوم آیت الله سید محمد خوانساری، مرحوم آیت الله سید محمد حجت کوه کمره ای و مرحوم آیت الله صدر و نیز مرحوم آیت الله بروجردی و آیت الله گلپایگانی و در نجف اشرف از حضور استادانی همچون حکیم، عبدالحسین رشتی، میرزا باقر زنجانی، بجنوردی و کاشف الغطاء کسب فیض کرد.

 

فعالیت های سیاسی شهید محراب
شهید قاضی طباطبایی در سال 41 با شروع نهضت اسلامی به علت فعالیت علیه رژیم توسط مأموران دستگیر و به زندان قزل قلعه منتقل و سپس به شهرهای بافت و کرمان و زنجان و پس از آن به عراق تبعید شد ولی پس از یکسال به ایران بازگشت و به هدایت مردم و روشنگری و تبلیغ اسلام پرداخت.
آیت الله شهید قاضی به اتهام اینکه در خلال بحث پیرامون حکومت اسلامی و جنایات اسرائیل در یک سخنرانی علنی نام امام را به عظمت و عزت بر زبان آورد به مدت شش ماه به بافق کرمان تبعید شد. پس از آن به بهانه دیگری شش ماه، دیگر به زنجان تبعید شد.
شهید قاضی در تبریز تنها نماینده تام الاختیار امام خمینی (ه) بوده و نقش وی در شکل دادن به مبارزات مردم تبریز نیز شایان توجه بود. بنابراین محور مبارزه در آذربایجان شرقی و مرکز مبارزات، مسجد شعبان بود که شهید قاضی طباطبائی امامت آنجا را عهده دار بود.
شهید قاضی در مبارزه از همه جلوتر و فوق العاده محبوب و مورد احترام بودند و به همین دلیل دسیسه دشمنان و منحرفین از اسلام علیه ایشان کارگر نمی شد. نفوذ ایشان به حدی بود که اگر روزی را در آذربایجان تعطیل اعلام می کرد بدون شک آن روز همه جا به حال تعطیل در می آمد. آیت الله شهید قاضی جزء اولین کسانی بود که در آذربایجان اعلامیه خلع شاه از سلطنت را امضا کرد. ساواک با صرف بودجه های ویژه جریانات مخالف وی در تبریز را تقویت می کرد تا اثرات فعالیت هایش را در زمینه سازی برای انقلاب خنثی کند.
او در میان علمای تبریز چنان هیمنه ای داشت که آمیرزا علی اکبر محدث، نماینده تام الاختیار آیت الله خویی در دروس خارج او شرکت می کرد. وی در مراسم
در ماه های قبل از پیروزی انقلاب، رهبری جریان های حاد سیاسی، برپایی تظاهرات و تشکیل مجالس، همه بر عهده این شهید بزرگوار بود و وی نخستین امضاء کننده اعلامیه 29 بهمن 56 در چهلم شهدای قم بود.
مرحوم آیت الله شهید قاضی همیشه سد مستحکمی در مقابل خطوط انحرافی در جریانات ضد انقلابی بود و از اوان پیروزی انقلاب علیه جریانات منحرف و وابسته همچون خلق مسلمان افشاگری می کرد و منحرفان با وجود وی قدرت و جرأت ابراز وجود پیدا نمی کردند.

 

خدمات شهید قاضی بعد از پیروزی انقلاب
خدمات نخستین شهید محراب بعد از پیروزی انقلاب نیز شایسته توجه است. مرحوم شهید قاضی طباطبایی بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب از طرف امام به سمت امام جمعه تبریز منصوب شد و نخستین نماز جمعه را در این شهر اقامه کرد، وی همچنین کمیته های انقلاب اسلامی آذربایجان شرقی و غربی را تشکیل داد و نقش موثری در راه اندازی استانداری ها، فرمانداری ها و ادارات استان ایفا کرد.
شهید قاضی طباطبایی همچنین تلاش زیادی برای رسیدگی به محرومان و مستضعفین متحمل شد و پس از یک عمر مجاهده و تلاش خالصانه بدست عوامل خود فروخته و سر سپرده استکبار جهانی به شهادت نائل آمد.

 

نحوه شهادت آیت الله قاضی طباطبایی
آیت الله قاضی طباطبایی در دهم آبان 1358 شمسی، مصادف با عید سعید قربان، نماز عید را اقامه و در خطبه نماز گفت: "که را تهدید به قتل می کنند، من از شهادت نمی ترسم و آماده ام و از خدا می خواهم."

در همان روز، بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء در راه مراجعت به منزل توسط منافقین در خیابان مورد اصابت گلوله های ناجوانمردانه قرار گرفت و به آرزوی دیرینه خود یعنی شهادت نائل شد.
وی پس از شهادت آیت الله مطهری بارها گفته بود: "ای کاش من هم مثل استاد مطهری، روزی شربت شهادت بنوشم."

 

پیام امام خمینی بعد از شهادت آیت الله قاضی طباطبائی
رهبر کبیر انقلاب اسلامی به مناسبت شهادت آیت الله قاضی طباطبائی در پیامی به مردم آن را مصیبتی بزرگ که نشانه شکست حتمی دشمنان اسلام است نامیده و بیان کردند:
"بسم الله الرحمن الرحیم ( انالله و انا الیه راجعون )
با کمال تاسف، ضایعه ناگوار شهادت عالم مجاهد حجت الاسلام و المسلمین حاج سیدمحمدعلی قاضی طباطبائی رحمت الله علیه را به عموم مسلمانان متعهد و علمای اعلام مجاهد و مردم غیور مجاهد آذربایجان و خصوص بازماندگان این شهید سعید تسلیت عرض و از خداوند متعال صبر انقلابی برای مجاهدین راه حق و اسلام خواستارم.
ملت عزیز برومند ایران و آذربایجانیان غیرتمند عزیز باید در این مصیبت های بزرگ که نشانه شکست حتمی دشمنان اسلام و کشور و عجز و ناتوانی و خود باختگی آنان است‚ هر چه بیشتر مصمم و در راه هدف اعلای اسلام و قرآن مجید بر مجاهدات خود افزوده و از پای ننشینید تا احقاق حق مستضعفین از جباران زمان بنمایند.
عزیزان من در انقلابی که ابر قدرت ها را به عقب رانده و راه چپاول گری آنان را از کشور بزرگ بسته است، این ضایعات و ضایعات بالاتر اجتناب ناپذیر است. ما باید از کنار این وقایع با تصمیم و عزم و خونسردی بگذریم و به راه خود که راه جهاد فی سبیل الله است، ادامه دهیم. شهادت در راه خداوند، زندگی افتخار آمیز ابدی و چراغ هدایت برای ملت هاست. ملت های مسلمان از فداکاری مجاهدین ما در راه استقلال و آزادی و اهداف توسعه اسلام بزرگ الگو بگیرند و با پیوستن به هم سد استعمار و استثمار را بشکنند، به پیش به سوی آزادگی و زندگی انسانی بروند.
از خداوند متعال عظمت اسلام و مسلمین و رحمت و مغفرت برای شهدای راه حق و شهید طباطبائی خواستارم.
والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته / روح الله الموسوی الخمینی"
پایان پیام/

 

کد خبر 79671

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha