به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، «خسرو شهابی» در چهاردهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران که امروز(25 تیر) در محل سالن اجتماعات پژوهشگاه مطالعات دریاچه ارومیه برگزار شد، گفت: تا کنون در 6 هزار نقطه در کشور عملیات آبخیزداری و در 125 هزار هکتار زمین فعالیت آبخیزداری در حال انجام است.
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگلها افزود: در سالهای گذشته عمق دسترسی به سفره های زیر زمینی 5 تا 8 متر بود ولی امروز شاهد آن هستیم که به دلیل افزایش مصرف آب عمق دسترسی به 150 متر رسیده و این رقم روز به روز در حال افزایش است.
این مسئول تصریح کرد: با بالا رفتن استفاده از آب های زیر زمینی برای مصارف کشاورزی و صنعتی در سال های اخیر بیلان منفی سفره های زیر زمینی کشور 5 میلیارد متر مکعب بوده و نتیجه آن کسری 130 میلیارد متر مکعبی آب سفره های زیر زمینی در ایران است.
وی با بیان اینکه ایران در رتبه های اول میزان فرسایش خاک در جهان است، تصریح کرد: باید به انجام عملیات های آبخیزداری توجه ویژه ای شود چرا که سالانه ۱۶/۷ تن متوسط فرسایش خاک در کشور بوده که این به این معنی است که 61 درصد از مساحت کشور برابر با 100 میلیون هکتار با خطر خشکسالی و فرسایش خاک مواجه است.
شهابی ادامه داد: اقدامات آخیزداری در سال های اخیر تاثیرات مثبت چشمگیری در حوزه آب کشور داشته به صورتیکه 32 درصد میزان تبخیر آبهای سطحی کاهش یافته و حجم سیلاب های در کشور کاهش 70 درصدی را شاهد بوده است.
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگلها، کاهش 3 تا 9 تن فرسایش خاک کشور را از دیگر تاثیرات مثبت فعالیت های آبخیزداری عنوان کرد و اظهار داشت: بر اساس مطالعات انجام گرفته، میزان بارندگی کشور در هر دهه 11 میلی متر کاهش یافته و درجه هوا 0.4 درجه سانتی گراد گرمتر می شود.
این مسئول ادامه داد: در حوزه مدیریت جامع حوزه آبخیز اقدامات مثبت فراوانی انجام گرفته که بزرگترین آنها اقداماتی برای حفظ اکوسیستم دریاچه ارومیه و مهار گرد و خاک در استان خوزستان بوده که نتایج خوبی را به همراه داشته است.
وی در خاتمه به تصویب قانون جامع خاک در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: 8 طرح آبخیزداری به دفتر ریاست جکه.ری ارسال شده که 6 مورد از آنها برای مهار سیلاب ها است و در حال حاضر در حال مطالعه بر روی طرحی برای مهار 25 میلیون متر مکعب آب های مرزی کشور هستیم.
نظر شما