برق به سیاه چادرهای عشایر می رسد

به کمترین ها قانع هستند و شاکر خداوند؛ حالا خرسند از این هستند که شب های تار سیاه چادرهایشان در دل شب قرار است به زودی همچون روز، روشن شود...

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: صبح دیگری آمده و عازم سفری از روی عشق شدم، گرچه هنوز خیلی از جاهای خوسف را ندیده ام؛ ولی برای دیدن مناطق عشایرنشین ذوق دوچندان دارم. کنجکاوی همراه با طعم چشیدن و لمس زندگی مردان غیور و زنانی از جنس مرد سبب شد تا یک روز را همراه با عده ای از مسئولان که دغدغه ای برطرف کردن مشکلات این بلند همتان را دارند، همراه شوم.

 

خراسان جنوبی، استانی کویری است که با وجود ۲۰ سال تجربه خشکسالی؛ چهارمین استان کویرنشین کشور است، اما به لطف بارش‌های بهاری و برخی اقدامات اشتغالزایی در روستاها، این روزها شاهد مهاجرت معکوس جوانان به مناطق عشایری و روستایی هستیم.

 

ساعت 7 صبح؛ با گذر از جاده زیبای روستای آرک و بین آباد که روستایی ییلاقی و سرسبز است، به منطقه عشایری «میرزنگال» از توابع روستای حامی و دهن رود می رسیم؛ در بدو ورود یکی از زنان عشایر میزبان ما می شود و همه را به کُلبه دنجش دعوت می کند.

 

این منطقه عشایری داری سه خانوار عشایری است که «محمد شفیعی» فرماندار خوسف خطاب به آنها می گوید: هم اکنون بند خاکی بالا دست آبگیری و چشمه آب مرمت و احیا شده و برای تامین روشنایی، اختصاص پنل خورشیدی را در دستور کار قرار می دهیم.

 

عازم منطقه عشایری «زرگش» می شویم؛ در این منطقه که عشایر آن سکونت دائم دارند، حدود ۸۰۰ راس دام نگهداری می شود. «هادی نوری آهنگر» رئیس امور عشایری شهرستان خوسف به ارائه توضیحاتی می پردازد و می گوید: آب انبار چشمه ساتل و آبخور دام این منطقه با مساحت 100 مترمربع با اعتبار 30 میلیون تومان مرمت و یک بند خاکی نیز احداث شده است.

 

وی اضافه کرد: تاکنون به سه نفر از عشایر زرگش، تسهیلات اشتغال پرداخت و راه عشایری هم تیغ زنی شده است.

 

در زرگش هم ۶ خانوار عشایری ساکن هستند که به دلیل پراکندگی خانه ها، تامین برق مشکل اساسی آنهاست، ظاهرا این خانواده ها از نعمت تلویزیون، یخچال و آنتن دهی تلفن هم محروم هستند که درخواست تامین این ملزومات اولیه زندگی را از مسئولان دارند.

 

«محمد مهران پور» رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) بعد از شنیدن این خواسته‌ها، گفت: سرویس بهداشتی و حمام با کمک کمیته امداد با اعتبار 10 میلیون تومان احداث شده و تامین تلویزیون و یخچال کوچک «که جوابگوی برق تامینی توسط پنل خورشیدی» باشد هم در دستور کار قرار می گیرد.

 

استخر و قنات این روستا هم سال گذشته مرمت و احیا شد که به دنبال بارندگی های خوب امسال و فراهم کردن تجهیزات اولیه زندگی برای عشایر، در این نقطه عشایری شاهد مهاجرت معکوس بودیم.

 

«مسلم پرنیان» از عشایر این روستا با پشتی خمیده و دستانی پینه بسته می گوید: بندهای خاکی را آب برده و در خصوص قنات هم، قنات شریک آب زیادی دارد که نیاز به «کول گذاری» دارد و قنات دیگر هم نیازمند مرمت و احیا است که با شنیدن این درخواست ها، فرماندار خوسف قول کول گذاری قنات را با کمک بسیج سازندگی می دهد.

 

 

سوار برماشین می شویم و با گذر از راه های بیابانی و خشک به منطقه عشایری «هامون» می‌رسیم، بعد از شنیدن درخواست های اهالی این منطقه عشایری «تامین پنل خورشیدی برای روشنایی، تانکر و آب مورد نیاز دام‌ها» تامین تانکر دفنی و پنل خورشیدی برای هامون مصوب شد.

 

منطقه عشایری «چاه ربیع»، مقصد دیگر مسئولان برای بررسی و رفع مشکلات عشایر است؛ «هادی نوری آهنگر» در مسیر سفر به این نقطه عشایری به خبرنگار  خبرگزاری شبستان گفت: طی بازدید از مناطق عشایری بیش از 80 درصد مصوبات، عملیاتی می شود و حتی یکسری از مصوبات فراتر از تعهدات بود که تاکنون برای آنها اقدامات خوبی انجام شده است.

 

او ادامه می دهد: به عنوان مثال در روستای هامون هزینه تحصیل دائم فرزندان با پیگیری های به عمل آمده توسط موسسه خیریه آبشار عاطفه ها پرداخت شد و تاکنون سه مرحله سبد غذایی بین خانواده ها توزیع و دو استخر ذخیره آب مرمت و احیا شده است.

 

وی گفت: چون تعداد خانوار ساکن در این منطقه بیشتر و دارای تعداد زیادی دانش آموز است، کانکس آموزشی با کمک کمیته امداد برای تحصیل 9 دانش آموز تامین و تسهیلات خوبی بابت اشتغال پرداخت شده است.

 

 

فرماندار خوسف بعد از شنیدن درخواست های اهالی «چاه ربیع»، ساخت سرویس بهداشتی توسط عشایر و پرداخت هزینه آن از سوی کمیته مداد امام خمینی(ره)، و ایجاد بندخاکی با کمک منابع طبیعی و با لودر امور عشایری را مصوب و می گوید: این موارد ظرف دو ماه آینده انجام می شود.

 

شفیعی با بیان اینکه مجوز چاه آب شرب توسط امور عشاری باید پیگیری شود، ادامه می دهد: همچنین لوله گذاری آب شرب محل ذخیره آب انجام خواهد شد.

 

منطقه عشایری«شش دانگ» مقصد بعدی مسئولان است که که در این منطقه تامین یک پنل خورشیدی با کمک فرمانداری و کمیته امداد مصوب شد تا پاسخگوی نیاز این مردم غیور باشد.

 

در منطقه عشایری «چاه مال داری» که دارای سه خانوار عشایری است، فرماندار شهرستان خوسف قول تامین یک پنل خورشیدی و کول گذاری قنات با کمک بسیج سازندگی را می دهد و تاکید دارد: اهالی این منطقه برای چریدن دام ها در مراتع مشکل دارند که منابع طبیعی شهرستان باید با اداره کل مکاتبه و مشکل مرتع عشایری را پیگیری کند.

 

در منطقه عشایری شش دانک فرماندار قول تامین یک مخزن دفنی آب شرب را داد.

 

همچنین تعمیر و مرمت یک خانه عشایری؛ درخواست یکی از اهالی این منطقه بود که طبق قول فرماندار شهرستان قرار شد، صاحب خانه کار مرمت و بازسازی منزل مسکونی‌اش را انجام دهد و فرمانداری هزینه ها را پرداخت کند، همچنین تامین یک پنل خورشیدی و تامین سمعک برای یکی از اهالی توسط بهزیستی مصوب شد.

 

 

«نوری آهنگر» رئیس امور عشایری شهرستان هم در طول سفر بارها و بارها تاکید می کند که عشایر در تامین امنیت کشور نقش مهمی دارند به همین دلیل دولت باید این قشر زحمتکش به صورت ویژه توجه کند.

 

وی با اشاره به اینکه ۱۱ درصد جمعیت شهرستان خوسف را عشایر تشکیل می دهند، گفت: هم اکنون بیش از 80 درصد گوشت شتر و بیش از 50 درصد گوشت دام سبک و بیش از 50 درصد گوشت شتر مرغ مصرفی شهرستان خوسف توسط عشایر منطقه تامین می شود.

 

رئیس امور عشایری شهرستان خوسف با بیان اینکه همچنین 60 درصد صنایع دستی شهرستان توسط عشایر تامین می شود، افزود: این صنایع شامل تابلو فرش، جاجیم، گلیم و نقاشی بر پوست تخم شتر مرغ است.

 

نوری آهنگر با بیان اینکه طی هفت ماه گذشته 700 کیلومتر راه عشایری تیغ زنی شده است، ادامه می دهد: از سال گذشته تاکنون بیش از ۲ هزار و 100 کیلومتر ایل راه تیغ زنی شده که این میزان چهار برابر تعهدات امور عشایری بوده چراکه امور عشایری تنها تیغ زنی 500 کیلومتر راه را تعهد داشته است.

 

در بازدید از منطقه عشایری «چاه خره»، نصب یک پنل خورشیدی و ایجاد یک مخزن دفنی برای عشایر منطقه مصوب شد.

 

به دنبال بازید از مناطق عشایری مرکزی خوسف به آخرین منطقه عشایری حوزه آرک و بین و آباد «جعفر آباد»، می رسیم، در این منطقه به گفته عشایر شاهد مهاجرت معکوس هستیم که همین موضوع باعث شد که مسئولان قول مساعد برای تامین تانکر 12 هزار لیتری آب شرب و تامین پنل خورشیدی را بدهند.

 

رئیس امور عشایر خوسف در حاشیه بازدید از این منطقه عشایر گفت: انتهای حوزه خدمت رسانی آب و فاضلاب روستایی، آغاز حوزه خدمت رسانی امور عشایری است.

 

نوری آهنگر با بیان اینکه امور عشایری خوسف به 72 منطقه عشایری آبرسانی می کند، افزود: آبرسانی به این مناطق با دو دستگاه آبرسان انجام می شود که می توان گفت اعتبارات امور عشایری با خدمات آن قابل قیاس نیست و نیاز به توجه ویژه ای دارد.

 

وی طول راه های عشایری شهرستان خوسف را دو هزار و 500 کیلومتر عنوان می کند و ادامه می دهد: با این اعتبارات اندک و قطره چکانی نمی توانیم تمام انتظارات عشایر منطقه را تامین کنیم.

 

با رسیدن به منطقه عشایری «چشمه موسی» و شنیدن مشکلات از زبان عشایر، تامین ۶ پنل خورشیدی کوچک و باطری دار برای روشنایی هر سیاه خانه عشایری به دلیل پراکندگی خانوارها و با مشارکت خود مردم مصوب شد.

 

رئیس امور عشایری خوسف در منطقه عشایری «چاه ملا محمد» با بیان اینکه در طول هفت ماه گذشته، 280 پروژه عشایری انجام شده است، اظهار کرد: تاکنون  15 دستگاه پنل خورشیدی در شهرستان نصب شده است.

 

منطقه عشایری چاه ملا محمد در معرض روان شن ها بود؛ لذا فرماندار خوسف در این بازدید، خطاب به عشایر گفت: منابع طبیعی از اول مهرماه هلالی و بذر باشی منطقه را با اعتبار فرمانداری برای جلوگیری از آسیب روان شن ها به محدوده های عشایرنشین انجام خواهد داد.

 

یکی از عشایر منطقه با بیان اینکه برای ایجاد اصطبل داخل بیابان مشکل داریم، می گوید: منابع طبیعی باید چند نقطه را برای ایجاد اصطبل نگهداری دام مجوز بدهد؛ که فرماندار عهده دار تامین اعتبار و منابع طبیعی عهده دار تعیین مکان و مجوز شد.

 

دهستان خور 500 خانوار عشایری دارد 

«حسین بهمدی» عضور شورای شهر خور و رابط عشایر منطقه خور در حاشیه این بازدید به خبرنگار شبستان گفت: دهستان خور دارای 500 خانوار عشایر، دو نقطه عشایری نوغاب و سروباد و 40 خانوار عشایری است.

 

وی با ابراز تاسف از اینکه تخریب منابع به قدری سرعت دارد که قدرت برنامه ریزی مسئولان در برابر آن صفر است، افزود: دق گژوند در منطقه عشایری چاه خشت شش هزار کیلومتر است که نیاز شدید به شخم زنی دارد.

 

در بازید از منطقه عشایری «مهرخشت»، که دارای 10 خانوار عشایری با بیشترین دام است فرماندار دستور مرمت هشت آبشخور و منبع آب را داد.

 

محمد شفیعی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری 11 پنل خورشیدی جهت تامین برق مناطق عشایری خریداری و نصب شده است، افزود: طی دو هفته آینده تعداد 10 پنل دیگر خریداری و نصب خواهد شد.

 

وی افزود: صد در صد روستاهای بالای 10 خانوار در شهرستان خوسف برق رسانی شده و امیدواریم برق تمامی مناطق عشایری و روستاهای کمتر از ۱۰ خانوار جمعیت به وسیله پنل های خورشیدی تامین شود.

 

گفتنی است تا پایان هفته مناطق عشایری زرگش، شش دانگ و چاه خره شهرستان خوسف به همت کمیته امداد با نصب سه پنل خورشیدی به ارزش 25 میلیون تومان نصب و 10 خانوار از نعمت برق خورشیدی بهره مند خواهند شد.

 

 

گزارش و عکس: سمیه محمدی

 

 

 

کد خبر 804575

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha