به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، «علیمراد اکبری» امروز (31 تیر) در نشست کارگروه سازگاری با کم آبی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه مصرف آب کشاورزی در کشور کمتر از 65 درصد است، اظهار کرد: اما در یک گفتمان غیرکارشناسی میزان مصرف آب بخش کشاورزی 90 تا 92 درصد اعلام میشود.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی به صورت میدانی در حال بررسی است، گفت: براساس طرحی 35 محصول عمده در 70 درصد عرصههای تولیدی کشور هدفگذاری شده و اکنون نتایج 15 محصول به اتمام رسیده که میزان مصرف آب کمتر از 65 درصد گزارش شده است.
اکبری بر صیانت از منابع آبی کشور تاکید کرد و افزود: برنامههای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبهای زیرزمینی باید کارشناسی شده اجرا شود.
وی با بیان اینکه با بستن شیرآلات آب از منابع آبی نمی توان صیانت کرد، ادامه داد: باید با کارشناسی و مدیریت درست منابع آبی برای معیشت 5 پنج میلیون بهرهبردار بخش کشاورزی برنامهریزی کنیم.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی به بازدید از منابع آبی استان خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: این بازدیدهای میدانی نظر ما را در این استان عوض کرد؛ که مردم مناطق روستایی با قناتهای خشکیده چه میکنند؟
به گفته وی مردم استان خراسان جنوبی انسانهایی بسیار دلسوز و قانع هستند که کرامت آنها خیلی بالاست و در مقابل این مردم شرم میکنیم که قنات ۱۲ لیتری چند صد بهرهبردار داشته باشد!
اکبری با بیان اینکه در بحث مدیریت منابع آبی خراسان جنوبی که ضامن اهمیت اقتصادی این استان است باید نگاهها را تغییر داد، ادامه داد: این استان ظرفیتهای فوقالعاده زیادی دارد و برای رسیدن به کاهش مصرف منابع آبی باید تلاش کنیم چرا که این سفرههای آبی سرمایه آیندگان مملکت است.
وی با اشاره به اینکه بیلان آبی خراسان جنوبی با مشکل مواجه است و آمار و ارقام به درستی جمعآوری نشده، تاکید کرد: باید دستگاههای ذیربط در این زمینه جامعنگری داشته باشند.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بیش از 400 تا 700 میلیون مترمکعب از آبهای سطحی از مرزهای خراسان جنوبی خارج میشود، افزود: مصرف آب در بخش فضاهای سبز شهری زیاد است و این هدررفت در بیلان استان دیده نشده است.
اکبری بیان کرد: در بیلان آب استان مشکلاتی وجود دارد که باید با کمک دستگاههای زیرمجموعه وزارت نیرو، جهاد کشاورزی و سایر بخشها بیلان تطبیق داده شود.
وی با اشاره به اینکه بایددر توسعه محصولات باغی که مصرف آب پایینی دارند در این استان با احتیاط عمل شود و کاشت محصولات تابستانه نیز تعطیل شود، گفت: با توجه به خشکسالی های چندین ساله در این استان باید بستهای در بحث آبخیزداری، مدیریت آب سبز و عملیات مرمت و لایروبی قنوات تعریف شود.
اکبری عنوان کرد: با استفاده از مالچهای پلاستیکی در مزارع کشاورزی میتوان تا 90 درصد از تبخیر آب در اراضی کشاورزی جلوگیری کرد.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی بر مدیریت چاههای غیرمجاز تاکید کرد و ادامه داد: در حال حاضر 350 تا 400 هزار حلقه چاه کشاورزی غیرمجاز در کشور وجود دارد که سالانه بیش از 10 میلیارد مترمکعب آب از این چاهها برداشت میشود.
وی در پایان توسعه کشتهای نشایی، تغییر الگوی کشت، پرورش آبزیان، توسعه کشتهای گلخانهای، توسعه آبیاری نوین و میکرو، استفاده از کشاورزی حفاظتی و افزایش مواد آلی خاک را از جمله راهکارهای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی عنوان کرد.
نظر شما