به گزارش خبرگزاری شبستان، کامران دانشجو، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در نشست مشترک اعضای کمیسیونهای آموزش و تحقیقات و برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی و رؤسای دانشگاهها گفت: براساس سندچشم انداز 20 ساله و در افق 1404 باید از لحاظ علمی و فناوری در منطقه اول باشیم البته لازم است ضمن رسیدن به این هدف، حفظ و نهادینهشدن هویت اسلامی، انقلابی و ایرانی مدنظر قرار گیرد.
وی با بیان اینکه بدون داشتن هویت اسلامی و انقلابی، تحقق این هدف در افق 1404 ارزش ندارد، افزود: یکی از سیاستهای اصلی وزارت علوم اسلامیشدن دانشگاهها است، زیرا طبق فرموده بنیانگذار انقلاب اسلامی دانشگاه مبدأ تحولات جامعه است و اصلاح آن اصلاح جامعه را به دنبال دارد. بنابراین ایجاد هویت اسلامی و انقلابی در دانشگاهها میتواند در حفظ هویت اسلامی انقلابی جامعه اثرگذار باشد.
وزیر علوم با انتقاد از روند توزیع بودجه اظهار کرد: با ادامه این فرآیند دانشگاههای دور از تهران هیچگاه رشد شایسته و در شأن مردم عزیز استانهای کشور را نخواهند داشت.
وی خاطر نشان کرد: ما باید تحصیلات تکمیلی را دردانشگاههای استانها افزایش دهیم تا به ماندگاری اعضای هیأت علمی کمک کند زیرا رشد فعالیتهای آموزشی و پژوهشی اعضای هیأت علمی منوط به در اختیار داشتن دانشجویان تحصیلات تکمیلی است.
وی افزود: ظرفیت پذیرش تحصیلات تکمیلی دانشگاهها باید افزایش پیدا کند تا بتوانیم به بیش از یک میلیون متقاضی ورود به تحصیلات تکمیلی جواب بدهیم که در این راستا ایجاد دورههای دکتری پژوهش محور و افزایش تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای مادر انجام شد.
وی تصریح کرد: ما باید در هر استان یک دانشگاه طراز اول هم سطح دانشگاههای تهران داشته باشیم که رسیدن به این هدف اثرات زیادی دارد که از جمله میتوان به ماندگاری اعضای هیأت علمی و عدم مهاجرت نخبگان به تهران و کلانشهرها اشاره کرد و همچنین در این صورت در آینده شاهد توزیع متوازن نخبگان در سطح کل کشور خواهیم بود همانطور که در برخی از استانها این اقدام نتایج مثبت خود را نشان داده است.
وی با اشاره به ارتباط با حوزه کاربرد یادآور شد: دانشگاهها با وزارت صنعت، معدن و تجارت 67 میلیارد تومان و با وزارت دفاع 22 میلیارد تومان قرارداد همکاری بستهاند و این روند در مورد سایر دستگاههای اجرایی نیز ادامه دارد.
دانشجو اظهار کرد: ما باید تحصیلات تکمیلی را ضمن حفظ کیفیت و استانداردها در حد مقدورات و امکانات افزایش بدهیم که الان در سیاستگزاری آموزشی مقررات غیرضروری را برداشته و اصلاح میکنیم.
وزیر علوم افزود: اگر 9 میلیون دانشجو در افق سال 1404 در دانشگاهها مشغول به تحصیل باشند و اگر به ازای هر 50 نفر هم یک عضو هیأت علمی در نظر بگیریم نیاز به 180 هزار عضو هیأت علمی داریم که البته نسبت 50 به یک نسبت مناسبی نیست. اما با همین نسبت هم اگر در حال حاضر 60 هزار عضو هیأت علمی داشته باشیم بنابراین حتی برای رسیدن به این نصابی که مطلوب هم نیست نیازمند 120 هزار عضو هیأت علمی جدید میباشیم. بنابراین میبایست به نحوی برنامهریزی کرد که سالیانه هشت هزار عضو هیأت علمی جدید بکارگیری شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اعمال فشار شهرداریها برای دریافت عوارض از دانشگاهها گفت: شهرداریها در درون دانشگاهها خدماتی ارائه نمیکنند. از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی میخواهیم قانونی را بگذرانند که آموزش عالی نیز مانند آموزش و پرورش، از پرداخت اینگونه عوارض معاف شود.
بنابر گزارش روابط عمومی وزارت علوم، دانشجو در بخش پایانی سخنان خود خاطر نشان کرد: درخصوص بودجه دانشگاهها و در راستای مدیریت بهتر و کمک به دانشگاههای کمتر توسعه یافته از مجلس شورای اسلامی انتظار داریم که با دراختیار گذاشتن بودجه همه دانشگاهها و مراکز پژوهشی بصورت یکپارچه و در چند ردیف متمرکز مثل آموزشی، پژوهشی، عمرانی، جاری و سایر در اختیار وزارت علوم قرار گیرد.
وی اضافه کرد: بهتر است دانشگاهها با این وزارت تبادل موافقت کنند و تخصیص نیز پس از تأیید این وزارت به دانشگاهها ابلاغ شود. در نتیجه نظارت بر فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، عمرانی وغیره در دانشگاهها به مسئولیت جایگاه اصلی آن که وزارت علوم میباشد برگشته و مسئولان وزارت علوم و وزیر هم بتواند ابزار مناسب در راستای پاسخگویی به مجلس محترم و مطالبات نمایندگان محترم که همان مطالبات موکلین آنها یعنی مردم شریف ایران اسلامی است داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما