به گزارش خبرگزاری شبستان،« ...رویای تولید فیلم سینمایی در ایران به عنوان کشوری آسیایی و مسلمان به همت آوانس اوهانیان (اوگانیانس) با دو فیلم آبی و رابی (۱۳۰۹) و حاجی آقا آکتور سینما (۱۳۱۲)، که به فاصلهی یک سال از یکدیگر ساخته شدند، تحقق پیدا کرد و از سال ۱۳۰۹ به این سو ما صنعت سینمای حرفهای در حد و اندازهی ایرانی داریم؛ صنعتی که در گیرودار حوادث سیاسی و اجتماعی کج دار و مریز راه خود را به سوی تعالی پیموده و میپیماید.
اما این سیر تحول بسیار کند و بطیء صورت گرفته و دلیلش هم کاملا روشن است: سینمای ایران یکی از ارزانترین تفریحات عامهی مردم بود و از همان ابتدای شکلگیری، بایست با رقبای قدری از جمله سینمای امریکا، اروپا و سینمای رویاپرداز هند، مصر و برخی کشورهای دیگر رودررو میشد.
از سوی دیگر ادامه دهندگان راهی که اوهانیان در ایران و عبدالحسین سپنتا در هندوستان گشودند، از جنس روشنفکران و آگاهان جامعه نبودند و سینما را نه به عنوان یک هنر که به عنوان ابزاری برای سرگرمی مردم و کسب درآمد مینگریستند.
از اواخر دههی ۱۳۴۰ به دلایلی که برخی از آنها در همین مجال مورد بحث قرار خواهد گرفت سینمای ایران وارد مرحلهی تازهای شد که در تحلیلهای کارشناسانه از آن به عنوان موج نو یاد خواهد شد.
این که اطلاق اصطلاح موج نو به این تحول صرفا شبیهسازی با اتفاق مهم و جریان سازی است که در سینمای فرانسه از اواخر دههی ۱۹۵۰ صورت گرفت یا دلایل دیگری دارد و یا اساسا تحول سینمای ایران در مقطع مورد اشاره ویژگیهای یک موج را دارد یا جریانی مستمر بود که همچنان پایدار مانده ، بحثی است که در کتاب حاضر تحلیل شدهاند....»
آنچه خواندیم بخشی کوتاه از کتاب موج نو بود، کتابی که جست و جویی است برای سر درآوردن از جریانی که پنجاه سال پیش مسیر سینمای ایران را تا حد زیادی تغییر داد. در این کتاب پاسخهای مسعود کیمیایی را به پرسشهایی دربارهی چگونگی ساخته شدن فیلم قیصر میخوانید و داریوش مهرجویی دربارهی شرایط ساختن فیلم گاو میگوید و ناصر تقوایی هم از نقش خود و فیلم آرامش در حضور دیگران در موج نو سینمای ایران میگوید.
بخش پایانی کتاب گفتوگوهایی است بین فیلمسازان نسل قدیم و جدید سینمای ایران دربارهی موج نو. اصغر فرهادی پرسشهای خود را دربارهی موج نو از داریوش مهرجویی میپرسد. پرویز شهبازی به دیدار بهمن فرمانآرا میرود و شهرام مکری برای گفتوگو با کیانوش عیاری یک روز را در تله کابین و ایستگاه پنجم میگذراند.
کتاب موج نو، روایت تازهای است از روزگار خوش سینمای ایران؛ کتابی برای هر کس که میخواهد دربارهی تاریخ سینمای ایران بیشتر بداند.
چاپ دوم کتاب «موج نو» اثر «احمد طالبی نژاد» با موضوع سینما را انتشارات چشمه در 142 صفحه روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما