حجت الاسلام مصطفی ربیع زاده، کارشناس مسائل اسلامی در گفتگو با خبرنگار شبستان در دعای عرفه امروز، با بیان اینکه در فرهنگ اسلامی، دعا یکی از برترین عبادات معرفی شده است، اظهار کرد: در برخی از روایات دعا اسلحه مؤمن توصیف شده است.
این کارشناس مسائل اسلامی، دعا را در لغت به معنای طلب، درخواست و تقاضا دانست و گفت: دعا به اظهار نیاز و خواهش بندگان به درگاه خدای قادر متعال گفته می شود.
وی سفارش های قرآن کریم و ائمه(ع) را در خصوص دعا نشانگر جایگاه ویژه دعا در اسلام خواند و خاطرنشان کرد: دعا کننده باید با تمام وجود متوجّه خدا باشد و هیچ امیدی به دیگران نداشته باشد.
ربیع زاده اضافه کرد: در روایات اسلامی استعمال بوی خوش، صدقه قبل از دعا و انگشتر عقیق به دست داشتن از آداب دعا بیان شده است.
وی قطع امید از غیر خدا، دسته جمعی دعا کردن، واسطه قرار دادن ائمه(ع) را از عوامل تسریع در اجابت دعا برشمرد و گفت: گناه، تقاضای امر محال و یا غیر جایز داشتن، عدم مصلحت، مهیا نبودن شرایط و زمان اجابت از عوامل موانع اجابت هستند.
این مشاور اجتماعی، با اشاره به روز عرفه و سفارش بسیار ائمه(ع) برای بهره برداری از این روز گفت: عبادت در شب عرفه، اجر صد و هفتاد سال عبادت را دارد.
وی اضافه کرد: روز عرفه بر اساس روایات از لحاظ معنوی یکی از روزهای مهم و سرنوشت ساز و روزی است که پروردگار متعال آن را پر از برکت قرار داده است.
ربیع زاده همچنین گفت: حدیثی از امام سجاد(ع) نقل شده است که انسان را نسبت به دعا در روز عرفه و معنویت این روز تشویق می کند. امام سجاد(ع) هنگامی که شنیدند در روز عرفه یک نفر از مردم گدایی می کند، فرمود: آیا در چنین روزی از مردم طلب میکنی؟ در حالی که امروز روزی است که امید می رود بچه هایی که در رحم مادران هستند، آنها هم خوشبخت شوند.
این کارشناس مسائل اسلامی، دعای اَللّهُمَّ یا شاهِدَ کُلِّ نَجْوى، غسل و زیارت امام حسین(ع) را از اعمال روز عرفه اعلام و اظهار کرد: سفارش شده است مومنان بعد از نماز عصر پیش از آنکه مشغول به خواندن دعاهاى عرفه شوند در زیر آسمان دو رکعت نماز بجا آورند و نزد حق تعالى به گناهان خود اعتراف و اقرار کند تا به ثواب عرفات رستگار شوند و گناهانش آمرزیده شوند.
وی روزه مستحبی را از دیگر اعمال روز عرفه دانست و گفت: تلاوت سوره توحید و آیة الکرسى صد مرتبه، صلوات، دعای ام داوود، دعای عرفه امام حسین(ع) و دعای مشلول نیز مورد سفارش ائمه(ع) است.
ربیع زاده در بخشی دیگر از سخنان خود به مضامین عرفانی و عالی دعای عرفه اشاره کرد و گفت: مهم ترین مسئله در دعای عرفه طرح مباحث عمیق انسان شناسی که مقدمه خداشناسی است از زبان امامی معصوم(ع) است.
وی با بیان اینکه ابتدای دعای عرفه با ستایش حق تعالی آغاز شده و به تجدید عهد و میثاق با خدا میپردازد، اظهار کرد: پرداختن به خودشناسی، بیان رازهای آفرینش انسان، تربیت انسان، ذکر نعمتهای خداوند مفاهیمی هستند که جز از لسان معصوم(ع) قابل انتظار نیست.
این مشاور اجتماعی یادآور شد: امام حسین(ع) پس از برشمردن بخشی از نعمت های خداوند، خواسته های یک انسان متعالی را مطرح می کند و کلاس درس معرفت برای بشریت تدارک می بیند که نتیجه آن سعادت دنیا و آخرت است.
حجت الاسلام ربیع زاده، تمسک به خداوند به عنوان تنها پناه انسان را از دیگر مضامین عرفانی دعای عرفه توصیف کرد و گفت: امام حسین(ع) در دعای عرفه به دنبال تبیین این حقیقت است که انسان برای سعادتمند شدن به هیچ مرجعی قابل اعتمادتر از خداوند نمی رسد.
پایان پیام/
نظر شما