حجت الاسلام والمسلمین «ابراهیم بهاری» در گفت وگو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، با اشاره به چرایی ختم شدن ماه مبارک رمضان به عید فطر و ارتباط روزه داری با نماز عید سعید فطر، اظهار کرد: در نماز عید فطر نمازگزار در مقابل خدا می ایستد تا به شکرانه 30 روز توفیق روزه داری از خدای متعال تشکر کند.
این استاد اخلاق تصریح کرد: بنابر آموزه های دینی وقتی خدای متعال نعمتی قیمتدار به ما می دهد باید بلافاصله برای آن نماز به جای آوریم چنان که در سوره مبارکه کوثر خدا در پی عطای حضرت زهرا(س) به پیامبر(ص)، به ایشان امر می کند که نماز به پا دارد و قربانی کند.
وی تاکید کرد: انسان پس از ماه مبارک رمضان دارای طهارت باطن می شود و در جایگاه رفیعی قرار می گیرد که بسیار ارزش دارد؛ این توفیقی است که خدای عالم به انسان داده تا در ماه رمضان مهمان او باشد و با استفاده از فرصت این مهمانی به عالی ترین مراتب و جایگاه برسد.
حجت الاسلام بهاری اضافه کرد: سپس برای این شکرانه نماز عید را روزی انسان قرار داده نمازی که در آن 9 بار قنوت می خوانیم.
وی ادامه داد: عرفا بر این باورند که رمضان اکمال مسیری است که از ماه رجب آغاز شده و در شعبان المعظم ادامه یافته و لذا این قنوت های نُهگانه برای 9 دهه این سه ماه است؛ قنوتی که تعابیر و واژگانش به عظمت و قدرت و سلطنت و عفو و رحمت الهی اشاره دارد: «اَللّهُمَّ اَهْلَ الْکِبْرِیاَّءِ وَ الْعَظَمَةِ وَاَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ أَهْلُ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ أَهْلُ التَّقْوَى وَ الْمَغْفِرَةِ ...».
این استاد حوزه علمیه در ادامه بیان کرد: در ادامه دعای این قنوت از خدا می خواهیم به یُمن و حرمت این روز که برای همه مسلمین عید قرار داده شده به ما خیرات و رحمت خود را ارزانی بدارد.
بهاری با اشاره به آیه 114 سوره مبارکه مائده، گفت: در این آیه آمده است: «قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ اللَّهُمَّ رَبَّنَا أَنْزِلْ عَلَيْنَا مَائِدَةً مِنَ السَّمَاءِ تَكُونُ لَنَا عِيدًا لِأَوَّلِنَا وَآخِرِنَا وَآيَةً مِنْكَ وَارْزُقْنَا وَأَنْتَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ؛ عيسى پسر مريم گفت بار الها پروردگارا از آسمان خوانى بر ما فرو فرست تا عيدى براى اول و آخر ما باشد و نشانه اى از جانب تو و ما را روزى ده كه تو بهترين روزى دهندگانى»؛ اینکه انسان به چنین جایگاهی برسد که از وجود مبارک پیامبر(ص) رحمت و قرآن و آیات کریمه الهی متنعم شده و به عنوان مهمان عید پذیرفته شود، ذی قیمت است.
وی ابراز کرد: در ادامه قنوت نماز عید فطر به این مهم اشاره می شود که این روز برای پیامبر(ص) روز فزونی است و سپس از خدا می خواهیم که هر چه درهای خیر به روی پیامبر(ص) و خاندان ایشان در دنیا و آخرت گشوده به روی ما هم باز کند: «اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیْرٍ اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ» و و از هر چه بدی و شر که پیامبر(ص) و خاندان ایشان را خارج کرده است من را هم خارج کند: «اَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کُلِّ سُوَّءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ».
حجت الاسلام بهاری تاکید کرد: سپس در انتها از خدا می خواهیم خیرات عنایت شده به بندگان شایسته اش را نصیب ما نیز کند و پناه می بریم به او از آنچه بندگان صالح و مخلص به او پناه برده اند.
این کارشناس مذهبی تاکید کرد: این قنوت 9 بار تکرار می شود تا قلب ها صیقل خورده و در پرتوی این زدودن غبار و زنگار، عید حقیقی را درک کنیم.
وی با بیان اینکه در روز عید فطر بر ادن صدقه تاکید شده است، گفت: رفع نیاز نیازمندان در این روز اولویت دارد چنان که آمده حضرت یعقوب(ع) در این روز به صدای فقیری که اظهار نیاز کرد، بی اعتنایی کرد و در پی آن به مصیبت دوری از یوسف(ع) مبتلا شد!
حجت الاسلام بهاری با اشاره به وجوب زکات فطره، بیان کرد: درباره این زکات یا باید پرداخت کننده باشی یا دریافت کننده، لذا حدوسطی وجود ندارد. باید این زکات را قبل از ظهر روز عید بپردازیم و در پرتوی آن درهای رحمت خدا به روی ما گشوده شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امید است 30 روز حضور در ضیافت ماه مبارک رمضان طوری وجود ما را صیقل زده باشد که در دیگر ایام هم از رذایل اخلاقی مثل دروغ، غیبت، تهمت و افتراء دوری کرده و به سمت گره گشایی و صداقت و اعتقاد قلبی به احکام شرعی حرکت کنیم تا در پرتوی این اخلاق گرایی و معنویت ظهور منجی عالم بشریت(عج) نزدیک و جمیع غصه های بشر برطرف شود.
نظر شما