به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، «علیرضا شیخ عطار» امروز چهارشنبه دوازدهم تیر در نشست هفته حقوق بشر آمریکایی، تحریم و تروریسم گفت: رفتاری که امروز آمریکا در قبال ایران اتخاذ کرده، فشار اقتصادی از جنس تحریم است و به زعم خود آنها، این رویه خوبی است به دلیل اینکه هزینه های کمتری از جنگ برای آنها دارد. آمریکاییها به طور جدی از دهه ۹۰ تحریمها را تئوریزه کردند. گرچه سابقه تحریم توسط آنها قدمت زیادی دارد.
قائم مقام پیشین وزیر امور خارجه و معاون بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به جنگ جهانی دوم تصریح کرد: بعد از شکل گیری جامعه بین الملل، جنگ جهانی دوم آغاز می شود، از آن زمان به بعد نقض های حقوق بشری از طریق جنگ صورت می گیرد و بعد از جنگ جهانی دوم، سازمان ملل متحد با شعارهای بهتر و بالاتر از جامعه بین الملل تشکیل می شود ولی با این اوصاف، باز هم بعد از آن، نرم جدید جنگ وجود دارد و به قول مقام معظم رهبری آنها سعی کردند، جنگ را بزک کنند و با این ادعا که برای اجرای دموکراسی و مبارزه با کمونیست با کشورها می جنگند، به صحنه آمدند.
عطار با اشاره به تعریف تحریم اظهار کرد: تحریم عبارت است از انسداد روابط بازرگانی یک کشور از طریق موانع غیر تحریم که بعدها نیز با ممنوع کردن خرید و فروش تعریف شد. بانک ها مهمترین ابزار تحریم محسوب می شوند. امروز بانک ها به هم وابسته شدند که اگر با کشورهای اطراف ارتباط نداشته باشند، فلج می شوند.
معاون بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه تصریح کرد: تحریم به عنوان یک ابزار بسیار کارآمد در دست آمریکا قرار گرفته است و علاوه بر این ابزار دیگری به نام تحریم های ثانویه لحاظ کرد که بر اساس آن به عنوان مثال اگر بانکی با ایران معامله کند، جریمه می شود. در همین راستا بانک فرانسوی هفت میلیارد دلار جریمه شد.یکی از غفلت های در برجام تحریم های ثانویه بود و ما بیشتر بر مسایل هسته ای تمرکز کردیم در حالی که تحریم های ثانویه تبعات بیشتری به دنبال داشت.
قائم مقام پیشین وزیر امور خارجه افزود: آمریکا می گوید: تحریم کشورها برای بازگرداندن آنها به نورم جهانی است،سوال اینجاست تحریم ها بیشتر بر دولت ها تاثیر دارند با مردم؟ این در حالی است که اکنون بیشترین فشار در کشور ما بر مردم عادی تحمیل می شود. همچنین استدلال دیگر آمریکایی ها براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران است، آیا شما باید آن قدر تحریم ها را ادامه دهید که زندگی مردم ساقط شود؟
وی با اشاره به سخنان اخیر نماینده رئیس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل که بیان داشت تلاش برای براندازی حکومت از طریق اقتصاد، نقض ابتداییترین حقوق انسانها است، گفت: یادمان باشد تحریم حق حیات، حق توسعه و حق دسترسی به اطلاعات و مالکیت را از آنها سلب میکند و تحریم آمریکا علیه ما نیز ناقض اینها است.
شیخ عطار با بیان اینکه موضوع تحریم ها یک ابزار نهادینه شده در سیاست خارجی آمریکا است، خاطرنشان کرد: نویسندگان و تحلیلگران باید به طور دقیق تحریم را مورد تحلیل و مطالعه قرار دهند. آمریکا به این دلیل تحریم را انتخاب کرده، چون در جنگ ملاحظاتی وجود دارد ولی در تحریم هیچ ملاحظه ای وجود ندارد و هزینه آن هم بسیار کمتر است ولی با تحریم نه حقوق بشری رعایت و نه صلحی ایجاد می شود، بنابراین تحریم کمتر از جنگ ناقض حقوق بشر نیست.
نظر شما